Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne om indberetning af værdien af pensionsordninger mv. til brug for opgørelsen af fradrag i efterløn, delpension og fleksydelse.

Afsnittet indeholder:

  • Hvad skal der indberettes?
  • Hvem er omfattet af indberetningspligten?
  • Opgørelsen af pensionsordningernes værdi
  • Elektronisk indberetning.

Reglerne for indberetning af pensioner til brug for opgørelsen af fradrag i efterløn, delpension og fleksydelse fremgår af BEK nr. 1032 af 24. oktober 2005.

Hvad skal der indberettes?

Der skal indberettes om værdien af pensionsordninger, som nævnt i PBL afsnit I, herunder opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond bortset fra ATP, jf. PBL § 2, nr. 3, og alderspension, invalidepension, ægtefælle- eller samleverpension omfattet af PBL § 2, nr. 4.

Se bekendtgørelsens § 1.

Hvem er omfattet af indberetningspligten?

De indberetningspligtige institutioner er:

  • Lønmodtagernes Dyrtidsfond
  • Offentlige myndigheder
  • Pensionsinstitutter, der er hjemmehørende i Danmark, eller som driver virksomhed fra et fast driftssted her i landet, jf. bekendtgørelsens § 2
  • Pensionsinstitutter godkendt af SKAT efter PBL § 15 C.

Opgørelsen af pensionsordningernes værdi

Opgørelsen af værdien fremgår af bekendtgørelsens § 4.

Der er følgende principper:

  • For en pensionsordning, hvor der er aftalt udbetaling af en livsvarig alderspension (livrente og lignende), opgøres denne del af ordningens værdi til størrelsen af den årlige livsvarige alderspension ved udbetaling fra det 60. år. Se bekendtgørelsens § 4, stk. 2
  • I det omfang en pensionsordning ikke er omfattet af stk. 2, opgøres værdien af ordningen ved det 60. år, herunder kursværdien af værdipapirer i depot samt rente-, udbytte- og bonustilskrivning. Hvis værdien af ordningen ved det 60. år ikke er kendt på opgørelsesdatoen, opgøres værdien af ordningen ved det 59½. år. Se bekendtgørelsens § 4, stk. 3
  • Er pensionsordningen sammensat af en livsvarig alderspension samt en supplerende engangsydelse, jf. PBL § 29 A, opgøres værdien som den livsvarige alderspension efter stk. 2, mens den supplerende engangsydelse opgøres særskilt efter stk. 3 som den maksimale supplerende engangsydelse.
  • Ved indeksordninger ses der ved opgørelsen bort fra indekstillæg efter § 1 i lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing. Se bekendtgørelsens § 4, stk. 5.
  • For en person, der er født senest den 30. juni 1944, med ret til statslig, amtskommunal eller kommunal tjenestemandspension eller medlemskab af en tjenestemandslignende pensionsordning, opgøres værdien af førtidig alderspension efter stk. 2, med et førtidspensionsfradrag på 3½ pct. Udbetales pensionen allerede på opgørelsestidspunktet, skal værdien opgøres efter stk. 2. Se bekendtgørelsens § 2, stk. 6.

Endelig gælder, at opgørelse af en ordnings værdi efter bekendtgørelsens § 4, stk. 2-6, foretages ud fra de forudsætninger, der er til stede på opgørelsesdatoen. Se bekendtgørelsens § 4, stk. stk. 7

Der skal ved hver indbetaling til en pensionsordning i tiden fra ejeren er fyldt 60 år, og indtil ejeren er fyldt 65 år, foretages en opgørelse efter princippet i bekendtgørelsens § 4 af den tilvækst i ordningens værdi på indbetalingstidspunktet, der er en følge af indbetalingen, når denne er omfattet af PBL § 15 A. Pensionsværdien af indbetalingen opgøres efter værdien på indbetalingstidspunktet, jf. bekendtgørelsens § 5.

Elektronisk indberetning

Det fremgår af bekendtgørelsens § 3, hvilke oplysninger, institutterne skal indberette.

Indberetningen skal ske elektronisk til SKAT. Indberetningen skal ske ved udgangen af den kalendermåned, der følger efter den kalendermåned, hvor ejeren af pensionsordningen bliver 59½ år.