Bestemmelserne om omsætningsgældsbreve findes i gældsbrevslovens kapitel 2, hvor det i § 11, stk. 2, er defineret, hvad der forstås ved omsætningsgældsbreve (negotiable gældsbreve). I forbindelse med indførelsen af reglerne om digital tinglysning er reglerne om omsætningsgældsbreve, der giver pant i fast ejendom, motorkøretøjer, andele i andelsboligforeninger og løsøre, sat ind i tinglysningsloven. Der findes herefter to steder i lovgivningen, hvor der er givet regler om omsætningsgældsbreve, nemlig:

A) Gældsbrevsloven, hvor det i § 11, stk. 2, fastslås, hvad der er omsætningsgældsbreve:

    • Gældsbreve, der lyder på betaling til ihændehaveren eller ikke angiver, hvem gælden skal betales til (ihændehavergældsbreve).
    • Gældsbreve, der lyder på betaling til bestemt person eller ordre (ordregældsbreve).
    • Gældsbreve, der giver pant i registreret skib eller luftfartøj, medmindre der i gældsbrevet er indføjet ordene »ikke til ordre« eller tilsvarende forbehold.
    • Gældsbreve, der lyder på betaling til en bestemt person (navnegældsbreve), når de utvetydig angiver, at de skal være omsætningsgældsbreve. 

    B) Tinglysningsloven, hvor der står:

      • Et tinglyst pantebrev, bortset fra et skadesløsbrev, der giver pant i fast ejendom, er negotiabelt, medmindre der i pantebrevet er indføjet ordene »ikke til ordre« eller tilsvarende forbehold. (§ 27, stk. 2)

      Pantebreve, herunder ejerpantebreve, men dog ikke skadesløsbreve, der giver pant i motorkøretøjer, pant i andele i andelsboligforeninger, og pant i løsøre er som udgangspunkt ikke omsætningsgældsbreve, medmindre det klart fremgår af pantebrevet, jf. nedenfor. Disse pantebreve kan derfor også være omsætningsbreve. Da de ligeledes er omfattet af den digitale tinglysning, er reglerne om disse ligeledes overført til tinglysningsloven, jf. umiddelbart nedenfor.

      • Et tinglyst pantebrev, herunder et ejerpantebrev, der giver pant i motorkøretøjer som nævnt i § 42 c, er ikke negotiabelt, medmindre dette klart fremgår af pantebrevet. Skadesløsbreve er ikke negotiable pantebreve. (§ 42g, stk. 3, 2. og 3. pkt.)
      • Et tinglyst pantebrev, herunder et ejerpantebrev, der giver pant i andele i andelsboligforeninger som nævnt i § 42 i, er ikke negotiabelt, medmindre dette klart fremgår af pantebrevet. Skadesløsbreve er ikke negotiable pantebreve. (§ 42m, stk. 2, 2. og 3. pkt.)
      • Et tinglyst pantebrev, herunder et ejerpantebrev, der giver pant i løsøre, er ikke negotiabelt, medmindre dette klart fremgår af pantebrevet. Skadesløsbreve er ikke negotiable pantebreve. (§ 47, stk. 7, 2. og 3. pkt.).

      Hvis et gældsbrev ikke falder ind under definitionen i henholdsvis GBL § 11, stk. 2, eller i TL § 27, stk. 2, og (hvis det klart fremgår af pantebrevet/ejerpantebrevet at det skal være negotiabelt) § 42g, stk. 3, 2. og 3. pkt., § 42m, stk. 2, 2. og 3. pkt. og § 47, stk. 7, 2. og 3. pkt., er det et simpelt gældsbrev.

      Et simpelt (ikke negotiabelt) pantebrev skal dog også tinglyses digitalt for at opnå omsætningsbeskyttelse. Gældsbrevslovens afsnit III, bortset fra § 31, anvendes også på tinglyste digitale simple pantebreve, jf. GBL § 26, stk. 2.

      Ifølge GBL § 11, stk. 3, finder reglerne i gældsbrevslovens kap. II ikke (længere) anvendelse på tinglyste digitale pantebreve. Der er dog ikke hermed tiltænkt et brud med den hidtidige retstilstand, idet reglerne i GBL §§ 15-17 om ekstinktion af indsigelser finder direkte anvendelse, jf. TL § 27a. Også reglerne om ekstinktion af rettigheder er uforandret overført til tinglysningsloven, jf. TL § 27b, dog med den tilretning, der følger af, at sikringsakten nu er tinglysning i modsætning til tidligere, hvor sikringsakten var rådighedsberøvelse, se nedenfor.

      Om ejerpantebreve henvises til den udførlige beskrivelse i afsnit G.5.9.3.