Indhold

Dette afsnit beskriver, hvornår kapitalafkastet kan hæves som personlig indkomst.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Betydning af reglen.

Regel

Den selvstændige kan vælge at medregne et beløb på højst 46.000 kr. af kapitalafkastet i den personlige indkomst. Hvis kapitalafkastet bliver overført til den personlige indkomst, skal det ske i hæverækkefølgen. Se VSL § 5, stk. 1, nr. 3, litra a.

Reglen gælder også for selvstændige, der har valgt at benytte kapitalafkastordningen.

Se VSL § 23 a.

Grundbeløbet, som er 46.000 kr. i 2011, reguleres efter PSL § 20. Reguleringen er dog suspenderet til 2014. Se § 1, nr.2 i lov nr. 725 af 25. juni 2010.

Betydning af reglen

Bestemmelsen tilpasser virksomhedsskattelovens regler om kapitalafkast til pensionsbeskatningslovens regler om fradrag for indskud til kapitalpensionsopsparing. De årlige indskud til kapitalpension må ikke overstige den personlige indkomst.

Reglen skal sikre, at selvstændige med lave personlige indkomster kan indskyde på en kapitalpensionsordning, selv om kapitalafkastet helt eller delvist svarer til virksomhedens overskud.

Uden denne regel ville kapitalafkast under virksomhedsordningen altid blive medregnet til kapitalindkomsten, når det ikke er sparet op i virksomheden.

Kapitalafkastet går fra ved opgørelsen af det resterende overskud, der er skattepligtigt som personlig indkomst, når det bliver overført til den selvstændige. Den personlige indkomst bliver på denne måde nedsat med kapitalafkast, der ikke er sparet op i virksomhedsordningen.

Efter pensionsbeskatningslovens regler må de årlige indskud til kapitalpension ikke overstige årets personlige indkomst. Det kan betyde, at en selvstændigt erhvervsdrivende under virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen kan komme i den situation, at de personlige indkomster ikke er tilstrækkeligt store til at dække indbetalingen på en kapitalpension. Ved at hæve en del af eller hele kapitalafkastet som personlig indkomst kan indbetalingen til kapitalpensionen trækkes fra.

Hvis ægtefællerne vælger at fordele resultatet af en fælles drevet virksomhed efter KSL § 25 A, stk. 8, kan begge ægtefæller vælge at medregne højst 46.000 kr. i 2011 af kapitalafkastet i den personlige indkomst.

Overfører den selvstændige helt eller delvist kapitalafkastet til den personlige indkomst, medfører det, at han eller hun skal betale AM-bidrag af denne del af kapitalafkastet. Se AMBL § 5, stk. 2.