Indhold
Dette afsnit beskriver de særlige og lempeligere regler, der gælder for kunstmalere og billedhuggere, hvorefter de ikke har pligt til at tage værdien af færdige, men ikke solgte, værker ved indkomstårets udgang til indtægt, hvad varelagerloven ellers foreskriver.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Valgfrihed
- Reglens betydning
- Virksomheder omfattet af reglen
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Kunstnere har ikke pligt til at bruge reglerne i varelagerloven på deres lager af færdige, men endnu ikke solgte, værker ved indkomstårets udgang.
Valgfrihed
Kunstnere kan imidlertid vælge at bruge reglerne i varelagerloven, hvorefter de tager svingninger i værdien af fuldendte, men ikke solgte, værker i betragtning efter rimelige vurderinger.
Hvert enkelt værk bør vurderes konkret, og vurderingen må aldrig udgøre mindre end fremstillingsudgifterne. Se princippet i SKDM 1973, 120, hvor en kunstmaler ved at skænke sine kunstværker til ophængning i et kommunalt museum, blev skattepligtig af et beløb, der svarede til værkernes fremstillingsudgifter, som han havde fratrukket i sin indkomstopgørelse.
Betydning af reglen
Det betyder, at kunstnere som regel kan vente med at indtægtsføre værdien af deres værker, indtil de er solgt og leveret til køberen, mens de fradragsberettigede udgifter kan trækkes fra straks.
På den måde gælder der lempeligere regler for kunstnere, fordi der er taget hensyn til de svingende indtægter, som kunstnere ofte har, samtidig med at de slipper for at administrere og værdiansætte deres beholdning af færdige endnu ikke solgte kunstværker ved indkomstårets udgang.
Se også
Se også Kunstnere og skat på www.skat.dk og søg inden for "Kunstnere og skat".
Bemærk
Den skatteretlige bedømmelse af kunstneres driftsomkostninger er den samme som den, der foretages for andre grupper af selvstændigt erhvervsdrivende.
Det samme gælder sondringen mellem selvstændigt erhvervsdrivende og lønmodtagere.
Se også
Se også afsnittene
- C.C.1.2 om afgrænsningen over for lønmodtagere og honorarmodtagere
- C.C.1.3 om sondringen mellem ikke erhvervsmæssig virksomhed, også kaldet hobbyvirksomhed
- C.C.1.3.2.6 om sondringen mellem ikke erhvervsmæssig virksomhed, også kaldet hobbyvirksomhed, i relation til kunstnerisk virksomhed
Virksomheder omfattet af reglen
Reglen gælder personer, der driver selvstændig erhvervsvirksomhed som kunstmaler eller billedhugger.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKDM 1973, 120 |
Skattedepartementet fastslog, at en kunstner ved at skænke sine kunstværker til ophængning på et kommunalt museum, var skattepligtig af et beløb, der svarede til de afholdte og fratrukne udgifter til værkernes fremstilling. |
|