Ifølge KL § 163 finder bestemmelserne i konkurslovens kapitel 6 tilsvarende anvendelse på tvangsakkord.

Det betyder, at det er KL § 42, som regulerer adgangen til modregning i akkordsituationen.

Ved anvendelsen af KL § 42 skal man være opmærksom på, at akkordforhandlingens åbning (jf. herom KL § 167) træder i stedet for konkursdekretets afsigelse, jf. § 163.

En fordringshaver, som på fristdagen (jf. KL § 1) havde et krav på skyldneren, kan - selv om kravet var uforfaldent - således modregne dette krav (modkravet) i et krav (hovedkravet), som da (dvs. på fristdagen) tilkom skyldneren, medmindre modregning var udelukket på grund af fordringernes beskaffenhed.

KL § 42, stk. 2, jf. § 163, regulerer adgangen til modregning mellem fordringer, som begge er stiftet i mellemperioden, dvs. perioden mellem fristdagen og datoen for akkordforhandlingens åbning. Såfremt både fordringshaverens krav og skyldnerens krav er stiftet i denne mellemperiode, vil der ligeledes kunne ske modregning - også hvor modregningen sker ved afgivelse af en modregningserklæring efter tvangsakkordens stadfæstelse.

Der kan således ikke foretages modregning med fordringer, der er stiftet før datoen for akkordforhandlingens åbning, i fordringer, som er stiftet efter dette tidspunkt. Såvel mod- som hovedkrav skal således begge være stiftet før fristdagen eller i mellemperioden, for at modregning kan ske.

En undtagelse må også gøres, hvor mod- og hovedkrav er konnekse, dvs. vedrører samme retsforhold. Dette skyldes, at konneks modregning i formueretlig henseende betragtes som en indsigelse og således har virkning ex tunc, dvs. med tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, hvor kravene stod over for hinanden som udjævnelige. Se nærmere herom afsnit K om modregning.

Hovedreglen må også fraviges i det omfang, RIM må siges at have givet afkald på sin ret.

Der kan ikke ske modregning, når det på grundlag af oplysningerne i akkordmaterialet må lægges til grund,

  • at der vil komme et modregningsegnet krav til udbetaling til skyldneren efter akkordens gennemførelse, og
  • dette modregningsegnede krav må anses for stiftet før åbningen af forhandlingerne, og
  • inddrivelsesmyndigheden stemmer for akkordens vedtagelse uden at tage modregningsforbehold.

Er forholdet det, at RIM har modtaget dividende, men er ubekendt med og ikke kunne være bekendt med en bestående modregningsadgang, kan modregning alligevel finde sted.