Indhold
Dette afsnit beskriver nogle ordninger, som er fastsat administrativt for at forenkle momsopkrævningen i virksomhedskantiner.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Ordning 1: Kantinemad produceres i eget køkken
- Ordning 2: Kantinemad indkøbes hos underleverandør
- Fradrag/reduktion i momsgrundlaget for bespisning af forretningsforbindelser mv.
- Virksomheder med fuld fradragsret
- Virksomheder med delvis fradragsret.
Regel
I stedet for at foretage en faktisk opgørelse af kostprisen ved opgørelse af momsgrundlaget for salg af kantineydelser til ansatte kan virksomhederne anvende en administrativt forenklet
metode. Se SKM2008.1004.SKAT og SKM2008.1044.SKAT.
Hvis virksomheden vælger den forenklede metode, er der fuld fradragsret for moms af indkøb til kantinedriften, herunder for moms af indkøb af råvarer, køkkenmaskiner,
interne produktionsomkostninger mv. og ekstern arbejdskraft, beskæftiget med indkøb, tilberedning og salg af kantineleverancer.
Bemærk
I det omfang at virksomheden har delvis fradragsret for moms af fællesomkostninger/generalomkostninger i virksomheden, er der ligeledes kun delvis fradragsret for moms af den del af de
nævnte indkøb til kantinedriften, der kan henføres til bespisning af forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder.
Ordning 1: Kantinemad produceres i eget køkken
Momsgrundlaget for hele kantinens aktivitet beregnes af følgende elementer (alle eksklusive moms):
- Indkøbsprisen af råvarer + 5 %,
- ekstern arbejdskraft til beskæftigelse med indkøb, tilberedning og salg i kantinen, og
- lønninger til eget personale, der helt eller delvist er beskæftiget i kantinen - 25 %.
De 5 %, der beregnes af råvareprisen, anses for at dække virksomhedens udgifter til indkøb af køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger, mv.
De 25 %, der fragår lønudgiften til eget personale, anses for at udgøre lønninger til afrydning mv., der er en generel omkostning for virksomheden og derfor ikke skal
indgå i momsgrundlaget for kantinedriften. Hvis en ansat kun er delvist beskæftiget i kantinen, er det dermed kun 75 % af den andel af lønnen, der vedrører kantinedriften, der
skal indgå i beregningen.
Hvis virksomheden faktisk opgør den andel af lønudgiften til eget personale, der vedrører afrydning m.v. contra indkøb, tilberedning og salg i kantinen, kan virksomheden
anvende denne konkrete fordeling i stedet for "75/25-fordelingen".
Ordning 2: Kantinemad indkøbes hos underleverandør
Hvis virksomheden indkøber en samlet ydelse, der består af råvarer, arbejdskraft og køkkenmaskiner mv., fra en underleverandør, beregnes momsgrundlaget af:
- Den samlede indkøbspris (eksklusive moms) og
- Lønninger til eget personale, der helt eller delvist er beskæftiget i kantinen minus 25 %
Fradrag/reduktion i momsgrundlaget for bespisning af forretningsforbindelse m.v.
I det omfang virksomheden anvender kantineydelser til formål, der ikke er omfattet af reglerne om udtagningsbeskatning efter ML § 5 - fx bespisning af forretningsforbindelser eller
personale i forbindelse med møder i arbejdet - kan virksomheden foretage en reduktion af momsgrundlaget, som virksomheden har beregnet i henhold til en af ovenstående forenklede ordninger.
Se Momsvejledningen, afsnit J.3.1.1, om fradragsret for moms af vederlagsfri servering af
måltider i virksomhedskantiner for forretningsforbindelser mv.
Reduktionen kan i det enkelte regnskabsår ske med samme andel, som virksomheden leverede gratis kantineydelser til de nævnte formål i det forudgående regnskabsår.
Nystartede virksomheder kan anvende et velbegrundet skøn.
Virksomheder med fuld fradragsret
Hvis virksomheden i det forudgående regnskabsår anvendte 10 % af virksomhedens kantineleverancer til gratis bespisning af forretningsforbindelser og personalet i forbindelse med
møder i arbejdet, kan virksomheden beregne salgsmoms af 90 % af det beregnede momsgrundlag.
I det følgende regnskabsårs første momsafregningsperiode skal virksomheden regulere momsgrundlaget i overensstemmelse med regnskabsårets faktiske andel af gratis leverede
kantineydelser til formål, som der ikke skal betales udtagningsmoms af. Der skal dog ikke ske regulering, hvis udsvinget er mindre end 5 procentpoint.
Virksomheder, der ikke ønsker at opgøre en faktisk procentandel, kan anvende en reduktionsprocent på 3, der dog så ikke kan reguleres.
Virksomheder med delvis fradragsret
Virksomheder med delvis fradragsret kan også anvende en af ovennævnte forenklede ordninger.
Virksomheden har dog ikke fuld fradragsret for udgifter til bespisning i kantinen af forretningsforbindelser og personalet under møder i arbejdet, idet disse udgifter anses for at være
fælles-/generalomkostninger for virksomheden.
Hvis virksomheden vælger at anvende en af de forenklede ordninger til opgørelse af momsgrundlaget for virksomhedens salg af kantineydelser, kan virksomheden vælge at anvende en
metode, hvor der tages fuldt fradrag for moms af den del af udgifterne, der kan henføres til salg, og delvis fradrag for moms for den del af udgifterne, der kan henføres til bespisning af
forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder i arbejdet.
Hvis virksomheden har en fradragsprocent på 80, og virksomheden anvender 10 % af kantineleverancerne gratis til formål, der ikke er omfattet af reglerne om udtagningsbeskatning efter ML
§ 5 - fx gratis bespisning af forretningsforbindelser eller personalet i forbindelse med møder i arbejdet - har virksomheden ikke fuldt fradragsret for moms af udgifter vedrørende
råvarer, interne produktionsomkostninger, køkkenmaskiner, mv. Virksomheden kan for de 90 % af indkøbene - d.v.s. den del af kantineydelserne, der anvendes til salg til ansatte -
fratrække 100 %, men for de 10 % af indkøbene kan virksomheden kun fratrække 80 %.