| Frister for genoptagelse m.v.Efter SFL § 33, stk. 1, kan SKAT af egen drift foretage eller genoptage en ejendomsvurdering inden for en frist på 1 1/2 år efter vurderingsårets udløb, men vurderingen skal være gennemført senest den 1. oktober i det andet år efter vurderingsårets udløb. Fristen 1. oktober kan efter anmodning fra en klageberettiget forlænges. En klageberettiget, jf. SFL § 38, stk. 1, (se afsnit H.3.1), der ønsker at få genoptaget en ejendomsvurdering, skal senest den 1. maj i det 4. år efter vurderingsårets udløb fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen, jf. SFL§ 33, stk. 2.
Ved at sætte samme frist for genoptagelse af en vurdering som for genoptagelse af en indkomstansættelse er der taget hensyn til, at vurderingsmeddelelsen for de fleste ejerboligers vedkommende vil blive udsendt til ejeren samtidig med selvangivelsen.
Fører genoptagelsen til en ændret ansættelse, har den nye ansættelse skattemæssig virkning tilbage til det tidspunkt, hvor den genoptagne ansættelse havde virkning.
Når et vurderingsankenævn eller Landsskatteretten har påkendt en vurdering, kan SKAT genoptage nyere vurderinger af den pågældende ejendom, i det omfang vurderingsankenævnets eller Landsskatterettens afgørelse giver anledning til ændring heraf, jf. SFL § 34.
Genoptagelse efter anmodningEn klageberettiget, der ønsker at få en ejendomsvurdering genoptaget efter SFL § 33, stk. 2, skal inden for den nævnte frist fremsætte anmodning herom over for SKAT. I forbindelse med anmodningen skal den klageberettigede fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen. For at de fremlagte oplysninger skal kunne begrunde ændringen, skal de være af en sådan art, at de ville havde medført en anden vurdering, såfremt de havde dannet grundlag for ansættelsen.
Det antages alene at være SKAT, der kan genoptage ansættelser i medfør af SFL § 33, stk. 2, tidligere SSL § 34, stk. 2. Se SKM2004.421.LSR, hvor Landsskatteretten pålagde den regionale vurderingsmyndighed at genoptage nogle ansættelser.
Oplysningerne skal angå forhold eller tilstande, som må anses for opstået allerede på vurderingstidspunktet, hvorimod det ikke ubetinget kan kræves, at de kunne konstateres på dette tidspunkt.
Det antages således, at oplysninger, der væsentligt ændrer grundlaget for vurderingen af en ejendom, vil kunne medføre genoptagelse, selv om oplysningerne angår forhold, som først er blevet konstateret efter vurderingstidspunktet. Der henses herved til dommen TfS 1986, 268 ØLD. På en ejendom var der efter 17. almindelige vurdering den 1. april 1981 blevet konstateret omfattende bygningsskader. Ejeren, der havde overtaget ejendommen den 11. december 1981, påklagede inden udløbet af klagefristen den 31. december 1981 vurderingen til skyldrådet, der nedsatte ejendomsværdien under hensyn til skaderne. Efter at ejeren havde gjort den tidligere ejer ansvarlig for skaderne, måtte denne udrede en erstatning. Da skyldrådet kun havde nedsat ejendomsværdien med, hvad der svarede til en fjerdedel af erstatningsbeløbet, påklagede ejeren skyldrådets ansættelse til Landsskatteretten, som stadfæstede ansættelsen med den begrundelse, at der ikke skulle tages hensyn til forhold vedrørende bygningens vedligeholdelsestilstand, der ikke kunne forventes konstateret ved sædvanlig undersøgelse i forbindelse med køb af ejendommen. Ejeren indbragte Landsskatterettens afgørelse for Østre Landsret, der kom til det resultat, at vurderingsmyndighedernes skøn over ejendommens værdi havde hvilet på et urigtigt grundlag. Da det fornyede skøn burde udøves af vurderingsmyndighederne selv, blev vurderingen af ejendommen hjemvist til fornyet behandling hos disse myndigheder, således, at vurderingen skulle ske på grundlag af ejendommens faktiske og retlige tilstand på vurderingstidspunktet, også selv om nogle af oplysningerne herom på grund af den nærmere karakter af de egenskaber ved ejendommen, som de vedrørte, først er fremkommet efter dette tidspunkt.
Revision af vurderingerEfter SFL § 33, stk. 3, kan Skatterådet efter forelæggelse af SKAT ekstraordinært foretage eller ændre en ejendomsvurdering efter udløbet af fristerne i § 33, stk. 1 og 2. Skatterådet kan bestemme, fra hvilket tidspunkt ændringen skal følges ved beregningen af indkomstskat, ejendomsværdiskat og kommunale ejendomsskatter, jf. SFL § 33, stk. 3. Skatterådet kan dog ikke træffe afgørelse i en sag, i det omfang Landsskatteretten har taget stilling til sagen, jf. SFL § 14, stk. 1, nr. 4. Bestemmelsen i § 33, stk. 3, er en videreførelse af skattestyrelseslovens § 19, stk. 1. Efter § 33, stk. 4, kan Skatterådet bemyndige SKAT til - på grundlag af Skatterådets vurdering af en konkret fast ejendom - at ændre vurderingerne af andre faste ejendomme med helt tilsvarende forhold som den, Skatterådet har vurderet, efter udløbet af fristerne i § 33, stk. 1. I så fald skal den pågældende ejendoms ejer underrettes om genoptagelsen senest 3 måneder efter, at Skatterådet har bemyndiget SKAT til at genoptage.
Vurderingsankenævns genoptagelseMed SFL § 39 er der desuden lovfæstet en ret for vurderingsankenævn til at genoptage egne afgørelser svarende til, hvad der gælder for skatteankenævn, se afsnit A.1.4. |