| DBSL § 12 indeholder hovedreglen for den skattemæssige afslutning af mellemperioden, nemlig at der ikke foretages yderligere.
Foreløbige skatter
Efter § 12, stk. 1, skal afdødes indkomstskatter for mellemperioden således anses for endeligt afgjort med betalingen af foreløbige skatter for mellemperioden. Det samme gælder restskat, der er overført til opkrævning sammen med dødsårets foreløbige skatter, jf. KSL § 61, stk. 3, samt forfaldne skatterestancer overført efter KSL § 61 A. Overskydende skat fra tidligere indkomstår, der efter KSL § 62 C, stk. 2, er overført til dødsåret, fordi beløbet er for lille til at begrunde selvstændig udbetaling, anses for indregnet i de foreløbige indkomstskattebeløb.
Skyldige renter m.v. fra tidligere indkomstår, der er overført til opkrævning sammen med dødsårets foreløbige skatter efter KSL § 61 samt forfaldne skatterestancer fra tidligere indkomstår, der er overført til opkrævning efter reglerne i KSL § 61, stk. 3, jf. KSL § 61 A, er ligeledes omfattet af endelighedsbestemmelsen i § 12, stk. 1.
A-skat
Endvidere medregnes til de foreløbige skatter, A-skat, som er indeholdt vedrørende indtægter, der er erhvervet i mellemperioden. Det kan forekomme ved forskudt indkomstår, at der efter den 1. januar indeholdes A-skat, der vedrører afdødes indtægter i indkomståret før mellemperioden. Disse A-skatter medregnes ikke i den foreløbige skattebetaling. Omvendt kan der i tiden umiddelbart før dødsfaldet være indtjent A-indkomst, hvori indeholdelse først kan ske efter dødsfaldet, f.eks. løn, der betales bagud, eller feriepenge. Den skat, der efter dødsfaldet indeholdes i en sådan indkomst, medregnes ved opgørelsen af den foreløbige skattebetaling for mellemperioden.
A-skat, som fejlagtigt ikke har været indeholdt, skal indbetales og medregnes i det foreløbige skattebeløb.
B-Skat
Endvidere medregnes pålignede rater af B-skat, der er forfaldne før dødsfaldet. Forfaldne rater, som ikke er indbetalt, skal indbetales og medregnes i det samlede foreløbige skattebeløb, selv om sidste rettidige indbetalingsdag ligger efter dødsdagen. Allerede indbetalte rater, som ikke var forfaldne på dødsdagen medregnes ikke. De skal tilbagebetales.
Udbytteskat
Indeholdt udbytteskat af udbytter, der er deklareret (vedtaget på generalforsamlingen) i mellemperioden, medregnes ligeledes i de foreløbige skatter.
Frivillige indbetalinger KSL § 59
Frivillige indbetalinger efter KSL § 59 vedrørende mellemperioden medregnes i den foreløbige skat. (Det bemærkes, at indbetalinger foretaget før den 1. juli i dødsåret, anses at vedrøre det forudgående indkomstår og ikke mellemperioden). Frivillige indbetalinger kan ikke foretages efter dødsfaldet.
Manglende indeholdelse af A-skat, KSL § 68
Til de foreløbige skatter medregnes endvidere beløb, der før dødsfaldet er givet afdøde pålæg om at indbetale efter KSL § 68, selv om betalingen ikke er sket inden dødsfaldet.
KSL § 55Foreløbig skat, der er tilbagebetalt efter KSL § 55, fratrækkes ved opgørelsen af den foreløbige skat for mellemperioden.
Ejendomsværdiskat
Foreløbige betalinger af ejendomsværdiskat, som forfaldt før dødsfaldet, anses for endelige for afdøde for det indkomstår, hvori dødsfaldet har fundet sted, jf. EVSL § 15, stk. 2. Hvis afdøde har afhændet sin bolig inden dødsfaldet, vil den foreløbige ejendomsværdiskat, der er betalt indtil afhændelsesdatoen være endelig. I perioden fra afhændelsesdatoen til dødsfaldet har afdøde ikke ejet ejendommen og skal derfor ikke svare ejendomsværdiskat. Evt. betalt ejendomsværdiskat, som er opkrævet for denne periode, kan kræves tilbagebetalt af boet.
Forskudt indkomstår
§ 12, stk. 2, indeholder regler om opgørelsen af de foreløbige skatter for mellemperioden i tilfælde, hvor afdøde havde forskudt indkomstår. Om forskudt indkomstår henvises generelt til afsnit B.J.1.3.
Opgørelsesreglerne er nødvendige, fordi den foreløbige skattebetaling altid starter 1. januar, uanset om indkomståret er forskudt. Som hovedregel er den foreløbige skattebetaling for mellemperioden begyndt den 1. januar i det kalenderår, hvori dødsfaldet er sket, jf. § 12, stk. 2, 1. og 2. pkt. Dette gælder således i alle tilfælde med bagudforskudt indkomstår og i de tilfælde med fremadforskudt indkomstår, hvor dødsfaldet er indtruffet inden for det kalenderår, som det fremadforskudte indkomstår træder i stedet for.
Er der tale om et fremadforskudt indkomstår (dvs. hvor indkomståret udløber efter udgangen af det kalenderår som det træder i stedet for) og dødsfaldet indtræffer 1. januar eller senere i det forskudte indkomstår, medregnes tillige de foreløbige indkomstskattebeløb som forfaldt til betaling eller som skulle indeholdes af indtægter indtjent i kalenderåret forud for det år, hvori dødsfaldet fandt sted, jf. DBSL § 12, stk. 2.
Eksempel
Et eksempel fra kalenderåret 2007: hvis indkomståret er fremadforskudt, så det dækker perioden 1. marts 2007 - 28. februar 2008, og hvis dødsfaldet er indtruffet den 31. december 2007, så er mellemperioden på 10 mdr. (1. marts - 31. december 2007), og den foreløbige skattebetaling for mellemperioden er påbegyndt den 1. januar 2007, jf. DBSL § 12, stk. 2, 1. pkt.
Er dødsfaldet i ovenstående eksempel derimod sket den 31. januar 2008, er mellemperioden på 11 mdr. (1. marts 2007 - 31. januar 2008) - og den foreløbige skattebetaling for denne mellemperiode er påbegyndt den 1. januar 2007, dvs. i kalenderåret forud for dødsåret, jf. DBSL § 12, stk. 2, 3. pkt.
|