Indhold

Dette afsnit handler om den personkreds, der kan få skattefri rejsegodtgørelse.

Afsnittet indeholder:

  • Lønmodtagere
  • Bestyrelsesmedlemmer mv.
  • Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.

Både fuldt skattepligtige og begrænset skattepligtige personer kan få skattefri rejsegodtgørelse under forudsætning af, at betingelserne i LL § 9 A er opfyldt. Se TfS 2000,897 TSS.

Lønmodtagere

Lønmodtagere kan som udgangspunkt få udbetalt skattefri rejsegodtgørelse, når betingelserne er opfyldt. Der er dog særlige grupper af lønmodtagere, som ikke kan anvende rejsereglerne eller som ikke kan få skattefri logigodtgørelse med standardsats. Se afsnit C.A.7.2.3 om personer, som ikke kan få skattefri rejsegodtgøre.

En lønmodtager er en person, der er ansat i et tjenesteforhold af en arbejdsgiver til personligt at udføre et arbejde efter arbejdsgiverens anvisninger og for dennes regning og risiko. Det er karakteristisk for et lønmodtagerforhold, at det vederlag (løn), som lønmodtageren får for at udføre arbejdet, helt eller delvis bliver betalt af arbejdsgiveren.

Hvis lønmodtageren ikke får løn, kan arbejdsgiveren heller ikke udbetale skattefri rejsegodtgørelse. Det fremgår af LL § 9, stk. 4, 2. pkt. En udbetalt rejsegodtgørelse vil derfor være skattepligtig efter LL § 9, stk. 4, 1. pkt., jf. statsskattelovens § 4. Se xSKM2012.463.VLRx xSKM2011.502.BRx.

En person i jobtræning eller med løntilskud, som modtager løn af en arbejdsgiver for det udførte arbejde, vil typisk opfylde de almindelige betingelser for at blive anset for lønmodtager og dermed omfattet af reglerne i LL §9 A. Det afhænger dog af en konkret vurdering af ansættelses- og arbejdsforholdene under jobtræningen. Se TfS 2000, 839.

Personer, der får revalideringsydelse, anses derimod ikke som lønmodtagere i relation til denne ydelse. Se SKM2009.55.BR.

Bestyrelsesmedlemmer mv.

Både lønnede og ulønnede medlemmer af eller medhjælpere for bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd, og lignende, kan få udbetalt skattefri rejsegodtgørelse efter samme principper og med samme beløb, som gælder for udbetaling af skattefri rejsegodtgørelse til lønmodtagere. Det fremgår af LL § 9, stk. 4, 5. pkt. og LL §9 A, stk. 9, 1. pkt.

I forhold til de lønnede bestyrelsesmedlemmer mv., er det dog en betingelse, at det vederlag, de får, er A-indkomst efter KSL§ 43, stk. 2, litra a.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Højesteretsdomme

SKM2004.22.HR

En direktør og anpartshaver i et selskab fik ikke godkendt fradrag for rejseudgifter, da det ikke var bevist, at han havde modtaget vederlag for sit arbejde i selskabet og dermed var lønmodtager. En iværksætterydelse, som han havde modtaget fra det offentlige, kunne ikke anses for betaling for arbejde udført i selskabet.

Afgørelsen er taget med i dette afsnit, selv om den vedrører fradrag for rejseudgifter. Det skyldes at "lønmodtager-
betingelsen" i LL § 9 er den samme, uanset om der er tale om fradrag eller skattefri godtgørelse for rejseudgifter.

 Landsretsdomme

 xSKM2012.463.VLRx

xEn direktør og anpartshaver i et selskab gav i indkomståret 2000 afkald på løn.

Da han ikke havde indtægtsgivende arbejde for selskabet i 2000, kunne han ikke anses som lønmodtager.

Han var derfor ikke omfattet af skattefritagelsesreglen i den dagældende LL § 9, stk. 5, 2. pkt., nu stk. 4.

Han var derfor skattepligtig af den befordrings- og rejsegodtgørelse, som han modtog fra selskabet i 2000, jf. LL § 9, stk. 5, 1. pkt., jf. SL § 4.

At han i tidligere indkomstår havde modtaget løn, og at han efter det oplyste kun gav afkald på løn på grund af selskabets økonomiske situation, førte ikke til andet resultat.

At han i august 2009 modtog 3.000 kr. i løn for sit arbejde i 2000 førte heller ikke til et andet resultat, da det var forholdene i 2000, hvor han modtog befordrings- og rejsegodtgørelsen, der var afgørende.x

xStadfæstelse af  byrettens afgørelse i SKM2011.502.BRx

Byretsdomme

SKM2009.55.BR

Personer, der modtager revalideringsydelse, anses ikke for lønmodtagere i forhold til denne ydelse.

 

SKAT

 xSKM2012.602.SRx

xUdbetaling af rejsegodtgørelse i et EU projekt, var ikke omfattet af ligningslovens § 9, stk. 4 eller § 9A, stk. 1, allerede fordi godtgørelsen var ydet fra EU og dermed ikke ydet som led i et ansættelsesforhold mellem en arbejdsgiver og lønmodtager.x

SKM2011.202.SR

EU-praktikanter, der ikke modtog løn, men alene fri kost og logi, var ikke omfattet af LL §9 A.

 

SKM2006.181.SR

En timeløn på 100 kr. var tilstrækkelig til, at X kunne udbetale skattefri befordringsgodtgørelse til Y. Der bestod et reelt ansættelsesforhold mellem X og Y, og Y var underlagt X's instruktionsbeføjelse, Y arbejdede som udgangspunkt fast hver 14. dag, og Y modtog et vederlag, hvoraf der blev beregnet feriepenge i overensstemmelse med ferielovens regler.

"Lønmodtager-
betingelsen" i LL § 9, stk. 4 gælder også i relation til skattefri befordrings-
godtgørelse jf. LL § 9 B. Afgørelsen er derfor også relevant i forhold til skattefri rejsegodt-
gørelse.