Reglerne om betaling af arbejdsmarkedsbidrag er ændret med virkning fra 2011. Det betyder, at man ikke mere kan fritages for betaling af dansk arbejdsmarkedsbidrag, selv om man ikke er socialt sikret i Danmark. Der beregnes derfor arbejdsmarkedsbidrag af løn, honorarer og virksomhedsindtægt fra udlandet, men reglerne om lempelse kan medføre, at arbejdsmarkedsbidraget bortfalder (lempes) helt eller delvist.

Krydsmarkeringen i afsnittet "Oplysninger om social sikring mv." på selvangivelsen er kun relevant ved arbejde i Tyskland og Norden. Markeringen afgør, om du kan få nedsættelse af skatten efter credit eller exmptionmetoden.

Du skal betale arbejdsmarkedsbidrag i disse tilfælde
Du skal betale arbejdsmarkedsbidrag i disse tilfælde:

  • Når du modtager vederlag for arbejde for en dansk arbejdsgiver i udlandet, i Grønland og på Færøerne.
  • Når du modtager vederlag for arbejde for en udenlandsk arbejdsgiver i udlandet
  • Når du modtager vederlag, honorar eller anden indkomst for arbejde udført i udlandet uden for tjenesteforhold, der ikke er selvstændig erhvervsvirksomhed.
  • Når du har virksomhedsindkomst fra udlandet

Arbejdsmarkedsbidraget lempes i disse tilfælde
I disse tilfælde bortfalder eller lempes arbejdsmarkedsbidraget:

  • Hvis vederlaget modtages for arbejde udført i et land, som Danmark har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med, og arbejdslandet efter overenskomsten har retten til at beskatte indkomsten, vil der ske lempelse efter overenskomsten eller danske regler i den danske skat, herunder i arbejdsmarkedsbidraget.
  • Hvis vederlaget modtages for arbejde udført i et land, som Danmark ikke har indgået en dobbeltbeskatningsaftale med, men hvor du har betalt skat af vederlaget, kan der ske hel eller delvis nedsættelse (lempelse) af arbejdsmarkedsbidraget.
  • Hvis vederlaget modtages for arbejde i udlandet, som opfylder reglerne for lempelse efter ligningslovens § 33 A.

Få mere at vide om social sikring
Sikringsstyrelsen har udgivet pjecer om at være socialt sikret i forbindelse med arbejdet i udlandet, som du kan hente på www.penst.dk. Reglerne om social sikring og betaling af skat til Danmark er forskellige, og du bør derfor undersøge hvilke regler der gælder for dig.