Indhold

Dette afsnit beskriver reglen, der imødegår omgåelse af udbyttebeskatningen som følge af koncerninterne omstruktureringer. Se SEL § 2 D.

Afsnittet indeholder:

  • Lovbestemmelsens, baggrund, formål og historik
  • Selskaber, foreninger mv. omfattet af reglen
  • Hovedregel
  • Undtagelse 1 - skattefrie udbytter
  • Undtagelse 2 - Ikke-koncernforbunden inden overdragelsen
  • Afgrænsninger
  • Koncernforbindelse
  • Konsekvensen af bestemmelsen

Lovbestemmelsens baggrund, formål og historik

SEL § 2 D blev indført ved lov nr. 1254 af 14. december 2012, og har virkning for erhvervelse af aktier fra og med 3. oktober 2012.

Bestemmelsen er en værnsregel, som er indført med det formål at fjerne et hul i skattelovgivningen ved koncerninterne omstruktureringer, som underminerer regelsættet om kildebeskatning af udbytter til juridiske eller fysiske personer.

Kildebeskatningen af udbytter kunne bl.a. omgås ved, at et selskab (herunder kapitalfonde, der er organiseret i kommanditselskaber) overdragede sine aktier i et selskab til et mellemholdingselskab, og vederlaget for overdragelsen helt eller delvist bestod i andet end aktier - typisk en fordring på mellemholdingselskabet.

Overdragelsen medførte, at det overdragede selskab kunne udlodde skattefrit udbytte til mellemholdingselskabet, som herefter skattefrit kunne betale det modtagne udbytte videre til det overdragende selskab (herunder kapitalfonde, der er organiseret i kommanditselskaber) som betaling på gæld.

Bestemmelsen er således indført, fordi det er konstateret, at det er muligt at omgå udbyttereglerne ved koncerninterne omstruktureringer, hvor skattepligtige udbytter omkvalificeres til betaling på skattefri gæld. Bestemmelsen sikrer, at udbytter beskattes som det er tiltænkt, nemlig som udbytter.

Selskaber, foreninger mv. omfattet af reglen

De selskaber, foreninger mv., der er omfattet af reglen, er juridiske personer hjemmehørende i Danmark eller hjemmehørende i udlandet.

Bemærk

Med juridiske personer sidestilles selskaber og foreninger mv., som er hjemmehørende i udlandet, som efter danske skatteregler ikke udgør et selvstændigt skattesubjekt, men hvis forhold er reguleret af selskabsretlige regler, en selskabsaftale eller en foreningsvedtægt. Se LL § 2, stk.1, sidste punktum.

Bestemmelsen omfatter således også tilfælde, hvor flere udenlandske selskaber, foreninger mv. deltager i et kommanditselskab, som overdrager aktier i et dansk koncernforbundet selskab.

Hovedregel

Hvis en juridisk person overdrager aktier i et koncernforbundet selskab, fond eller trust (det erhvervede selskab) til et andet koncernforbundet selskab, fond eller trust (det erhvervende selskab) og vederlaget for denne overdragelse helt eller delvist sker i form af andet end aktier i det erhvervende selskab, anses den del af vederlaget, som ikke er aktier, for udbytte.

Bemærk

I praksis vil bestemmelsen typisk omfatte tilfælde, hvor overdrageren er et udenlandsk selskab, forening mv., der er hjemmehørende i et land uden for EU, som Danmark ikke har en DBO med, og hvor de overdragede aktier er datterselskabsaktier eller koncernselskabsaktier, dels tilfælde, hvor overdrageren er et dansk eller et udenlandsk selskab, forening mv., og de overdragede aktier ikke opfylder betingelserne for at være datterselskabsaktier eller koncernselskabsaktier.

Undtagelse 1 - skattefrie udbytter

Værnsreglen finder ikke anvendelse, hvis det overdragende selskab mv. opfylder betingelserne for at modtage skattefrit udbytte efter de almindelige regler i SEL § 2, stk. 1, litra c., eller SEL § 13, stk. 1, nr. 2.

Om det overdragende selskab mv. opfylder betingelserne for at modtage skattefrit udbytte, skal ses i forhold til det overdragede selskab mv., såfremt vederlaget havde været udbytte af aktier i det overdragede selskab mv. umiddelbart inden overdragelsen.

Bemærk

Hvorvidt et overdragende selskab mv. hjemmehørende i udlandet kan modtage skattefrit udbytte fra et afstået dansk selskab, afhænger bl.a. af, om det overdragende selskab mv. er den retmæssige ejer.

Undtagelse 2 - Ikke-koncernforbunden inden overdragelsen

Værnsreglen finder ikke anvendelse ved overdragelse af aktier til det erhvervende selskab mv., der inden overdragelsen ikke var koncernforbundet med det overdragende selskab mv., men som alene som følge af fælles bestemmende indflydelse bliver koncernforbundet med det overdragende selskab efter overdragelsen.

Det er en betingelse, at det erhvervende selskab ikke har fået midler stillet til rådighed til erhvervelsen af aktierne af det overdragende selskab mv. eller et med dette koncernforbundet selskab mv. Denne betingelse skal sikre mod de tilfælde, hvor det overdragende selskab, forening mv. selv finansierer transaktionen, og derfor reelt set sælger til sig selv med henblik på at omgå koncernbegrebet i LL § 2.

Afgrænsninger

Overdragende aktier

Bestemmelsen finder anvendelse ved overdragelse af aktier, andelsbeviser og lignende værdipapirer, herunder konvertible obligationer samt tegningsrettigheder til sådanne værdipapirer. Afgrænsningen svarer til de værdipapirer, der er omfattet af LL § 16 B.

Vederlaget

Bestemmelsen finder anvendelse på vederlag, der ikke er aktier, som et overdragende selskab, forening mv. modtager for afståelsen af aktier mv. i et koncernforbundet selskab, forening mv. til et andet koncernforbundet selskab, forening mv.

For så vidt angår vederlaget omfatter udtrykket "aktier" således ikke andelsbeviser og lignende værdipapirer, herunder konvertible obligationer samt tegningsrettigheder til sådanne værdipapirer.

Koncernforbindelse

Hvorvidt der er tale om en koncernforbindelse, fastlægges efter LL § 2. Efter denne bestemmelse anses selskaber for koncernforbundne, hvis der direkte eller indirekte ejes mere end 50 pct. af aktiekapitalen eller rådes over mere end 50 pct. af stemmerne.

Bestemmende indflydelse indehaves tillige i de tilfælde, hvor den bestemmende indflydelse indehaves via en transparent enhed, samt tilfælde, hvor der er en aftale om fælles bestemmende indflydelse eller fælles ledelse.

Konsekvensen af bestemmelsen

SEL § 2 D medfører, at hvis vederlaget i forbindelse med en koncernintern overdragelse helt eller delvist sker i form af andet end aktier i det erhvervende selskab, anses den del af vederlaget, som ikke er aktier, for udbytte.