Der kan i henhold til opkrævningslovens § 14 foretages lønindeholdelse for momsrestancer hos skyldneren efter reglerne for inddrivelse af personlige skatter i kildeskatteloven (KSL).

Ministeren er bemyndiget til at fastsætte nærmere regler for fremgangsmåden i forbindelse med lønindeholdelse. Ministeren har ved bekendtgørelse nr. 515 af 16. juni 1994 fastsat retningslinier for fremgangsmåden ved indeholdelse i løn for skyldige afgifts- og rentebeløb, afgiftsforhøjelser samt gebyrer. I bekendtgørelsen er det bestemt, at reglerne for inddrivelse af personlige skatter i kildeskatteloven ligeledes finder anvendelse på momsområdet.

Skyldneren har pligt til at give ToldSkat alle nødvendige oplysninger om personlige og økonomiske forhold af betydning for lønindeholdelsen. Skyldneren har efter retsplejelovens § 497 pligt til at oplyse sin arbejdsgivers navn og adresse under en udlægsforretning, som efter omstændighederne kan gennemføres ved fremstilling af skyldneren ved politiets hjælp, jf. inddrivelseslovens § 7 og retsplejelovens § 494.

Lønindeholdelse kan foretages for restancer vedrørende momstilsvar, renter, gebyrer, moms for foreløbige fastsættelser samt bøder, der afgøres administrativt. Det er en forudsætning for lønindeholdelsen, at skyldneren hæfter personligt for disse krav.

Det maksimale, der kan forlanges indeholdt, er 20 % af lønudbetalingen, efter at der i denne er sket fradrag af A-skat efter KSL §§ 46 og 49, jf. KSL § 73, stk. 3. I beregningsgrundlaget for den maksimale lønindeholdelse, som kan foretages efter KSL § 73, skal ikke medtages beløb, der efter sin art ikke udbetales, dvs. arbejdsmarkedsbidrag, fri bil og telefon, kost og logi, arbejdsgiverens pensionsindbetalinger omfattet af pensionsbeskatningslovens § 19, ATP-bidrag, samt SP-bidrag.

Hvis der ikke indeholdes A-skat, fx fordi skyldneren har frikort eller udelukkende optjener B-indkomst, er beregningsgrundlaget bruttolønnen.

Andre fradrag i lønnen, fx fagforeningskontingenter og lign., kan ikke fragå i beregningsgrundlaget for lønindeholdelsen.

Pålæg om lønindeholdelse til dækning af skyldige momsbeløb mv. træffes af de regionale told- og skattemyndigheder. Afgørelsen om lønindeholdelse indberettes til Det Fælles Lønindeholdelsesregister, der underretter den indeholdelsespligtige (arbejdsgiveren) om afgørelsen og den praktiske fremgangsmåde ved lønindeholdelsen.

Ved indbetaling til Det Fælles Lønindeholdelsesregister skal den indeholdelsespligtige (arbejdsgiveren) give skriftlig meddelelse om navn, adresse og cpr-nr. på skyldneren samt om størrelsen af det indeholdte beløb.

Indeholdte beløb forfalder til betaling den 1. i den kalendermåned, der følger efter indeholdelsen, og beløbet skal indbetales til Det Fælles Lønindeholdelsesregister senest den 15. i forfaldsmåneden. Er sidste rettidige indbetalingsdag en lørdag, søndag eller helligdag, forlænges fristen til den nærmest følgende hverdag.