Gaver til almennyttige foreninger, stiftelser, institutioner mv. kan trækkes fra, hvis de pågældende foreninger mv. er godkendt til at modtage gaver med fradragsret for giveren. SKAT kan oplyse, hvilke foreninger mv. det drejer sig om, ligesom du kan finde en liste over samtlige godkendte foreninger mv. på www.skat.dk - Ligningsvejledningen 2005 - Almenvelgørende eller på anden måde almennyttige fonde, foreninger, stiftelser, institutioner mv. samt religiøse samfund.
Du kan højst trække 6.400 kr. fra, og de første 500 kr. af gaven regnes ikke med. Der skal være ydet gaver for i alt mindst 500 kr. til en forening mv., for at der kan foretages fradrag for gaven. Det betyder, at du ikke får fradrag for gavebeløb, der er mindre end 500 kr.
Gaver i form af kunstværker og kultur-og naturhistoriske genstande kan trækkes fra, hvis modtageren er en kulturinstitution, som har modtaget driftstilskud fra staten eller kommunen. Gaver til den enkelte kulturinstitution skal have en værdi på mindst 500 kr., og de første 500 kr. af gaven regnes ikke med.
Hvis du har indgået en retligt bindende aftale om ensidigt påtagne ydelser (ydelser uden modydelse), kan ydelserne trækkes fra i følgende tilfælde:
1. Hvis ydelserne tilfalder foreninger, stiftelser, institutioner mv., som for indkomståret 2005 er godkendt til at modtage løbende ydelser med fradragsret for giveren. Fradrag gives dog kun for årlige ydelser, der ikke overstiger 15 pct. af yderens personlige indkomst med tillæg af positiv kapitalindkomst. Årlige ydelser, der ikke overstiger 15.000 kr., kan dog trækkes fra uanset indkomstforholdene.
2. Ydelser i form af hel eller delvis fri bolig (naturalydelse) kan fratrækkes uden begrænsning. Ydelserne kan dog ikke trækkes fra, hvis forpligtelsen er påtaget som gave eller arveforskud over for livsarvinger eller disses ægtefæller. På visse betingelser kan dog fradrages udgifter til fribolig til et barnebarn med maks. 3.000 kr. årligt.
Der er ikke fradragsret for kontante ensidigt påtagne løbende ydelser til personer (forsørgelseskontrakter).
Hvis du har påtaget dig en forpligtelse som led i en gensidigt bebyrdende aftale (ydelser med modydelse), indgået før 1. juli 1999, er der normalt ubegrænset fradragsret. Det kan fx dreje sig om en aftægtsforpligtelse. Der er derimod ingen fradragsret, hvis forpligtelsen er påtaget over for institutioner mv., som er stiftet af dig, din ægtefælle, forældre til dig og din ægtefælle eller livsarvinger. Der er heller ikke fradragsret, hvis det drejer sig om institutioner, som du eller din ægtefælle, forældre til jer eller livsarvinger har en bestemmende indflydelse på.
Hvis aftalen er indgået 1. juli 1999 eller senere, er fradragstidspunktet for en forpligtelse i en gensidigt bebyrdende aftale udskudt til det tidspunkt, hvor summen af de sammenlagte ydelser overstiger den kapitaliserede værdi af den løbende forpligtelse på aftaletidspunktet. Du kan få flere oplysninger hos SKAT på tlf. 72 22 18 18 eller ved at henvende dig i skattecentret.
Medlemmer af bestyrelser, udvalg mv., som har haft transportudgifter i forbindelse med disse hverv, og som ikke har fået udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse, kan få fradrag for befordring, hvis hvervet er lønnet.
Er du ulønnet bestyrelsesmedlem eller frivillig, ulønnet medhjælper, der yder bistand som led i en forenings skattefri virksomhed, kan du få udbetalt skattefri godtgørelse. Har du ikke modtaget nogen godtgørelse, selvom betingelserne har været opfyldt, kan du ikke i stedet få fradrag.
Reglerne om skattefri rejsegodtgørelse gælder også for nævninge og domsmænd. Hvis der ikke er udbetalt skattefri godtgørelser, men betingelserne har været opfyldt, kan du i stedet få fradrag.