Indhold

Dette afsnit indeholder en kort introduktion til regler, formål og lovgrundlag for godtgørelse af energispareafgift af processer optaget på proceslisten.

Afsnittet indeholder:

  • Kort historik om let og tung proces
  • Regel
  • Formål
  • Lovgrundlag.

Kort historik om let og tung proces

Efter LOV nr. 1384 af 21/12 2009, der trådte i kraft den 1. januar 2010, har sondringen mellem let og tung proces ved forbrug af afgiftspligtige brændsler som udgangspunkt mistet sin betydning.

Sondringen har fortsat betydning i forbindelse med forbrug af afgiftspligtig elektricitet.

Samtidig blev benævnelsen for CO2-afgift af forbrug af elektricitet ændret til energispareafgift.

Se også

Se også afsnit

Regel

Som udgangspunkt godtgøres CO2-afgift ikke. Se CO2AL § 9, stk. 1.

Momsregistrerede virksomheder kan alligevel under visse betingelser opnå en godtgørelse på 57,3 pct. af energispareafgiften af forbrug af afgiftspligtig elektricitet, der anvendes til de processer, der er beskrevet i proceslisten. Se CO2AL § 9, stk. 2, der henviser til proceslisten.

Proceslisten handler om processer omfattet af CO2AL § 9, stk. 2, og som dermed berettiger virksomhederne til en godtgørelse på 57,3 pct. af energispareafgiften af forbrug af afgiftspligtig elektricitet for følgende numre i proceslisten 3, 4, 6, 11, 13 og 14 samt nr. 15-37.

Udover processer direkte nævnt i proceslisten, kan også afgiftspligtig elektricitet anvendt til ventilation i forbindelse med processer nævnt i nr. 15-37 medregnes som forbrugt i forbindelse med de nævnte anvendelser.

Virksomheder, der forbruger afgiftspligtig elektricitet direkte til fremstilling af varme til anvendelser nævnt i proceslisten, kan også få godtgjort 57,3 pct. af afgiften af den forbrugte elektricitet. xDet er en betingelse for at få godtgjort 57,3 pct. af energispareafgiften, at virksomheden har et kraftvarmeanlæg, og at den anvender den producerede varme via et internt varmenet i virksomheden. Herved gælder der grundlæggende de samme betingelser for at få godtgjort 57,3 pct. af afgiften af den anvendte elektricitet som efter reglerne for afgiftslempelse efter elpatronordningen. Der stilles dog ikke krav om, at virksomheden skal levere varme til det kollektive fjernvarmenet eller lignende fjernvarmenet, og at 100 pct. af varmeleverancen i mindst 75 pct. af året skal kunne dækkes af kraftvarmeenheden. Virksomheder, der opnår afgiftslempelse for elektricitet til at fremstille varme til eget forbrug efter elpatronordningen, kan få godtgjort 57,3 pct. af den energispareafgift, der ikke er tilbagebetalt efter denne ordning. Se CO2AL § 9, stk. 2, 3. pkt. Betingelserne, der knytter sig til elpatronordningen, for at få godtgjort 57,3 pct. af energispareafgiften blev indsat ved lov nr. 1353 af 20. december 2012x.

For anvendelser nævnt i nr. 2-37 er det en betingelse for godtgørelse, at forbruget af afgiftspligtig elektricitet vedrører en årlig produktion på mindst 10 ton.

Enkelte momsregistrerede, ikke-kvoteomfattede virksomheder kan under visse betingelser opnå et bundfradrag ved beregning af CO2-afgift på afgiftspligtige brændsler, hvis virksomheden har processer, der er omfattet af proceslisten. Se CO2AL § 9 c, der henviser til proceslisten.

Se også

Se også afsnit

  • E.A.4.6.9.3 om øvrige betingelser for godtgørelse efter proceslisten.
  • E.A.4.6.5 om bundfradrag i betalingen af CO2-afgift.

Formål

Karakteristisk for processer optaget på proceslisten er, at de er meget energiintensive, dvs. at der i produktionsprocessen bruges meget energi pr. produceret mængdeenhed af produktet.

Formålet med afgiftsmæssigt at behandle disse processer anderledes end øvrige processer er at sikre, at de processer, der i produktionen kræver relativt meget energi, ikke skal belastes relativt hårdere afgiftsmæssigt end processer, der bruger mindre energi og dermed ikke belastes hårdt af CO2-afgiften. Samtidig gælder det princip, at det blandt konkurrerende produkter er det produkt, der bruger relativt mest energi, der også skal pålægges mest i afgift.

Proceslisten er også afgørende for sondringen mellem let og tung proces i forbindelse med forbrug af elektricitet, da kun processer omfattet af proceslisten kan karakteriseres som tung proces.

Endelig er det afgørende for en ikke-kvoteomfattet virksomheds adgang til at opnå et bundfradrag ved beregning af CO2-afgiften på afgiftspligtige brændsler, at det pågældende brændselsforbrug er knyttet til processer omfattet af proceslisten.

Lovgrundlag

Proceslisten har hjemmel i CO2AL § 9, stk. 2.