Hvad SKAT ved
SKAT har modtaget oplysninger om private bidrag og præmier til din kapitalpensionsordning og om supplerende engangsydelse. Beløbet står i rubrik 22.
Du kan finde oplysningerne i skattemappen på TastSelv under "Personlige skatteoplysninger - privattegnede pensionsordninger".
Er du uenig i beløbet, kan du ikke selv rette det i denne rubrik, medmindre du har en udvidet selvangivelse. Du skal i stedet bede din bank, forsikringsselskab eller pensionskasse lave en ny indberetning til SKAT. På TastSelv under "Ændre årsopgørelsen" kan du klikke under det fortrykte beløb og få en specifikation af beløbet i rubrikken. Du kan gøre din bank, forsikringsselskab eller pensionskasse opmærksom på, at du er uenig i indberetningen ved at klikke på knappen "send besked" under de specificerede beløb.
Hvis SKAT har fået indberetninger fra dit pensionsselskab, som vi ikke er sikre på skal bruges, er der en pil ud for rubrikken på TastSelv under "Ændre årsopgørelsen". Du kan klikke på pilen og få en specifikation af de oplysninger, der er indberettet.
Modtager vi en ny indberetning fra dit pensionsselskab, laver vi en ny årsopgørelse til dig. Når den nye årsopgørelse er klar i skattemappen, sender vi dig en e-mail eller sms, og har du ønsket papir, modtager du den også med posten.
Hvis vi får indberetninger efter at selvangivelsesfristen er udløbet (1. maj eller 3. juli 2011), skriver vi til dig, inden du får en ny årsopgørelse.
Hvis din bank, forsikringsselskab eller pensionskasse ikke kan, eller vil lave en ny indberetning til SKAT, eller hvis du selv ønsker at indberette ændringen, skal du kontakte os med dokumentation for det, du mener, der skal ændres for eksempel i form af indbetalinger eller selve aftalen. Det kan du gøre ved at sende os et brev eller en e-mail eller ved at møde personligt op i et skattecenter. Se mere om underretning til SKAT.
Grænser for fradrag:
Der er nogle begrænsninger i fradrag for bidrag og præmier på kapitalpensionsordninger:
- En beløbsgrænse på 46.000 kroner.
- Fradraget kan ikke overstige din personlige indkomst.
- Intet fradrag for indbetalinger, hvis du tidligere har hævet en anden kapitalpensionsordning til 40 procent i afgift, efter at du har nået efterlønsalderen.
Indbetalinger, du har foretaget i perioden 1. januar - 13. april 2010 kan dog fradrages.
Beløbsgrænsen på 46.000 kroner
Ved opgørelsen af den personlige indkomst er bidrag og præmier til privattegnet kapitalforsikring og opsparing i pensionsøjemed fradragsberettiget med indtil 46.000 kroner i 2010. Bidrag og præmier fragår dog ikke ved beregning af topskat.
Grænsen på 46.000 kroner omfatter summen af bidrag og præmier til alle dine kapitalpensionsordninger og supplerende engangsydelser i pensionskasseordninger, herunder ordninger, der administreres af din arbejdsgiver. Ved en arbejdsgiveradministrerede ordning har din arbejdsgiver allerede trukket beløbet fra i din A-indkomst. Det er derfor kun bidrag og præmier til privattegnede kapitalpensioner, du skal skrive i rubrik 22.
Den del af indbetalingerne til en pensionskasseordning, der er anvendt til en supplerende engangsydelse, bliver automatisk medregnet, når det gøres op, om de samlede indbetalinger overstiger beløbsgrænsen på 46.000 kroner.
Har du en kapitalpensionsordning, der er udloddet til dig i forbindelse med separation, skilsmisse eller bosondring, kan du og din tidligere ægtefælle i udlodningsåret hver få fradrag for indbetalinger op til 46.000 kroner. Dit fradrag bliver reduceret med det beløb, din tidligere ægtefælle i 2010 har indbetalt til den del af ordningen, som du har modtaget ved bodelingen.
Overstiger de samlede indbetalinger (inklusive bidrag til arbejdsgiveradministrerede kapitalpensioner og supplerende engangsydelser eksklusive AM-bidrag) de 46.000 kroner i 2010, kan du ikke trække det overskydende beløb fra. SKAT regulerer derfor beløbet, hvilket fremgår af en tekst på forsiden af årsopgørelsen.
Din personlige indkomst
Du kan kun trække bidrag og præmier til kapitalpension fra i det omfang, bidraget ikke overstiger din personlige indkomst. Din personlige indkomst udregnes i denne forbindelse før fradrag for kapitalpensionsbidrag og bidraget til supplerende engangsydelser, men efter fradrag for andre pensionsindbetalinger.
Hævning af en anden kapitalpension
Du kan ikke få fradrag for indbetalinger på kapitalpensionsordninger i 2010 op til grænsen på 46.000 kroner, hvis du i et tidligere år har hævet en kapitalpension til 40 procent i afgift efter, at du har opnået efterlønsalderen. Du kan dog få fradrag for indbetalinger, du har foretaget i perioden 1. januar - 13. april 2010, idet reglen har været ændret i denne periode.
Indbetalinger, du ikke har fået fradrag for
De indbetalinger, du ikke har fået fradrag for på grund af begrænsningerne, kan du ikke overføre til fradrag ved indkomstopgørelsen for din ægtefælle eller trække fra ved indkomstopgørelsen for et senere indkomstår.
Du kan i stedet vælge
- at få beløbet tilbagebetalt afgiftsfrit. Ophæver du samtidig ordningen, tilbagebetales også påløbne renter i det pågældende indkomstår, dog maksimum 500 kroner afgiftsfrit.
- at få overført beløbet til en ratepensionsordning eller en ordning med løbende udbetalinger. Det overførte beløb kan du fradrage i det indkomstår, hvor indbetalingen på kapitalpensionen oprindeligt blev foretaget.
- at lade beløbet blive stående på ordningen. Når du engang i fremtiden får din kapitalpension udbetalt, skal du ikke betale afgift af det beløb, du ikke har haft fradrag for. Når ordningen kommer til udbetaling skal du selv kunne dokumentere, hvilke beløb, du ikke har haft fradragsret for i de tidligere år.
Du skal fremsætte anmodningen om tilbagebetaling eller overførsel over for dit pensions- eller pengeinstitut. Ved henvendelse til dit pensionsinstitut kan du bruge blanketten Tilbagebetaling/overførsel Kapitalpension (07.051), hvis du har overskredet grænsen på 46.000 kroner, eller hvis du ikke har fået fradrag for indskuddet, fordi du har hævet en kapitalpension i et tidligere indkomstår.
Du kan bruge blanketten Udbetaling/overførsel Kapitalpension (blanket 07.052), hvis indskuddet på kapitalpensionen overstiger din personlige indkomst, og du derfor hverken helt eller delvis kan udnytte fradraget.