| Selvangives der ikke rettidigt, beregnes der i medfør af SKL § 5, stk. 1, et skattetillæg på 200 kr. for hver dag fristen overskrides, dog højst på 5.000 kr. i alt. Skattetillægget tilfalder staten. Skattetillægget administreres som andre skatter i relation til forfaldstidspunkt, forrentning, opkrævning og inddrivelse. For fysiske personer, hvis skattepligtige indkomst ikke overstiger bundfradraget for mellemskatten efter PSL § 6 a, udgør skattetillægget 100 kr. pr. dag, dog højst 2. 500 kr. i alt. Efterfølgende forhøjelse eller nedsættelse af den skattepligtige indkomst til henholdsvis større eller mindre end denne beløbsgrænse medfører en tilsvarende regulering af skattetillægget efter SKL § 5, stk. 1, nr. 2.
Selvangivelsen anses for rettidig, hvis den er kommet frem til den kommunale skattemyndighed ved normal kontortids begyndelse dagen efter fristdagen eller modtaget med posten ved den ordinære postomdeling dagen efter fristdagen.
Er selvangivelsesfristen f.eks. tirsdag den 1., og er selvangivelsen først kommet skattemyndigheden i hænde fredag den 4. med ordinær post, beregnes et skattetillæg for den 2. og 3., i alt 2 dage = 400 kr. Modtages selvangivelsen derimod mandag den 14. med den ordinære post, beregnes et skattetillæg for i alt 10 dage = 2.000 kr., dvs. fra og med onsdag den 2. til og med fredag den 11.Der kan kun beregnes ét skattetillæg for én selvangivelsespligtig for et indkomstår. Tillægget udskrives på årsopgørelsen.
Er der indrømmet henstand med indgivelse af selvangivelsen, beregnes et eventuelt skattetillæg fra den dag, hvortil henstand er givet.
Der beregnes ikke skattetillæg for fysiske personer, der er omfattet af ordningen med den fortrykte selvangivelse. Personer omfattet af ordningen med den fortrykte selvangivelse afgrænses efter, om den pågældende har fået tilsendt en fortrykt selvangivelsesblanket.Skattepligtige, der uden at have indsendt selvangivelse, modtager en meddelelse om ansættelse af indkomst, skal, hvis ansættelsen er for lav, underrette skattemyndighederne herom inden 4 uger fra modtagelsen af meddelelsen. Groft uagtsom eller forsætlig undladelse heraf kan efter omstændighederne medføre strafansvar efter SKL § 16.
I de tilfælde, hvor der er indgivet en selvangivelse, og det efterfølgende viser sig, at selvangivelsen er så mangelfuld, at den ikke kan anses for behørig, således at der efter SKL § 5, stk. 3, er grundlag for at foretage en skønsmæssig ansættelse, skal der også beregnes skattetillæg. Det samme gælder det skattemæssige regnskab, der efter SKL § 3, stk. 2. skal vedlægges selvangivelsen.
Underretning og klagevejledningAfgørelsen om påligning af skattetillæg skal begrundes og indeholde en vejledning om, at den skattepligtige kan klage over afgørelsen til told- og skatteregionen - for København og Frederiksberg kommuners vedkommende til henholdsvis Told- og Skatteregion København og Told- og Skatteregion Frederiksberg.
Bevillingsmæssig fritagelseSamtidig med underretningen om skattetillægget bør der oplyses om muligheden for at søge hel eller delvis eftergivelse af tillægget.
Anmodning herom indbringes for den kommunale skattemyndighed, jf. § 8, nr. 12, i bekendtgørelse nr. 1107 af 13. december 2000 (se bekendtgørelse nr. 948 af 30. oktober 2001, § 12, stk. 1, nr. 12). Den kommunale skattemyndigheds afgørelse kan påklages til den lokale told- og skatteregion.
Eftergivelse gives kun, hvis særlige forhold taler derfor. Sådanne særlige forhold er vejledende kun omstændigheder, der skyldes den selvangivelsespligtiges forhold og ikke omstændigheder, der skyldes en medhjælps forhold. Dog vil f.eks. akut dokumenteret sygdom hos revisor på et tidspunkt, hvor den selvangivelsespligtige ikke ville være i stand til at finde en anden revisor inden selvangivelsesfristens udløb efter omstændighederne, kunne begrunde eftergivelse af skattetillægget. Se endvidere afsnit A.I.1.3.1.
Med hensyn til eftergivelse af skattetillæg på grund af økonomiske forhold m.v. henvises vejledende til KSL §§ 73 B - 73 D. |