| Syge- og ulykkesforsikringer § 53 A, stk. 4 Sygeforsikring og ulykkesforsikring er forsikringer, hvor selskabet forpligter sig til at udbetale erstatning i anledning af en ulykke eller sygdom. Syge- og ulykkesforsikringer kan f.eks. være sygeforsikringer i fortsættelsessygekasser, fritidsulykkesforsikring, erhvervsudygtighedsforsikring eller lignende.
Ifølge PBL § 53 A, stk. 1, nr. 5 skal en af bestemmelsen omfattet syge- og ulykkesforsikring være ejet af den forsikrede. Er denne bestemmelse ikke opfyldt, er ordningen ikke omfattet af pensionsbeskatningsloven, jf. afsnit A.C.3.1.1.
En kombineret syge- og ulykkesforsikring omfatter dødsfaldserstatning, invaliditetserstatning og dagpengeerstatning, som udbetales i tilfælde af henholdsvis død, invaliditet eller arbejdsudygtighed som følge af ulykkestilfælde. Derudover omfatter forsikringen også en dagpengeerstatning, der kommer til udbetaling i tilfælde af arbejdsudygtighed som følge af sygdom.
Udgifter til individuelle syge- og ulykkesforsikringer, sygeforsikringen »Danmark«, rejsesyge- og rejseulykkesforsikring (LSRM 1972, 80 LSR) samt erhvervsudygtighedsforsikring anses for præmier til syge- og ulykkesforsikring.
Ofte vil erhvervsudygtighedsforsikring være tegnet som en ordning med løbende udbetalinger ligesom en invaliderenteforsikring. Såfremt forsikringen først giver ret til løbende udbetalinger ved en nedsættelse af erhvervsevne med mindst 50 pct., henhører den under PBL § 2, nr. 4, litra b, med fuld fradragsret for præmieudgifterne, jf. skd. 1975.33.191 og skd. 1985.77.896 samt ToldSkat Nyt 1992. 21.640 (TfS 1992, 465 VLD). Er ordningen tegnet i et skadesforsikringsselskab bortfalder fradragsretten dog, jf. afsnit A.C.1.2.1, nr. 6 b. Om nytegning af en sådan ordning, se SKM2004.466.LR.
Østre Landsret fastslog i SKM2007.838.ØLR, at der skulle beskatning efter PBL § 20, stk. 1, nr. 1, af en forsikringspolice oprettet i maj 1989 uden for et ansættelsesforhold, hvor det fremgik af forsikringen, at forsikringen kom til udbetaling ved forsikredes midlertidige eller varige tab af erhvervsevnen. Der var tale om en pensionsordning med løbende udbetalinger. Denne afgørelse er stadfæstet af Højesteret, se SKM2009.505.HR
Betales præmien af arbejdsgiveren, en pensionskasse eller en fagforening, bliver den ansatte/medlemmet skattepligtig heraf, jf. PBL §§ 53 A, stk. 2, pkt. og 56, stk. 1. I TfS 1996, 179 LSR fandt Landsskatteretten, at medlemmerne af et fagforbund var indkomstskattepligtige af løbende præmieindbetalinger, som betales af fagforbundet for fritidsulykkeforsikringer for de enkelte medlemmer, se omtalen i afsnit A.C.3.1.1. Arbejdsgiveren vil kunne fradrage udgiften efter de sædvanlige regler for fradrag for driftsudgifter i SL § 6, litra a.
I en kollektiv gruppeulykkesforsikring indgik en særskilt tillægsdækning, der bl.a. omfattede præmiefritagelse ved mindst 50 pct.'s uarbejdsdygtighed. Ligningsrådet fandt ikke, at præmiefritagelsen var indkomstskattepligtig.
►I SKM2010.146.SR bekræftede Skatterådet, at det vil udløse beskatning efter PBL § 53 A, stk. 2, 3. pkt., for medarbejderne i en region, hvis regionen tegner en ulykkesforsikring, der dækker medarbejderne under tjenstlig kørsel mellem egen bopæl og et midlertidigt arbejdssted, for eksempel et sted hvor der afholdes tjenstligt møde i en anden by end den by, hvor den faste arbejdsplads ligger.◄
Udbetalinger Udbetalinger fra syge- og ulykkesforsikringer er ikke indkomstskattepligtige, jf. PBL § 53 A, stk. 5, såfremt forsikringen ejes af den forsikrede. Udbetalinger til dækning af udgifter til lægehjælp, hospitalsophold, lægemidler og lignende beskattes således ikke. Der skal endvidere ikke foretages afkastbeskatning af syge- og ulykkesforsikringer, jf. PBL § 53 A, stk. 4.
Kontokundeforsikring Kontokunder i stormagasiner kan som forsikringstagere og forsikrede tilslutte sig en kollektiv syge- og ulykkesforsikring, der ejes af kontokunden, og hvor stormagasinet er indsat som uigenkaldeligt begunstiget, således at udbetalte forsikringssummer vil være skattefri for stormagasinet efter PBL § 53 A, stk. 5. |