Indhold

Dette afsnit handler om de anvendte procedurer for et toldoplag.

Afsnittet indeholder:

  • Bevillingsudstedelse for toldoplag
  • Annullering og tilbagekaldelse af bevilling til toldoplag
  • Sikkerhedsstillelse
  • Henførsel under toldoplagsproceduren
  • Afslutning af toldoplagsproceduren.

Bevillingsudstedelse for toldoplag

En oplagshaver kan kun drive et toldoplag, hvis SKAT har udstedt bevilling hertil. Se TK art. 85 og 100.

Ansøgning om oprettelse af et toldoplag skal afgives skriftligt på Skat blanket 13.018 jf bilag 67 i GB og indgives til SKAT, der er ansvarlig for det sted, der skal godkendes som toldoplag, eller hvor virksomhedens hovedbogholderi føres. Se GB art. 497.

Bevilling kan kun udstedes

  1. til personer, der er etableret i EU
  2. hvis ansøgeren kan godtgøre, at der er et økonomisk behov for oplæggelse
  3. hvis oplagring af varer er hovedformålet med toldoplaget. Dette udelukker ikke muligheden for at foretage sædvanlige behandlinger, aktiv forædling eller forarbejdning under toldkontrol, blot oplagringen er det mest fremtrædende fornål
  4. hvis ansøgeren dokumenterer den nødvendige sikkerhed for transaktionernes korrekte forløb
  5. hvis de administrative foranstaltninger, som er nødvendige for myndighedernes tilsyn og kontrol, står i rimeligt forhold til ansøgerens økonomiske behov.

Se TK art. 86 og 100 samt GB art. 527.

En bevilling til toldoplag er betinget af, at virksomhedens bygning, lokaler eller et afgrænset areal er godkendt af SKAT. Dette gælder dog ikke for toldoplag af type E.

Ansøgningen skal være vedlagt en målsat plantegning over de pågældende lokaler. Et område kan ikke godkendes til mere end ét toldoplag ad gangen. Se GB art. 526.

Bevillingen har virkning fra tidspunktet for udstedelsen eller på et senere tidspunkt. Dog kan SKAT i særlige tilfælde skriftligt underrette ansøgeren om, at man kan give bevilling til toldoplag af typen C eller D. I dette tilfælde får bevillingen virkning fra tidspunktet for denne underretning. Se GB art. 507.

Varer kan forblive under toldoplagsproceduren uden tidsbegrænsning, medmindre andet er fastsat i bevillingen eller i specifikke fællesskabsforskrifter. Se TK art. 108.

Bevillingshaveren skal underrette SKAT om alle forhold, der indtræder efter bevillingens meddelelse, og som kan formodes at have betydning for bevillingens opretholdelse eller indhold. Se TK art. 87, stk. 2.

Annullering og tilbagekaldelse af bevilling til toldoplag

En bevilling kan annulleres eller tilbagekaldes efter bestemmelserne i TK art. 8-10.

En bevilling annulleres, hvis den er udstedt på grundlag af urigtige eller ufuldstændige oplysninger, dvs., når

  • ansøgeren vidste eller med rimelighed burde have vidst, at oplysningerne var urigtige eller ufuldstændige, og
  • bevillingen ikke var udstedt på grundlag af de rigtige og fuldstændige oplysninger.

Annulleringen får virkning fra det tidspunkt, hvor bevillingen er udstedt. Der kan således blive tale om opkrævning af told af varer, der allerede er indført i henhold til bevillingen.

En bevilling tilbagekaldes, når

  • en eller flere af betingelserne for bevillingsudstedelsen ikke var, eller ikke længere er opfyldt, fx det økonomiske behov for oplæggelse af varer på toldoplag, eller
  • bevillingshaveren ikke overholder en forpligtelse, der er pålagt ham i henhold til proceduren.

Endvidere kan SKAT tilbagekalde bevillingen, hvis

  • reglerne eller vilkårene er overtrådt eller overtrædes, eller 
  • oplagshaveren mister rådighed over sit bo, standser sine betalinger eller fratages retten til kredit efter TDL § 38.

Selvom proceduren ikke er opfyldt, kan SKAT undlade at tilbagekalde bevillingen:

  • Hvis bevillingshaveren opfylder sine forpligtelser inden for en fastsat frist.
  • Den manglende overholdelse har været uden betydning for den korrekte anvendelse af proceduren.

Tilbagekaldelsen får virkning fra den dato hvor bevillingen blev meddelt eller på det tidspunkt, hvor den manglende overholdelse blev fastslået. Tilbagekaldelsen vedrører også de varer, der allerede er henført under ordningen i medfør af den tilbagekaldte bevilling.

SKAT kan lade tilbagekaldelsen få virkning fra et senere tidspunkt, hvis omstændighederne taler for det.

Såvel afslag på anmodning om bevilling som tilbagekaldelse af bevilling kan indbringes for Landsskatteretten.

Sikkerhedsstillelse

SKAT vurderer, om der skal stilles krav om sikkerhed for de varer, der omfattes af bevillingen. Sikkerhedsstillelsen er til dækning af told og importudgifter samt for moms og punktafgifter af varerne. Kravet rejses i de situationer, hvor kontrolmæssige eller økonomiske forhold indebærer risiko for, at beløbene ikke vil blive betalt. Afgørelsen træffes ud fra et konkret skøn. Se TK art. 86. Tilsvarende skal der foretages en årlig opfølgning på, om sikkerhedsstillelsen dækker risikoen. Sikkerhedens størrelse og art fastsættes af SKAT. Se TK art. 88 og 104 samt TBEK § 97.

