Ny ordningI følge Europa-Parlamentets statut af 28. september 2005 for Europa-Parlamentsmedlemmer tilkommer der de danske repræsentanter i Europa-Parlamentet et vederlag, som afholdes af Den Europæiske Union jf. statuttens artikel 9, stk. 1. Statutten træder i kraft efter valget til Europa-parlamentet i 2009 og gælder for alle nyvalgte medlemmer.
Gammel ordningMedlemmer der genvælges til Europa-Parlamentet ved valget i juni 2009, kan vælge at stå uden for statutten og dermed være omfattet af den hidtidige nationale ordning for vederlag og pension i hele mandatperioden. I henhold til den hidtidige nationale ordning tilkommer der de danske repræsentanter i Europa-Parlamentet et vederlag, der svarer til folketingsmedlemmers grundvederlag, jf. LBK nr. 255 af 19/03/2004.
I begge situationer er vederlaget indkomstskattepligtigt til Danmark. Er der efter den nye ordning betalt skat til fællesskaberne af vederlaget, nedsættes den danske skat med den skat, der er betalt til udlandet (dvs. EU-skatten), dog højst med et beløb svarende til den danske skat, der falder på den pågældende indkomst. Vederlaget udbetalt af Europa-Parlamentet er B-indkomst og bidragspligtigt, jf. § 2 stk. 1 nr. 2 i lov om arbejdsmarkedsbidrag, nr. 471 af 12. juni 2009.
Herudover dækker Europa-Parlamentet følgende udgifter, jf. parlamentets notat af 25. februar 2002 om godtgørelser til Europa-Parlamentets medlemmer:
- Dagpenge og godtgørelser til dækning af udgifter ved rejser inden for Det Europæiske Fællesskab. Beløbene er skattepligtige, se dog nedenfor.
- Rejseudgifter til andre lande. Beløbene er skattepligtige, se dog nedenfor.
- Fast godtgørelse for generelle udgifter, der bl.a. skal dække kontorholdsudgifter og rejseudgifter i eget land. Beløbene er skattefri.
- Sekretariatsgodtgørelse. Godtgørelsen er skattefri for medlemmerne
Godtgørelse efter punkt 1. og 2. er principielt skattepligtige, men Danmark har ikke adgang til at beskatte ydelserne, se nærmere herom i LV Dobbeltbeskatning, afsnit D.F.1.
Medlemmer af Europa-Parlamentet anses ikke for indeholdelsespligtige i henhold til kildeskatteloven vedrørende eventuel udbetalt sekretærløn, der godtgøres af parlamentet.
Den af parlamentet ydede præmie til livsforsikring skal i medfør af PBL § 56, stk. 1, medregnes til medlemmets personlige indkomst.
Den af parlamentet ydede præmie til ulykkesforsikring medregnes ligeledes til medlemmets personlige indkomst.
For så vidt angår den skattemæsige behandling af pensionsordninger for medlemmer af Europa-Parlamentet henvises til afsnit A.C.3.3.
|