Indhold

Dette afsnit indeholder regler for virksomhedernes opgørelse og afregning af fedtafgift.

Afsnittet indeholder:

  • Afgiftsperioden
  • Angivelsesfrist
  • Oplagshaveres opgørelse af afgiften
  • Varemodtageres opgørelse af afgiften
  • Opgørelse af afgift ved fjernsalg
  • Privatpersoners opgørelse af afgift
  • Fradrag
  • Afregning af afgift.

Afgiftsperioden

Afgiftsperioden for registrerede virksomheder er måneden, hvilket er i overensstemmelse med reglerne i opkrævningsloven. Se FAL § 14. Dette gælder, uanset om virksomhederne er registreret for fedtafgift eller dækningsafgift.

Angivelsesfrist

Registrerede virksomheder skal efter udløbet af hver afgiftsperiode angive og betale afgift. Se FAL § 14, stk. 2, og OPKL §§ 2 og 3. Dvs. at virksomhederne skal angive og betale afgift senest den 15. i den første måned efter udløbet af perioden.

Ved manglende angivelse eller regnskab finder opkrævningsloven også anvendelse. Se FAL § 14, stk. 3, jf. OPKL §§ 4 - 8.

Eksempel

Afgiftsperioden er marts måned. Angivelse og betaling skal ske senest den 15. april.

Oplagshaveres opgørelse af afgift

Virksomheder, der er registreret som

  • oplagshavere
  • mellemhandlere
  • grossister
  • eksportører/non-food producenter

skal som udgangspunkt angive og betale afgift af fødevarer, der er udleveret fra virksomheden i perioden. Se FAL § 7, stk. 1 og 2.

Bemærk

Grossistregistrerede skal afregne afgift af deres spild. Se afsnit E.A.2.1.4 Virksomheder omfattet af reglerne.

Et slagteri kan vælge at opgøre afgiftsgrundlaget for en afgiftsperiode på grundlag af slagtede dyr og foretage fradrag efter FAL § 7, stk. 1, og § 6, stk. 3, 2.pkt. Dvs. at afgiften angives og afregnes efter den periode, som dyret er slagtet i, frem for den periode kødet er udleveret i.

Baggrunden for dette er et ønske om tidlig afregning, da slagterierne afregner landbrugsafgifter på grundlag af slagtede dyr, og derfor forenkles deres administration.

Eksempel

Et slagteri slagter en del kvæg i marts måned, som udleveres i april måned. Efter hovedreglen skal der angives og betales afgift den 15. maj af det kød, der er udleveret i april. Slagteriet kan vælge i stedet at angive og betale afgift den 15. april på grundlag af dyr slagtet i marts måned.

Varemodtageres opgørelse af afgift

Virksomheder, der er registreret som varemodtagere, skal angive og betale afgift af fødevarer, der er modtaget eller indført fra udlandet i perioden. Se FAL § 7, stk. 3, og § 13, stk. 1.

Opgørelse af afgift ved fjernsalg

Udenlandske virksomheder, der er registreret for fjernsalg, skal angive og betale afgift af fødevarer, der er solgt ved fjernsalg her til landet i afgiftsperioden. Se FAL § 7, stk. 4, og § 13, stk. 3.

Privatpersoners opgørelse af afgift

Ikke erhvervsdrivende varemodtagere, der modtager varer fra et andet EU-land, skal også betale afgift/dækningsafgift efter reglerne i opkrævningsloven, hvilket vil sige, at de skal angive og betale senest ved modtagelsen af varerne. Udgør beløbet under 50 kr., kan betaling af afgift/dækningsafgift undlades.

Ikke erhvervsdrivende varemodtagere, der modtager varer fra et land uden for EU eller uden for EUs afgiftsområde, skal angive og betale afgift/dækningsafgift efter reglerne i toldloven, hvilket vil sige ved indførslen.

Se FAL § 15 og 16.

Fradrag

Virksomheder, der er registrerede som oplagshavere, fordi de er fremstillere af råvarer, kan fradrage afgiften i afgiftsgrundlaget, når de udleverer fødevarerne, så der ikke angives og betales afgift ved udleveringen, men i et senere led. Se FAL § 17, stk. 1.

Oplagshavere kan fradrage:

  • Afgiftspligtige fødevarer, der leveres til andre registrerede oplagshavere (herunder mellemhandlere, grossister, eksport/non-food registrerede)
  • Afgiftspligtige fødevarer, der leveres til udlandet eller til non-food
  • Afgiftspligtige fødevarer, der er fritaget som leverance til diplomater m.fl.
  • Afgiftspligtige fødevarer, der hos oplagshaveren eller under transport til eller fra denne er gået tabt ved:
      • Indbrud
      • Brand
      • Forlis
      • Brækage.
    1. Afgiftspligtige fødevarer, der hos oplagshaveren eller under transport til eller fra denne er:
        • Beskadiget
        • Fordærvet
        • Blevet uanvendelige.
      1. Afgiftspligtige fødevarer, der returneres til virksomheden, hvis køberen godtgøres fødevarens pris inklusiv afgift.

      Virksomheder, der er registrerede som grossister eller for deres eksport/non-food produktion, kan i visse tilfælde også fradrage afgiftspligtige fødevarer ved udleveringen, når de leverer til andre registrerede oplagshavere, grossister eller eksportører/non-food producenter. Det er her en forudsætning, at de udleverede fødevarer skal anvendes til fødevareproduktion i virksomhederne, og ikke blot skal videresælges uden forarbejdning. Baggrunden er, at grossister, eksportører/non-food producenter kan indkøbe afgiftspligtige fødevarer til deres fødevareproduktion uden afgift. Se FAL § 5, stk. 1 og § 11, stk. 2.

      Afregning af afgift

      Registrerede virksomheder skal som udgangspunkt tilmelde sig og bruge TastSelv til angivelse. Indbetaling kan ske via netbank eller via Nets.

      Bemærk

      I FAL § 26 findes overgangsregler i forbindelse med lovens ikrafttrædelse. Heraf fremgår, at loven har virkning for fødevarer, der udleveres fra oplagshavere (herunder virksomheder registreret for eksport/non-food produktion, grossister og mellemhandlere) den 1. oktober 2011 eller senere.

      For virksomheder, der er registreret som varemodtagere eller for fjernsalg, har loven virkning for fødevarer, der modtages eller indføres fra udlandet eller sælges ved fjernsalg her til landet den 1. oktober 2011 eller senere.

      For privatpersoner har loven virkning for fødevarer, der modtages eller indføres fra udlandet her til landet den 1. oktober 2011 eller senere.