Realisationsprincippet
Gevinst og tab ved salg af fordringer (herunder obligationer) opgøres normalt som forskellen mellem salgs- og købsprisen. Ved indfrielse er det forskellen mellem indfrielsessummen og købsprisen. Har du direkte omkostninger i forbindelse med salget/indfrielse og købet, fx kurtage, kan du fratrække disse i din opgørelse. Du medregner gevinst og tab, når disse er realiseret (realisationsprincippet).

Du skal medregne både børs- og valutakursændringer for obligationer i fremmed valuta. Du skal derfor omregne din salgs- og købspris til danske kroner på henholdsvis salgs- og købstidspunktet.

Gevinst og tab ved salg eller indfrielse af fordringer opgøres efter FIFO-princippet (først-ind-først-ud/fordring).

Læs mere i vejledningen Fordringer.

Lagerprincippet
Du kan vælge at anvende lagerprincippet for fordringer (herunder obligationer), der er optaget til handel på et reguleret marked. Valget skal træffes samlet for alle obligationer optaget til handel på et reguleret marked. Når lagerprincippet er valgt, kan denne opgørelsesmåde kun ændres efter tilladelse fra SKAT.

Gevinst og tab opgøres som forskellen mellem værdien ved indkomstårets begyndelse og ved indkomstårets slutning. Er obligationen købt i indkomståret, anvendes købsprisen i stedet for værdien ved indkomstårets begyndelse. Er obligationen solgt i indkomståret, anvendes salgsprisen i stedet for værdien ved indkomstårets slutning.

Beskatning af strukturerede obligationer
Beskatning af gevinst og tab på strukturerede obligationer afhænger af, hvornår obligationen er udstedt, hvilke underliggende aktiver der regulerer obligationerne, samt hvornår obligationen er købt. Strukturerede obligationer beskattes enten som finansielle kontrakter eller som fordringer i danske kroner eller fremmed valuta.

Læs mere i vejledningen Finansielle kontrakter.