Underpant i løsøre kræver ikke rådighedsberøvelse. Løsøret forbliver i pantsætterens varetægt.
Ved etablering af underpant skal der oprettes et løsøreejerpantebrev eller et løsørepantebrev til sikring af panthaverens ret. I forbindelse med tinglysningen gælder der det formkrav, at et pantebrev i løsøre for at kunne tinglyses skal være oprettet på pantebrevsformular LØSØRE eller SKADESLØSBREV I LØSØRE. Hvis der er tale om et motorkøretøj mv., skal pantebrevsformular BIL eller SKADESLØSBREV BIL anvendes.
Sikringsakten for underpant i løsøre er tinglysning af pantebrevet, jf. TL § 42d (for så vidt angår de i lovens § 42c nævnte motorkøretøjer mv.) og TL § 47, stk. 1 (for så vidt angår andet løsøre). Se herom i afsnit G.5.7.11.1 og G.5.7.11.2 nedenfor.
I pantebrevet skal løsøret være beskrevet, så det er bindende individualiseret, således at der ikke kan ske ombytninger eller forvekslinger.
Da der efter RPL § 508 kan foretages udlæg i behæftet løsøre, er der intet til hinder for, at der foretages udlæg i underpantsat løsøre.
Der skal gives underretning til underpanthaveren om udlæg i behæftet løsøre af hensyn til udbetaling - i fornødent omfang - af eventuelt overskydende provenu ved tvangssalg og af hensyn til udlægshaverens mulighed for at overholde 8-ugers fristen efter RPL § 526, stk. 4.