åben Vis afgørelser, domme, kendelser og meddelelser mv. til "E.A.8.1.7.2 Leasingkøretøjer" udsendt efter offentliggørelsen af denne version af vejledningen.

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for forholdsvis betaling af  registreringsafgift for leasingkøretøjer.

Afsnittet indeholder:

  • Ansøgning/tilladelse
  • Betaling af afgift.

Ansøgning/tilladelse

SKAT kan efter ansøgning give tilladelse til, at afgiften af registreringspligtige leasingkøretøjer, der registreres med henblik på tidsbegrænset anvendelse her i landet, kun betales for den tidsbegrænsede leasingperiode, når

  • motorkøretøjet tilhører en virksomhed eller et fast driftssted, der er beliggende her i landet eller i udlandet og
  • køretøjet i en tidsbegrænset periode bliver leaset til en fysisk eller juridisk person, der er bosiddende her i landet i henhold til en skriftlig aftale.

Det er en betingelse, at der på ansøgningstidspunktet eksisterer en tidsbegrænset leasingkontrakt mellem virksomhed eller driftssted og den person eller virksomhed, der ønsker at lease motorkøretøjet. Kontrakten skal indeholde nøjagtige oplysninger om den aftalte leasingperiode.

Ansøgningen skal indgives af enten leasingvirksomheden eller den person, som leaser køretøjet.

Kontrakt

Der skal udfærdiges en skriftlig leasingkontrakt for leasingkøretøjer, der skal afgiftsberigtiges efter ordningen. Kontrakten skal omhandle køretøjet i den stand, hvori det skal leases, og indeholde følgende nærmere oplysninger til identifikation af køretøjet

  • navn 
  • adresse på leasingvirksomhed og den, der leaser, samt
  • lejebeløbet.

Samtlige brugere skal fremgå af leasingkontrakten. Kontrakten skal være bilagt specifikation af bilens beskaffenhed og udstyr.

Registreringspligten og derved afgiftspligten indtræder den dato, hvor køretøjet bliver taget i anvendelse her i landet af en herboende person.

Leasingkøretøjerne skal i alle tilfælde indregistreres på danske nummerplader. Det betyder, at der skal betales vægtafgift eller grøn ejerafgift mv. efter gældende regler.

For at kunne blive omfattet af ordningen, skal leasingvirksomheden have hjemsted her i landet eller i udlandet, eller være en virksomhed med fast driftssted her i landet eller i udlandet. Virksomheden skal drives af en fysisk eller juridisk person, der er skattemæssigt hjemmehørende her i landet eller i en fremmed stat. Om det er tilfældet, vil blive afgjort efter de almindelige regler for skattepligt eller en dobbeltbeskatningsoverenskomst. Beliggenhed af et fast driftssted bliver fastlagt ud fra definitionen i OECD's modeloverenskomst til undgåelse af dobbeltbeskatning.

Leasingperioden forlænges

I tilfælde, hvor parterne ønsker at forlænge den kontraktaftalte leasingperiode, skal de ansøge SKAT om dette senest 14 dage, inden kontrakten udløber. Der skal på ansøgningstidspunktet eksistere en skriftlig aftale mellem den herboende bruger og leasingvirksomheden. Aftalen skal indeholde oplysninger om den præcise tidsperiode, som kontrakten bliver forlænget med.

Indlevering af nummerplader ved kontraktens udløb

Hvis køretøjets nummerplader ved leasingkontraktens udløb ikke bliver indleveret rettidigt til et skattecenter, vil køretøjets nummerplader blive fjernet af politiet.I tilfælde heraf skal der efterfølgende betales afgift og tillæg for den periode, der forløber fra leasingkontraktens udløb til køretøjets nummerplader bliver indleveret eller fjernet. Afgift og tillæg bliver opkrævet pr. påbegyndt måned, fristen overskrides.

Betaling af afgift

Afgiften bliver opkrævet for hele kontraktperiodens varighed. Afgiften beregnes på grundlag af køretøjets afgiftspligtige værdi, der fastsættes ved vurdering (eventuelt standardpris for fabriksnye køretøjer) efter lovgivningens almindelige bestemmelser.

Afgiften udgør for

  • køretøjer, der er mellem 0 og 3 måneder gamle regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 2 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned efter første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt i de første 3 måneder
  • køretøjer, der ved registreringspligtens indtræden er ældre end 3 måneder regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 1 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned i de efterfølgende 33 måneder
  • køretøjer, der ved registreringspligtens indtræden er ældre end 36 måneder regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 1/2 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned i de efterfølgende måneder.

Tillæg/forrentning

Ved betaling bliver der også tillagt en forrentning af den del af den beregnede registreringsafgift, der resterer efter betaling. Forrentningen sker med den på tidspunktet for afgiftsberegningen senest offentliggjorte, gennemsnitlige udlånsrente fra pengeinstitutter til ikkefinansielle selskaber, der foreligger pr. 1. januar, henholdsvis pr. 1. juli

Hæftelse

Leasingvirksomheden hæfter for betaling af afgift, rente og tillæg. 

Overgang til anden anvendelse/leasingperiodens udløb

Hvis leasingkontrakten bliver afbrudt eller hvis køretøjet udgår af ordningen, skal leasingvirksomheden eller den, der leaser meddele det til SKAT, og køretøjets nummerplader skal indleveres til et skattecenter. SKAT tilbagebetaler den afgift og det tillæg, der eventuelt er betalt for meget for leasingperioden.

Det er muligt at få en endelig vurdering af den restafgift, der er i køretøjet på det tidspunkt, hvor køretøjet udgår af ordningen. Vurderingen vil i denne situation kun blive foretaget, hvis ejeren (leasingvirksomheden) af bilen ansøger om det. Hvis det viser sig, at der oprindeligt er betalt for meget i registreringsafgift, vil differencen blive tilbagebetalt. Modsat, hvis der oprindeligt er betalt for lidt i registreringsafgift, så vil differencen blive efteropkrævet. Rentetillægget sikrer, at for lidt eller for meget betalt registreringsafgift bliver forrentet.

Varig anvendelse her i landet

Hvis et motorkøretøj overgår til varig anvendelse her i landet ved salg eller anden overdragelse, forfalder resten af afgiften, medmindre afgiften af køretøjet i stedet bliver berigtiget efter REGALs almindelige regler for brugte motorkøretøjer. Se REGAL § 3b om leasingkøretøjer.

Bemærk

SKAT har 13. januar 2011 udsendt styresingal, SKM2011.27.SKAT.

Styresignalet er en præcisering af de retningslinier, som SKAT anvender ved behandlingen af ansøgninger om tilladelse til betaling af forholdsmæssig registreringsafgift efter registreringsafgiftslovens § 3 b.

Det indeholder en gennemgang af de formelle krav til en leasingaftale samt hvilke krav, der kan stilles til leasingvirksomheden for, at det er en erhvervsmæssig virksomhed i registreringsafgiftslovens forstand.

Det beskriver situationer, hvor SKAT efter en konkret bedømmelse kan tilsidesætte leasingaftaler. Det er tilfælde, hvor der kan være tvivl, om hvem der er den reelle ejer af køretøjet, og i de tilfælde hvor leasingaftalen ikke indeholde markedsmæssige vilkår for leasing eller hvor der mangler den væsentligste årsag til leasing - nemlig finansieringselementet.