Klagesager Der ydes godtgørelse ved klage til skatteankenævnet eller til Landsskatteretten, jf. SSL § 33 D, stk. 1, nr. 1.

Genoptagelse af egen tidligere afgørelse Ifølge SSL § 33 D, stk. 1, nr. 3 ydes der omkostningsgodtgørelse til udgifter til sagkyndig bistand mv. i forbindelse med en anmodning til et skatteankenævn eller Landsskatteretten om genoptagelse af vedkommende myndigheds egen tidligere afgørelse efter reglerne i SSL §§ 22 og 29.

Bevillings- og dispensationssager Efter bestemmelsen i SSL § 33 D, stk. 1, nr. 2 ydes godtgørelse ved klage til en told- og skatteregion, Told- og Skattestyrelsen eller Ligningsrådet over en afgørelse, som er truffet efter bemyndigelse fra skatteministeren. Der er tale om de bevillings- og dispensationssager, der fremgår af sagsudlægningsbekendtgørelsen.

En bevilling eller dispensation er en tilladelse til, at en borgers/virksomheds forhold behandles på en lempeligere måde end efter de almindelige regler. Alle klagesager om bevillinger og dispensationer i henhold til sagsudlægningsbekendtgørelsen er som udgangspunkt omfattet af ordningen. Det vil sige både de sager, hvori en egentlig juridisk vurdering af ansøgerens forhold er påkrævet, og i de sager, hvor dette næppe er tilfældet, men hvor sagen har mere administrativ karakter.

Klager til Told- og Skattestyrelsen Bestemmelsen i SSL § 33 D, stk. 1, nr. 2 gælder ikke for udgifter i visse klager til Told- og Skattestyrelsen.

Told og afgifter Bestemmelsen i SSL § 33 D, stk. 1, nr. 2 gælder ikke klager til Told- og Skattestyrelsen i sager vedrørende told eller afgifter, jf. SSL § 33 D, stk. 2. Dette skyldes at, de sager om told og afgifter, som kan påklages til Told- og Skattestyrelsen, ikke vedrører told- eller afgiftsgrundlaget, idet sådanne klagesager går til Landsskatteretten. Derimod er der tale om sager om registrering, regnskab, betaling, kontrol og lignende, dvs. sager, der først og fremmest har karakter af at vedrøre en praktisk gennemførelsesforanstaltning. 

A-skat og arbejdsgiverkontrol Bestemmelsen i SSL § 33 D, stk. 1, nr. 2 gælder ikke klager til Told- og Skattestyrelsen i sager vedrørende arbejdsgiverkontrol, bortset fra hæftelsessager, jf. SSL § 33 D, stk. 2. Afgørelser om indeholdelsespligt for A-skat, arbejdsmarkedsbidrag og SP-bidrag træffes af told- og skatteregionerne. En afgørelse om indeholdelsespligt skal enten ledsages af en afgørelse om hæftelse, og/eller af et pålæg til arbejdsgiveren om for fremtiden at indeholde A-skat mv. i tilsvarende ydelser. Ledsages afgørelsen om indeholdelsespligt af en afgørelse om hæftelse, skal arbejdsgiveren indbetale det ikke-indeholdte eller for lidt indeholdte beløb til skatte- og afgiftsmyndighederne.

For afgørelser i sager vedrørende registrering, regnskab, betaling, kontrol og lignende, herunder hæftelse, det vil sige sager, der først og fremmest har karakter af at vedrøre en praktisk gennemførelsesforanstaltning, er der klageadgang til Told- og Skattestyrelsen. Da afgørelser om indeholdelsespligt og afgørelser om hæftelse følges ad, må det antages, at den sagkyndige bistand som alt overvejende hovedregel retter sig mod begge afgørelser. En afgørelse om hæftelse kan desuden på samme måde som afgørelsen om indeholdelsespligt have en indgribende karakter for den indeholdelsespligtige, og der kan forekomme situationer, hvor kun afgørelsen om hæftelse ønskes påklaget. I en situation, hvor der slet ikke er sket indeholdelse, eller der er indeholdt for lidt, hæfter den indeholdelsespligtige for det ikke-indeholdte beløb, medmindre vedkommende kan godtgøre, at denne ikke har udvist forsømmelighed, jf. kildeskattelovens § 69, stk. 1. På den baggrund er klagesager om hæftelse omfattet af de godtgørelsesberettigede sagstyper. Ligeledes er klagesager om nulstilling af A-skat og AM-bidrag efter TS-cirk. nr. 9 af 20. marts 1997 omfattet. Øvrige klager til Told- og Skattestyrelsen over afgørelser om arbejdsgiverkontrol er derimod ikke godtgørelsesberettigede efter loven. Se mere om reglerne om arbejdsgiverkontrol i Vejledning om indeholdelse af A-skat, AM-bidrag og SP-bidrag.

