Indhold

Afsnittet indeholder reglerne om afgiftspligt, opkrævning og betaling af afgiften, klage over afgiftsberegningen, genoptagelse og omgørelse af afgiftsberegningen, og forældelse af afgiften. Desuden indeholder afsnittet reglerne om fordeling af afgiften mellem Færøerne og Danmark.

Afsnittet indeholder:

  • Afgiftspligt
  • Indeholdelse og betaling af afgift
  • Tilsyn med pensionsinstitutternes beregning af afgift
  • Klage over afgiften
  • Genoptagelse af afgiftsberegningen
  • Omgørelse af afgiftspligten
  • Forældelse af krav på afgift
  • Fordeling af pensionsafgift mellem Færøerne og Danmark.
  • Beregning af afgift efter både pensionsbeskatningsloven og boafgiftsloven.

Afgiftspligt

Indtræder afgiftspligten som følge af en udbetaling, påhviler pligten til at betale afgift den eller de, der efter pensionsordningen eller forsikringen er berettiget til udbetalingen.

Når afgiftspligten indtræder i andre tilfælde, påhviler afgiftspligten den eller dem, der ville være berettiget til udbetalingen, hvis ordningen var blevet ophævet på tidspunktet for afgiftspligtens indtræden.

Se PBL § 38, stk. 1.

Indeholdelse og betaling af afgift

Pensionsinstituttet eller  myndigheden skal tilbageholde afgiften og indbetale den til SKAT inden 3 hverdage, efter at pensionsinstituttet eller myndigheden har udbetalt beløb fra ordningen. Hvor afgiftspligten ikke indtræder som følge af en udbetaling, skal pensionsinstituttet m.fl. indbetale afgiften inden 1 måned, efter at det har fået kendskab til, at afgiftspligten er indtrådt. Se PBL § 38, stk. 1.

Pensionsinstituttet m.fl. hæfter overfor statskassen for betaling af tilbageholdte beløb. Beløbene kan inddrives efter lovgivningens almindelige regler om inddrivelse af skyldige skatter. Se TfS 1997,180 ØLD.

Hvis pensionsinstituttet m.fl., ikke opfylder pligten til at tilbageholde afgiften eller tilbageholder afgiften med et for lavt beløb, er det umiddelbart ansvarlig over for statskassen for betaling af det manglende beløb, medmindre pensionsinstituttet m.fl. godtgør, at der ikke er udvist forsømmelighed. Se PBL § 38, stk. 4.

Til brug for afgiftsberegningen anvender forsikringsselskabet mv. disse blanketter, der er udarbejdet af SKAT:

  • Til kapitalpensioner anvendes [blanket 07.049 (P30)]
  • Til pensionsordninger med løbende udbetalinger, ratepensioner samt indeksordninger [blanket 07.050 (P31)].

Der er mulighed for elektronisk indberetning af udbetalte pensionsordninger.

Tilsyn med pensionsinstitutternes beregning af afgift

SKAT fører tilsyn med pensionsinstituttets m.fl. afgiftsberegning.SKAT har kompetencen til at foretage ændringer og rettelser i allerede foretagne afgiftsberigtigelser. Hvis pensionsinstituttet m.fl. har opkrævet afgiften med et for lavt beløb, kan SKAT ændre ansættelsen, så den rigtige afgift fremgår. Se PBL § 39, stk. 1.

Klage over afgiften

Den afgiftspligtige kan klage over pensionsinstituttets  m.fl. afgiftsberegning til SKAT senest 3 måneder efter modtagelse af beregningen. Se jf. PBL § 39, stk. 2.

Afgørelsen fra SKAT om afgiftsberegning kan påklages til Landsskatteretten. Se SFL § 11 stk. 1, nr. 1.

Genoptagelse af afgiftsberegningen

Afgift efter pensionsbeskatningsloven er ikke omfattet af

  •  fristreglerne i SFL §§ 26-27 om skatteansættelser
  •  fristreglerne i SFL §§ 31-32 om afgiftstilsvar
  •  omgørelsesbestemmelsen i SFL § 29
  •  forældelsesfristerne i SFL §§ 34 a-34c om forældelse af skattekrav mv.

Se lovforslag L175 2002/1, de generelle bemærkninger, pkt. 2.5.2, hvor SSL § 35 B og § 35 C (nu SFL §§ 31-32) blev indsat.

I de generelle bemærkninger til L 175 pkt. 2.5.2 står, at fristreglerne i SSL § 35B og SSL § 35C skal anvendes på afgiftstilsvar og godtgørelse af afgift efter momsloven og diverse afgiftslove, der er nævnt i bilag 1 til opkrævningsloven. Bilaget omfatter imidlertid ikke afgift efter PBL. Se [LBK 1402 af 7. december 2010, bilag 1].

