Som led i inddrivelsen kan RIM tillade henstand med betalingen. Se INDOG § 3, stk. 3. Reglen gælder både for fysiske og juridiske personer.
Der er også fastsat særskilte regler om henstand for fysiske personer. Se inddrivelsesbekendtgørelsen §§ 6 og 7.
RIM kan bevilge henstand, når skyldneren efter reglerne i bekendtgørelsen § 5, stk. 1, og stk. 3, eller kapitel 6 ikke aktuelt har betalingsevne. Se inddrivelsesbekendtgørelsen
§ 6, stk. 1.
RIM kan også bevilge henstand, når særlige omstændigheder i øvrigt taler derfor. Se inddrivelsesbekendtgørelsen § 6, stk. 2.
Henstand, der er bevilget efter bekendtgørelsen § 6, er ikke til hinder for, at RIM kan foretage og realisere udlæg, modregning, indtrædelse og gennemføre særskilt
lønindeholdelse. Se inddrivelsesbekendtgørelsen § 7.
Henstand med betalingen i øvrigt afskærer heller ikke det offentliges adgang til at foretage modregning i udbetalinger fra det offentlige. Se INDOG § 9, stk. 1.
Der kan gives henstand med de samme beløb, som kan eftergives. På personområdet er der dog mulighed for at give henstand i videre omfang end blot til kravstyper, som kan eftergives
af RIM. Udenlandske krav, visse underholdskrav og krav til offentligt ejede selskaber mv. kan således omfattes af henstand.
Henstand sker efter ansøgning. Henstand efter inddrivelsesbekendtgørelsen § 6, stk. 1, sker dog, når RIM konstaterer, at skyldneren ikke aktuelt har betalingsevne.
I det omfang, der i den øvrige lovgivning er fastsat nærmere regler om henstand med betalingen, er det disse regler, der gælder.