Indhold
Dette afsnit indeholder regler om kontrol- straffe- og klagebestemmelser.
Afsnittet indeholder:
- Besigtigelse af køretøjer og eftersyn af regnskabsmateriale
- Kontrolbestemmelser
- Hæftelse
- Tolddokumenter
- Straffebestemmelser
- Klagevejledning og andre bestemmelser.
Besigtigelse af køretøjer og eftersyn af regnskabsmateriale
SKAT kan forlange ethvert køretøj fremstillet til eftersyn, hvis det skønnes nødvendigt af afgiftsmæssige grunde. Enhver køber og sælger af køretøjer skal give de nødvendige oplysninger til brug ved beregningen af afgiften, når SKAT beder om det.
SKAT er berettiget til at foretage eftersyn hos registrerede virksomheder samt hos andre virksomheder, der erhvervsmæssigt afsætter afgiftspligtige køretøjer, og til at efterse køretøjer, forretningsbøger, øvrige regnskabsmateriale samt korrespondance mv. hos disse virksomheder. Den, der har overtaget sælgers rettigheder efter en kontrakt om salg af et nyt køretøj, skal give enhver oplysning til brug for kontrollen med beregningen af afgiften af køretøjet, når SKAT beder om det. Se REGAL § 25 om SKATs rettigheder til besigtigelse af køretøj, eftersyn af regnskaber mv.
Kontrolbestemmelser
Føreren af et køretøj skal identificere sig og oplyse, hvem der er ejer af køretøjet, Når SKAT beder om det. Føreren skal endvidere oplyse om forhold af betydning for vurderingen af, om køretøjet er afgiftsberigtiget korrekt.
Særlig nummerplade
Visse køretøjer, som er fritaget for afgift efter reglerne, eller last- og varebiler, der er afgiftsberigtiget med nedsat afgift samt el-drevne varebiler, skal forsynes med særlige nummerplader (gule nummerplader). Se REGAL § 2 og REGAL § 5, stk. 1-5 og 10.
Skatteministeren kan i øvrigt bestemme, at mandskabsvogne, valutaudlejningskøretøjer, sygetransportkøretøjer og hyrevogne skal være mærket, fx forsynet med særlig nummerpladefarve/nummerpladeserie eller lignende, så det tydeligt fremgår, at der er tale om køretøjer, som er fritaget for afgift eller berigtiget med nedsat afgift. Dette er sket for hyrevogne, der tildeles nummerplader, der begynder med 98 eller 99.
Ændring af chassisnummer/stelnummer
Chassisnummeret eller stelmærkning på et køretøj må ikke ændres eller fjernes.
Ihugning eller genihugning af chassisnummer eller stelmærkning skal finde sted under synsvirksomhedens kontrol. For motorkøretøjer, der er omfattet af en skadesforsikring, og som er genopbygget efter at have været ødelagt ved færdselsuheld, eksplosion, ildebrand m.m., bliver ihugning eller genihugning af chassisnummer eller stelmærkning kontrolleret af forsikringsselskabet eller dettes repræsentant. Se REGAL §§ 23, 24 og 26a om nummerplader, genihugning af stelnummer mv.
Hæftelse
xFor betaling af afgiften hæfter den, der ejer køretøjet på det tidspunkt, hvor afgiftspligten indtræder. Registreres køretøjet i forbindelse med afgiftspligtens indtræden, er det den registrerede ejer, der som ejer hæfter for betaling af afgiften. Ejeren eller den registrerede ejer hæfter dog ikke, hvis køretøjet er taget i brug på færdselslovens område, uden at den pågældende vidste eller burde have vidst dette.
For betaling af afgiften hæfter tillige en virksomhed, der erhvervsmæssigt handler med motorkøretøjer eller påhængs- eller sættevogne til motorkøretøjer, hvis virksomheden har solgt køretøjet i forbindelse med afgiftspligtens indtræden.
For betaling af afgiften af et importeret køretøj hæfter tillige importøren, hvis denne har bevirket eller medvirket til, at afgiftsgrundlaget er fastsat for lavt. Bestemmelsen er eksempelvis relevant i tilfælde, hvor en importør har oplyst en købspris i udlandet, der ikke svarer til den reelle pris for køretøjet. Bestemmelsen omfatter såvel tilfælde, hvor importøren har handlet på egen hånd, som tilfælde, hvor importøren har bistået en anden med at fejlinformere SKAT.
For betaling af afgiften hæfter tillige en efterfølgende ejer af køretøjet, hvis den pågældende ved køretøjets erhvervelse vidste eller burde have vidst, at der ikke var betalt den afgift af køretøjet, som kræves efter registreringsafgiftsloven. Eksempelvis som følge af, at købsprisen er så lav, at køberen ved eller burde vide, at købsprisen ikke kan dække den fulde registreringsafgift af køretøjet.
