| Ikke indregistrerede motorkøretøjer Motorkøretøjer, som ikke indregistreres i forhandlerens/virksomhedens navn, skal ikke medregnes til forhandlerens momspligtige omsætning, når de udelukkende anvendes i forbindelse med virksomhedens fradragsberettigede levering af varer og ydelser. Der er således ikke ved anvendelsen af motorkøretøjerne foretaget udtagning, der sidestilles med levering mod vederlag , jf. momslovens § 5, stk. 1. Forhandleren/virksomheden har fuldt fradrag for moms af indkøbet af motorkøretøjerne, jf. § 41, stk. 1.
Forhandleren har fuld fradragsret for driften af motorkøretøjerne, jf. momslovens § 41, stk. 2.
Ved videresalg skal der betales moms af den fulde salgspris ekskl. registreringsafgift, jf. § 27. Såfremt betingelserne for at anvende brugsmomsordningen i momslovens kap. 17 er opfyldt, se Q.2.3 og R, kan forhandleren dog vælge at videresælge motorkøretøjerne som led i denne ordning.
I SKM2004.235.LSR har Landsskatteretten med henvisning til SKM2003.433.LSR fundet, at der ved salg af nogle biler, som i uindregistreret stand havde været anvendt til demonstrationsbrug, skulle betales moms efter momslovens § 27. Retten fandt, at det beløb, som ikke skal medregnes til momsgrundlaget, i overensstemmelse med momslovens § 27, stk. 2, nr. 1, er den endelig erlagte registreringsafgift, idet denne, og ikke det på faktureringstidspunktet foreløbigt fastsatte depositum, må anses for den af virksomheden på køberens vegne afholdte udgift. Ved redaktionens slutning var Told- og Skattestyrelsens overvejelser om kendelsens betydning for praksis endnu ikke afsluttede.
Indregistrerede motorkøretøjer Motorkøretøjer, der indregistreres i forhandlerens/virksomhedens navn, og som udelukkende anvendes i forbindelse med virksomhedens fradragsberettigede levering af varer og ydelser, skal ikke medregnes til forhandlerens momspligtige omsætning, idet der ved anvendelsen af motorkøretøjerne ikke er foretaget udtagning, der sidestilles med levering mod vederlag i henhold til momslovens § 5, stk. 1 eller 2.
Forhandleren har fuld fradragsret for momsen på driften af motorkøretøjerne, jf. § 41, stk. 2. Ved salg af motorkøretøjerne skal der betales moms af den fulde salgspris inkl. registreringsafgiften, jf. § 27.
Landsskatteretten har i en konkret sag i SKM2003.433.LSR fundet, at der var tale om momspligtigt salg af nye biler, der af virksomheden var indkøbt og indregistreret i eget navn med henblik på videresalg. Landsskatteretten fandt samtidig, at registreringsafgiftslovens § 8 er en særbestemmelse, der gør op med registreringsafgiftens betydning for momsgrundlaget vedørende nye motorkøretøjer, hvorfor registreringsafgiften ikke omfattes af momsgrundlaget efter § 27, stk. 1, nr. 1. Ved redaktionens slutning var Told- og Skattestyrelsens overvejelser om kendelsens betydning for praksis endnu ikke afsluttede.
Motorkøretøjer skal medregnes til forhandlerens momspligtige omsætning, såfremt de indregistreres i forhandlerens/virksomhedens navn og anvendes til privat brug for virksomhedens indehaver eller for dennes personale eller til formål, som ikke vedrører den registreringspligtige virksomheds levering af varer og ydelser, jf. momslovens § 5, stk. 1. Tilsvarende gælder ved udtagning til øvrige ikke-fradragsberettigede formål, jf. § 5, stk. 2. Den momspligtige værdi er indkøbs- eller fremstillingsprisen ekskl. registreringsafgift og ekskl. moms i henhold til § 28, stk. 1.
Forhandleren har fradrag for driftsomkostninger, jf. § 41, stk. 2, såfremt motorkøretøjerne også anvendes til fradragsberettigede formål i virksomheden. Ved videresalg af motorkøretøjerne skal der ikke betales yderligere moms, jf. § 13, stk. 2.
Se SKM2004.235.LSR, hvor Landsskatteretten i en konkret sag har fundet, at de af forhandleren indkøbte og i selskabets navn indregistrerede køretøjer ansås for udtaget, jf. momslovens § 5, stk. 2, idet bilerne havde været anvendt til henholdsvis demonstrationskørsel og virksomhedens egen ærindekørsel, som er en anvendelse omfattet af momslovens § 42, stk. 1, nr. 7. Videresalget af bilerne kunne herefter ske momsfrit i overensstemmelse med momslovens § 13, stk. 2. For så vidt angår ekstraudstyr, der var monteret i bilerne forinden videresalg fandt Landsskatteretten, at der skal forholdes på samme måde, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 7, og § 5, stk. 2.
Hvis indregistrerede motorkøretøjer, der udelukkende anvendes i forbindelse med virksomhedens fradragsberettigede levering af varer og ydelser, udtages til privat brug eller til andre formål, som ikke vedrører den registreringspligtige virksomheds levering af varer og ydelser, skal de momsberigtiges i henhold til § 5, stk. 1, jf. § 28, stk. 1. Tilsvarende gælder ved udtagning til øvrige ikke-fradragsberettigede formål, jf. § 5, stk. 2. Den momspligtige værdi er således indkøbs- eller fremstillingsprisen ekskl. registreringsafgift og ekskl. moms i henhold til § 28, stk. 1.
Forhandleren har fradrag for driftsomkostninger, jf. § 41, stk. 2, såfremt motorkøretøjerne også anvendes til fradragsberettigede formål i virksomheden. Ved videresalg af motorkøretøjerne skal der ikke betales yderligere moms, jf. § 13, stk. 2.
Motorkøretøjer, der er købt uden tilfaktureret moms, skal ved udtagning ikke momsberigtiges efter § 5, stk. 1 eller 2, idet udtagningen ikke sidestilles med levering mod vederlag henset til, at der ikke er opnået fuld eller delvis fradrag ved købet.
Forhandleren har fradrag for driftsomkostningerne, jf. § 41, stk. 2, hvis motorkøretøjerne helt eller delvist anvendes til fradragsberettigede formål i virksomheden. Ved videresalg kan brugtmomsordningen i visse tilfælde finde anvendelse, se Q.2.3 og R. Såfremt brugtmomsordningen ikke anvendes, skal der betales moms af den fulde salgspris inkl. registreringsafgiften, jf. § 27. |