I forbindelse med internationaliseringen af kontrolarbejdet - både i forbindelse med bekæmpelse af skatte- og afgiftskriminalitet og ved kontrol af koncerntransaktioner over landegrænserne - er der sket en udbygning og forbedring af det praktiske samarbejde med andre landes skatte- og afgiftsmyndigheder.

Grundlaget for kontrolsamarbejdet på momsområdet mellem EU-landene er fra 1. januar 2004 samlet i ét regelsæt, Rådsforordning 1798/2003. Denne forordning giver EU-landene mulighed for at styrke og effektivisere samarbejdet. Forordningen indeholder bl.a. regler for:

  • bistand efter anmodning i konkrete sager,
  • automatisk udveksling af kontroloplysninger,
  • spontan videregivelse af oplysninger,
  • regler for udveksling af momsoplysninger vedrørende vareleverancer (listeoplysninger),
  • samtidige kontroller,
  • tilstedværelse og deltagelse i administrative kontroller af embedsmænd fra andre EU-lande.

Listesystemet (VIES)Da toldkontrollen ved de indre grænser mellem EU-landene blev afskaffet pr. 1. januar 1993, blev der etableret et særligt formaliseret samarbejde mellem EU-landene. For at fjerne de største risici for momsunddragelse etableredes et særligt system til elektronisk udveksling af oplysninger om varehandelstransaktioner - der såkaldte listesystem eller VIES (VAT Informations Exchange System). Se Momsvejledningen afsnit N.4. Dette system er et af fundamenterne for told- og skatteforvaltningens kontrol af virksomhedernes handelstransaktioner mellem EU-landene.

Kontroloplysningerne udveksles i dette system dels automatisk, dels efter rekvisition. Hvis de automatisk udvekslede oplysninger er utilstrækkelige, kan SKAT via listesystemet i nødvendigt omfang indhente flere elektroniske detaljerede oplysninger, f.eks. oplysninger om, hvilke virksomheder i andre EU-lande, der har leveret varer til en dansk virksomhed, og disse virksomheders samlede leveringer.

Hvis oplysningerne i listesystemet herudover er utilstrækkelige, kan SKAT via de kompetente myndigheder rette direkte henvendelse til de øvrige EU-landes told- og skattemyndigheder om yderligere oplysninger.

På punktsafgiftsområdet er der en tilsvarende forordning - Rådets forordning 2073/2004 om administrativt samarbejde på punktafgiftsområdet. På området for direkte skatter er Rådets direktiv 77/799 grundlag for det administrative bistandssamarbejde.

Ud over de nævnte bestemmelser er der også et regelsæt, der muliggør inddrivelse af momsskyld mv. i andre EU-lande, Rådets direktiv 76/308 om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer i forbindelse med visse bidrag, afgifter, skatter og andre foranstaltninger (dette direktiv er kodificeret ved direktiv 2008/55).

Herudover er der kontrolsamarbejdsaftaler mellem de nordiske lande samt Europarådet/OECDs aftale om gensidig bistand i skattesager, herunder moms og afgifter, samt dobbeltbeskatningsaftaler, som i de senere aftaler også dækker bistand i bl.a. momssager.

De nævnte muligheder for udveksling af oplysninger er gensidige for alle medlemslande.