Domstolssager Godtgørelse ydes ved domstolsprøvelse af afgørelser i sager, som er godtgørelsesberettigede efter SSL § 33 D, stk.1, nr. 1-3 med de undtagelser, der følger af stk. 2 om klager til Told- og Skattestyrelsen. Det fremgår af SSL § 33 D, stk. 3.

EF-domstolen Der ydes godtgørelse i en sag vedrørende skat, told eller afgifter for EF-domstolen, hvor den godtgørelsesberettigede er part. Det fremgår af SSL § 33 D, stk. 1, nr. 4. Der kan være tale om udgifter, der er afholdt i forbindelse med følgende:

  • Præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen - dvs. i sager, hvor en dansk ret i anledning af en konkret tvist mellem skatte- og afgiftsmyndighederne og en skatte- eller afgiftspligtige vælger at spørge EF-domstolen om, hvorledes en eller flere EU-bestemmelser - af betydning for sagens afgørelse - skal forstås. I forbindelse med præjudicielle forelæggelser for EF-domstolen skal parterne afgive diverse skriftlige indlæg i sagen samt procedere sagen for domstolen.
  • Annullationssøgsmål - som et eksempel på et annullationssøgsmål kan nævnes den situation, hvor en virksomhed finder, at en retsakt (beslutning eller forordning) er ugyldig, fordi den er formuleret så snævert, at den i realiteten har karakter af en beslutning over for den pågældende virksomhed, fx vedrørende anti-dumpingtold. I disse tilfælde kan virksomheden eventuelt have en interesse i at anlægge et annullationssøgsmål.
  • Passivitetssøgsmål - som et eksempel på et passivitetssøgsmål kan nævnes den situation, hvor en skatte- eller afgiftspligtig indbringer en klage til EF-domstolen over, at en EU-institution, fx Kommissionen, i strid med traktaten har undladt at træffe afgørelse i forhold til den godtgørelsesberettigede efter at være blevet opfordret hertil, jf. EF-traktaten artikel 232.
  • Erstatningssøgsmål - som et eksempel på et erstatningssøgsmål kan nævnes den situation, at en godtgørelsesberettiget ikke ønsker at anlægge et annullationssøgsmål eller et sagsanlæg ved de nationale domstole i en sag om skatter, told eller afgifter, herunder begære præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen, men ønsker at anlægge et erstatningssøgsmål mod den EU-institution, der har udstedt den pågældende omtvistede retsakt, jf. EF-traktaten artikel 235.
  • EF-voldgift - godtgørelse ydes også i en klagesag, hvor den godtgørelsesberettigede er part, om ophævelse af dobbeltbeskatning i forbindelse med regulering af forbundne foretagenders overskud (EF-voldgiftskonventionen), jf. bestemmelsen i SSL § 33 D, stk. 1, nr. 5. Formålet med voldgiftskonventionen er at undgå den økonomiske dobbeltbeskatning, som opstår, når et foretagende får forhøjet sin skattepligtige indkomst ved en armslængdejustering, uden at der gennemføres en korresponderende regulering af indkomsten for det nærtstående foretagende i et andet land.

Afvisning Der ydes ikke godtgørelse til udgifter, der er afholdt vedrørende en klage eller en stævning, hvis klagen eller stævningen afvises på grund af manglende kompetence til at afgøre sagen. Der ydes ligeledes ikke godtgørelse, hvis fx. klagefristen er overskredet eller hvis klagen ikke er begrundet.

Der ydes dog godtgørelse for udgifter til en klage over afvisningen.

Ansøgning om omkostningsgodtgørelse Der ydes ikke godtgørelse for udgifter afholdt til indgivelse og behandling af en anmodning om omkostningsgodtgørelse i første instans ved den regionale told- og skattemyndighed. Derimod ydes der godtgørelse for udgifter til sagkyndig bistand i forbindelse med en klage til Told- og Skattestyrelsen over den regionale myndigheds afgørelse om omkostningsgodtgørelse.