Afgørelse om genoptagelse af en afgiftsberegning efter pensionsbeskatningsloven behandles derfor efter reglerne i forvaltningsloven. Se afsnit [A.A.7.4] om forvaltningsloven. Muligheden for genoptagelse er begrænset af fristerne i forældelsesloven. Se afsnit [A.A.9.2] om forældelsesloven

En ændring af den socialretlige praksis for tildeling af førtidspension har i visse tilfælde ændret grundlaget for en udbetaling fra en pensionsordning med tilbagevirkende kraft.

Eksempel

Højesteret underkendte Den Sociale Ankestyrelses praksis for tildeling af førtidspension. Se UfR 2000, 645. HR.

En række borgere fik derfor genoptaget deres pensionssager og ændret deres pension fra almindelig til mellemste førtidspension med tilbagevirkende kraft. Flere af modtagerne af almindelig førtidspension havde ophævet deres pensionsordninger, da de forlod arbejdsmarkedet, selvom de måtte betale 60 pct. afgift af ordningerne efter PBL § 28. Efter at de fik tilkendt mellemste førtidspension, var betingelserne for løbende udbetaling af rater fra ratepensioner og for ophævelse af kapitalpensioner på grund af varig nedsat erhvervsevne imidlertid opfyldt.

SKAT har i sådanne situationer tilladt at ordninger med løbende ydelser og ratepensioner blev genoprettet. Afgiften på 60 pct. er blevet tilbagebetalt, og i stedet er udbetalingen af de løbende ydelser anset for begyndt på ophævelsestidspunktet og er blivet beskattet efter PBL § 20.

For kapitalpensioners vedkommende er afgiftsberegningen blevet genoptaget og afgiften nedsat til 40 pct. efter PBL § 25, stk. 1, nr. 2.

De tilbagebetalte afgiftsbeløb skal forrentes efter renteloven.

Se også

Se også afsnit [C.A.10.2.3.3.2.4] om muligheden for at ændre den betalte afgift på 40 pct. til 60 pct. for at bevare fradragsretten for indskud på kapitalpensionsordninger

Omgørelse af afgiftspligten

En afgiftspligtig kan ikke få en omgørelse efter SFL § 29 af sin afgiftspligt af en pensionsordning. Årsagen er, at en afgiftsberegning efter pensionsbeskatningsloven ikke er omfattet af udtrykket "en skatteansættelse" i SFL § 29, stk. 1.

Forældelse af krav på afgift

Krav på afgift efter pensionsbeskatningsloven efter forældelsesloven. Se [lov nr. 552 af 6. juni 2007, § 1].

Efter de før 1 .januar 2008 gældende forældelsesregler, var disse tilfælde ikke omfattet af den 5-årige forældelsesfrist, men blev først forældes efter 20 år. Se SKM2001.462.TSS.

Se også

Se også afsnit [A.A.9.2] om forældelsesloven.

Fordeling af pensionsafgift mellem Færøerne og Danmark

Der skal betales afgift, uanset om ejeren af pensionsordningen er fuldt skattepligtig til Danmark eller ej. Se PBL § 32, stk. 1.

Pensionsafgiften skal efter PBL § 40 A, stk. 1 fordeles mellem Færøerne og Danmark, når den afgiftspligtige

  • er fuldt skattepligtig til Færøerne på udbetalingstidspunktet, eller
  • er fuldt skattepligtig til både Færøerne og Danmark og er anset for hjemmehørende på Færøerne efter den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst .

Den afgift, der skal fordeles, er afgiften efter PBL §§ 25-29, PBL §§ 29 A-C, og PBL § 30, stk. 1.

Den afgiftspligtige betaler fortsat dansk afgift, men den danske stat udbetaler en nærmere fastsat del af afgiften til Færøerne.

Afgiften fordeles i forhold til de perioder, hvor den afgiftspligtige har været fuldt skattepligtig til henholdsvis Danmark og Færøerne.

Har den afgiftspligtige været fuldt skattepligtig til både Danmark og Færøerne, tillægges denne periode ved fordelingen den del af riget, hvor den afgiftspligtige efter dobbeltbeskatningsaftalen er anset for hjemmehørende.

Har den afgiftspligtige i en periode hverken været fuldt skattepligtig til Færøerne eller til Danmark, tillægges denne periode Danmark ved fordelingen af afgiften. Se PBL § 40 A, stk. 2

Opgørelsen og overførsel af afgiften til Færøerne sker efter nærmere fastsatte retningslinjer mellem de færøske og de danske skattemyndigheder.

Beregning af afgift efter både pensionsbeskatningsloven og boafgiftsloven

Ved dødsfald skal der både beregnes afgift efter pensionsbeskatningsloven og boafgiftsloven af den udbetalte pensionsordning. Ved afgiftsberegningen skal afgiften efter pensionsbeskatningsloven beregnes først, og afgiften efter pensionsbeskatningsloven fragår i beregningsgrundlaget for boafgiften. Se [bekendtgørelse nr. 928 af 4. oktober 2005] om boafgifter og gaveafgift m.v., § 7, stk. 2. Boafgiften bliver derved kun beregnet af nettoudbetalingen fra pensionsordningen.[hmj1]