Indhold
Dette afsnit indeholder en kort introduktion til regler, formål og lovgrundlag for godtgørelse af energispareafgift af processer optaget på proceslisten.
Afsnittet indeholder:
- Kort historik om let og tung proces
- Regel
- Formål
- Lovgrundlag.
Kort historik om let og tung proces
Efter LOV nr. 1384 af 21/12 2009, der trådte i kraft den 1. januar 2010, har sondringen mellem let og tung proces ved forbrug af afgiftspligtige brændsler som udgangspunkt mistet sin betydning.
Sondringen har fortsat betydning i forbindelse med forbrug af afgiftspligtig elektricitet.
Samtidig blev benævnelsen for CO2-afgift af forbrug af elektricitet ændret til energispareafgift.
Se også
Se også afsnit
Regel
Som udgangspunkt godtgøres CO2-afgift ikke. Se CO2AL § 9, stk. 1.
Momsregistrerede virksomheder kan alligevel under visse betingelser opnå en godtgørelse på 57,3 pct. af energispareafgiften af forbrug af afgiftspligtig elektricitet, der anvendes til de processer, der er beskrevet i proceslisten. Se CO2AL § 9, stk. 2, der henviser til proceslisten.
Proceslisten handler om processer omfattet af CO2AL § 9, stk. 2, og som dermed berettiger virksomhederne til en godtgørelse på 57,3 pct. af energispareafgiften af forbrug af afgiftspligtig elektricitet for følgende numre i proceslisten 3, 4, 6, 11, 13 og 14 samt nr. 15-37.
Udover processer direkte nævnt i proceslisten, kan også afgiftspligtig elektricitet anvendt til ventilation i forbindelse med processer nævnt i nr. 15-37 medregnes som forbrugt i forbindelse med de nævnte anvendelser.
Virksomheder, der forbruger afgiftspligtig elektricitet direkte til fremstilling af varme til anvendelser nævnt i proceslisten, kan også få godtgjort 57,3 pct. af afgiften af den forbrugte elektricitet. For anvendelser nævnt i nr. 2-37 er det en betingelse for godtgørelse, at forbruget af afgiftspligtig elektricitet vedrører en årlig produktion på mindst 10 ton.
Enkelte momsregistrerede, ikke-kvoteomfattede virksomheder kan under visse betingelser opnå et bundfradrag ved beregning af CO2-afgift på afgiftspligtige brændsler, hvis virksomheden har processer, der er omfattet af proceslisten. Se CO2AL § 9 c, der henviser til proceslisten.
Se også
Se også afsnit
- E.A.4.6.9.3 om øvrige betingelser for godtgørelse efter proceslisten.
- E.A.4.6.5 om bundfradrag i betalingen af CO2-afgift.
Formål
Karakteristisk for processer optaget på proceslisten er, at de er meget energiintensive, dvs. at der i produktionsprocessen bruges meget energi pr. produceret mængdeenhed af produktet.
Formålet med afgiftsmæssigt at behandle disse processer anderledes end øvrige processer er at sikre, at de processer, der i produktionen kræver relativt meget energi, ikke skal belastes relativt hårdere afgiftsmæssigt end processer, der bruger mindre energi og dermed ikke belastes hårdt af CO2-afgiften. Samtidig gælder det princip, at det blandt konkurrerende produkter er det produkt, der bruger relativt mest energi, der også skal pålægges mest i afgift.
Proceslisten er også afgørende for sondringen mellem let og tung proces i forbindelse med forbrug af elektricitet, da kun processer omfattet af proceslisten kan karakteriseres som tung proces.
Endelig er det afgørende for en ikke-kvoteomfattet virksomheds adgang til at opnå et bundfradrag ved beregning af CO2-afgiften på afgiftspligtige brændsler, at det pågældende brændselsforbrug er knyttet til processer omfattet af proceslisten.
Lovgrundlag
Proceslisten har hjemmel i CO2AL § 9, stk. 2.