SKAT skal både ved udstedelse og ved den årlige opfølgning begrunde, hvis der sker en ændring eller opretholdelse af sikkerhedsstillelsen. Dette gælder uanset om ændringen forøger, reducerer eller opretholder sikkerhedsstillelsen.

Henførsel under toldoplagsproceduren

Anmodning om oplæggelse af varer på toldoplag sker ved afgivelse af en fortoldningsangivelse til SKAT. Oplæggelsen sker på det sted, der i bevillingen er nævnt som henførselstoldsted.

Fortoldningsangivelsen skal afgives efter de almindelige regler for afgivelse af en fortoldningsangivelse.

I rubrik 31 skal varebeskrivelsen svare til specifikationerne i bevillingen. Kun i forbindelse med private toldoplag, oplag af type C og D, kan det fastsættes i bevillingen, hvilke kategorier af varer, der må anbringes på oplaget.

I rubrik 49 skal toldoplagsnummeret angives.

Når varerne oplægges på toldoplag, skal der anvendes følgende procedurer.

Situation

Procedure

T1-varer, der kommer direkte fra et ikke-EU-land

Ved afslutning af en ekstern fællesskabsforsendelse angives varerne ved henførselstoldstedet til fuldstændig ekspresangivelse eller angivelse til oplæggelse på midlertidigt oplag efterfulgt af standardfortoldning

T1-varer, der indføres fra ikke-EU-lande via EU's område

Ved afslutning af en ekstern fællesskabsforsendelse angives varerne ved henførselstoldstedet til fuldstændig ekspresangivelse eller angivelse til oplæggelse på midlertidigt oplag efterfulgt af standardfortoldning

T1-varer, der overføres fra en anden økonomisk toldprocedure, fx forædling

Overførselsproceduren eller ekstern fællesskabsforsendelse

Varer fra et andet toldoplag

Ekstern fællesskabsforsendelse eller overførselsprocedure

De handelsmæssige foranstaltninger, som normalt benyttes ved overgange til fri omsætning, såsom fremlæggelse af eventuel importlicens, indførselscertifikat eller -bevilling eller oprindelsescertifikat, anvendes ikke ved oplæggelse af varer på toldoplag. Se TK art. 98.

Hvis de handelsmæssige foranstaltninger finder anvendelse ved indførsel af varer til EU's toldområde, skal foranstaltningerne også iagttages når T1-varer oplægges på toldoplag. Se GB art. 509.

Særlige indførselsbestemmelser, fx af sundhedsmæssig, veterinær eller sikkerhedsmæssig art, der er fastsat for indførsel af de pågældende varer, skal ofte iagttages både ved oplæggelsen på toldoplaget og ved fraførslen fra toldoplaget.

For særlige indførselsbestemmelser og handelsmæssige foranstaltninger se F.A.11 Varebestemmelser.

SKAT kan tillade, at varer, der er henført under toldoplagsproceduren, overføres fra et toldoplag til et andet. Se afsnit F.A.21 Fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning.

Afslutning af toldoplagsproceduren

Toldoplagsproceduren kan afsluttes for bevillingshaveren ved varernes

  • udførsel af EU
  • overgang til fri omsætning
  • overførsel til anden toldprocedure eller
  • overførsel til andet toldoplag

Varerne fraføres på følgende måder:

Fraførsel

Procedure

Udførsel af EU's toldområde

Udførselsangivelse i e-Eksport og ekstern fællesskabsforsendelse eller overførselsprocedure

Overgang til fri omsætning

Fuldstændig ekspresfortoldning

Overførsel til andet toldoplag

Ekstern fællesskabsforsendelse eller overførselsprocedure

Overførsel til anden toldprocedure

Fuldstændig ekspresfortoldning med angivelse til toldproceduren, fx aktiv forædling

Anden fraførsel

Ekstern fællesskabsforsendelse

Hvis toldoplagsproceduren afsluttes ved en fællesskabsforsendelse, skal der henvises til forsendelsens MRN-nr.

Oplagshaveren kan først fraføre varer fra toldoplaget, når han har modtaget tilladelse hertil fra SKAT. Inden fraførslen sker, skal oplagshaveren sammenligne oplysningerne i fraførselsangivelsen med tilsvarende oplysninger i lagerregnskabet. Oplagshaveren skal samtidig kontrollere, at de kolli, der fraføres, stemmer overens med fraførselsangivelsen.

Når varerne fraføres et toldoplag skal visse særlige ind- og udførselsbestemmelser i nogle tilfælde iagttages. Se afsnit F.A.11 Varebestemmelser.

Told og afgifter angives ved anvendelse af den/de satser, som er gældende på fraførselstidspunktet, hvilket er den dag, fortoldningsangivelsen antages til registrering hos SKAT. Som toldværdi skal anvendes den værdi, som varerne havde på oplæggelsestidspunktet (faktureret møntsort), medmindre varerne er blevet solgt under oplæggelsen. I så fald skal værdien ved det seneste salg inden fraførslen til fri omsætning anvendes (medmindre de særlige regler om successive salg benyttes). Er varerne faktureret i en udenlandsk møntsort, anvendes valutakursen (toldkursen) på fraførselstidspunktet.

Har de fraførte varer under oplæggelsen været underkastet de sædvanlige behandlinger, kan oplagshaveren anmode om, at told og afgifter beregnes efter varernes beskaffenhed, toldværdi og mængde ved oplæggelsen, men ved anvendelse af satserne, der er gældende på fraførselstidspunktet. Se TK art. 112.

Anmodningen sker ved at sende et særligt oplysningsskema INF8 til SKAT.