For betaling af afgiften hæfter tillige en fører eller bruger af køretøjet, hvis den pågældende bruger køretøjet med viden om, at der ikke er betalt den fulde afgift af køretøjet.x.
Tolddokumenter
Certifikat
Ved betaling af afgift af motorkøretøjer fra registrerede virksomheder anvendes et certifikat (blanket 21.010), når der er tale om nye køretøjer, som er indført fra udlandet (eventuelt fremstillet her i landet) og certifikat (21.045), når der er tale om brugte køretøjer indført fra udlandet eller som skal udføres mod godtgørelse af registreringsafgift. Certifikatet bliver udstedt af importøren eller eksportøren og bliver i øvrigt anvendt af forhandlere, der er registreret efter loven ved beregningen af registreringsafgiften.
Bemærk
Certifikaterne er udgået i forbindelse med iværksættelsen af det digitale motorregister pr. 6. juni 2012. Fra og med den dato skal anmeldese af et køretøj til afgiftsberigtigelse i alle tilfælde ske via Motorregisteret.
Klausuler
Hvis en forhandler ikke er registreret ved SKAT, eller der er tale om en privatperson, skal afgiften være betalt til SKAT, før køretøjet kan blive indregistreret. I sådanne tilfælde skal køretøjet ekspederes ved SKAT.
Visse køretøjer skal klausuleres, fx hyrevogne (taxi), hvilket betyder, at køretøjet ikke kan blive omregistreret senere uden forudgående afgiftsekspedition hos SKAT.
Straffebestemmelser
Der henvises til beskrivelse af straffebestemmelserne i registreringsafgiftsloven i afsnit A.C.3.2.1.7.4.
Se også:
- Afsnit A.C.3.5.1.4 om minimumsgrænserne for hvornår der rejses straffesag.
- Afsnit A.C.3.5.2.2 om beregning af normalbøder i punktafgiftslovgivninger
- Afsnit A.C.3.5.4.5.2 om ordensbøder i registreringsafgiftslovgivningen
Klagevejledning og andre bestemmelser
Klagevejledning
SKATs afgørelser kan påklages til Landsskatteretten. Se afsnit A.A.10.1.1.
Landsskatteretten træffer afgørelse i alle klager om SKATs afgørelser i 1. instans.
For klager vedrørende
- spørgsmål om, hvorvidt et køretøj er afgiftspligtigt efter REGAL § 1, stk. 2 og 3, og §§ 7 og 7a
- spørgsmål om omfanget af en afgiftsfritagelse efter REGAL § 2 og § 3, stk. 1-3
- spørgsmål om afgiftens beregning efter REGAL §§ 4-6, og
- spørgsmål om den afgiftspligtige værdi efter REGAL § 8 betales et gebyr til Landsskatteretten.
Der skal ikke betales gebyr for alle andre klager, idet klagerne behandles som kontorafgørelser.
Klager over SKATs værdifastsættelse
Klager over værdiansættelser, der er foretaget af SKAT, kan indbringes for motorankenævn. Se § 7 i skatteforvaltningsloven. Klagen skal indgives skriftligt og være begrundet og sendes til SKAT. Se afsnit A.A.10.2.2.5 "Hvor skal klagen indgives"
Klagen skal være modtaget i SKAT senest 3 måneder efter modtagelsen af den afgørelse, der bliver klaget over. Klagen bliver afvist, hvis den er indgivet efter udløbet af fristen. Motorankenævnet kan dog se bort fra en fristoverskridelse, hvis særlige omstændigheder taler for det.
SKAT kan genoptage den afgørelse, der er klaget over, hvis klageren er enig i det. I andre tilfælde sender SKAT klagen til motorankenævnet sammen med en udtalelse om klagen. Se afsnit A.A.10.1.2. vedr. remonstration.
Motorankenævnet kan uanset klagens formulering foretage afledte ændringer.
Reglerne for motorankenævnets behandling af klagesager fremgår af skatteministeriets bekendtgørelse nr. 1058 af 10. november 2009 om forretningsorden for motorankenævn.
Motorankenævnets afgørelse kan påklages til Landsskatteretten.
Der skal ikke betales gebyr for disse klager.
Andre bestemmelser
Hvis et køretøj, der efter reparation eller ombygning ikke kan betragtes som identisk med et tidligere afgiftsberigtiget køretøj, er blevet registreret eller omregistreret til ny ejer, uden at afgiften er betalt, kan kravet om betaling af afgiftsbeløbet blive gjort gældende mod den, der har foretaget reparationen eller ombygningen.
Hvis et køretøj, der er indført som brugt, er blevet registreret, uden at afgiften er berigtiget, kan krav om betaling af afgiftsbeløbet blive gjort gældende mod den, som med henblik på køretøjets registrering har afsat køretøjet til den, i hvis navn det første gang er registreret.
Eftergivelse og henstand
Om eftergivelse af afgift og henstand med betaling af afgift henvises til A.A.12.