Hvad skattevæsenet ved
Vi har modtaget oplysninger om dine renteindtægter af indestående i danske pengeinstitutter, herunder renter af selvpensioneringskonti oprettet den 2. juni 1998 eller senere, renteindtægter af obligationer samt renteindtægter af pantebreve i depot.
Vi har også modtaget oplysninger om udlodning fra rene obligationsbaserede investeringsforeninger og oplysninger om renteindtægter i forbindelse med køb og salg af obligationer.
Det samlede beløb står i rubrik 31 på selvangivelsen.
For investeringsforeningsforeningers vedkommende er kun den del af udlodningen, som skal beskattes som kapitalindkomst, medregnet. Er en del af udlodningen aktieindkomst, skal du se under afsnittet "Aktieindkomst". Hvis renteindtægter og indeståender vedrører to personlige ejere, har vi fået oplysninger om det. Beløbene er fordelt med 50 pct. til hver af ejerne.
Mener du, at oplysningerne er forkerte, skal du skrive det rigtige tal i rubrik 31.
Det er det samlede beløb af renteindtægter fra pengeinstitutter, renteindtægter af obligationer, renteindtægter i forbindelse med køb og salg af obligationer, renteindtægter af pantebreve i depot samt udlodningsandele, der skal skrives i rubrik 31. |
Hvad du selv skal oplyse
Når du får selvangivelsen, kan du sammenligne oplysningerne med de opgørelser, du har modtaget fra dit pengeinstitut m.fl.
Hvis du har konti, der også tilhører andre end dig selv, skal du skrive din andel af renteindtægterne sammen med renteindtægterne af de øvrige konti i rubrik 31.
Hvis du ejer et pantebrev, der kun har været i depot en del af året, skal du selv skrive oplysningen om dine samlede renteindtægter på selvangivelsen. Se under rubrik 38 om pantebreve, der ikke er i depot. |
Følgende renteindtægter skal ikke regnes med til renteindtægten:
- Renter af indestående beløb på selvpensioneringskonto, som er oprettet før 2. juni 1998, og af børneopsparingskonti
- Renter af indskud på boligopsparingskonto, som er oprettet i henhold til lov om boligopsparing.
Der skal dog ske efterbeskatning af renter af boligopsparingskonti, hvis beløbet på kontoen hæves uden at blive brugt til formålet, eller hvis beløbet kræves frigivet i tilfælde af opsparerens konkurs, død, skilsmisse, fraflytning til udlandet mv.
Renter bliver beskattet som kapitalindkomst, når de er forfaldne. Det gælder, uanset om renterne hæves eller ej. Renter, der er forfaldne, men som ikke bliver betalt, kan af kreditor nedskrives til nul, selvom renteindtægten ikke kan anses for uerholdelig. Det er dog en betingelse, at den manglende betaling er udtryk for skyldnerens misligholdelse, og at beløbet ikke er modtaget fra skyldneren inden fristen for at indsende selvangivelse. Man kan nedskrive renter til nul både ved debitors konkurs og ved mere enkeltstående tilfælde af misligholdelse.
Hvis det før forfaldstidspunktet er aftalt mellem kreditor og debitor, at renten først skal forfalde året efter, udskydes både beskatnings- og fradragstidspunktet til det efterfølgende år. Er der indgået aftale efter forfaldstidspunktet, kan kreditor ikke nedskrive renten, som ikke er betalt.
Se afsnittet "Indkomst fra udlandet" om selvangivelsen for udenlandsk indkomst.