Indhold
Dette afsnit handler om periode, frister og metoder for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag.
Afsnittet indeholder:
- Definition
- Hovedregler for periode og frist for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag
- Særregler for private arbejdsgiveres indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag
- Forfaldstidspunkt og indberetnings- og betalingsfrister for offentlige arbejdsgivere
- Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag af pensionsordninger
- Supplerende indberetning af A-skat og AM-bidrag til eIndkomst
- Arbejdsudleje, udenlandske forskere, Lønmodtagernes Garantifond og Grønland
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Definition
Indberetning
Ved indberetning forstås den indeholdelsespligtiges oplysninger til Indkomstregisteret (eIndkomst) og dermed SKAT om løn mv. samt A-skat og AM-bidrag, som den indeholdelsespligtige indeholder af løn til den skatte- og arbejdsmarkedsbidragspligtige. Indberetning af A-skat og AM-bidrag træder i stedet for en angivelse.
eIndkomst
eIndkomst er det digitale indkomstregister, som den indeholdelsespligtige digitalt skal indberette løn mv., A-skat og AM-bidrag til. Se lov nr. 403 af 8. maj 2006 om et indkomstregister.
Om den indeholdelsespligtiges oplysningspligter efter skattekontrolloven, se afsnit A.B.1.2.2 Indberetningspligter for tredjemand, herunder afsnit A.B.1.2.2.2 Arbejdsgivers oplysningspligt.
Om de materielle regler for AM-bidrag for lønmodtagere mv., se afsnit C.A.12.
Se også
Se også
- Afsnit A.B.4.1.1.1 Indeholdelse af A-skat og AM-bidrag
- Afsnit A.B.4.1.1.2 Beregning af A-skat og AM-bidrag
- Afsnit A.B.4.5 Forsinket eller manglende angivelse eller indberetning af skatter og afgifter.
Hovedregler for periode og frist for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag
Periode for indberetning af A-skat og AM-bidrag og krav om, at beløb skal anføres i hele kroner
Afregningsperioden for A-skat og AM-bidrag er kalendermåneden. Se OPKL § 2, stk. 1, 1. pkt.
Beløb skal anføres i hele kroner under hensyn til øreafrunding. Se
Forfaldstidspunkt og indberetnings- og betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag
A-skat og AM-bidrag, som en indeholdelsespligtig har indeholdt i løbet af en måned, forfalder til betaling den 1. i den første måned efter udløbet af afregningsperioden. Den indeholdelsespligtiges frist for at indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst og betale A-skat og AM-bidrag til SKAT er herefter den 10. i den efterfølgende måned. Beløb, der er indeholdt i december måned, skal dog først indberettes til eIndkomst og betales til SKAT senest den 17. januar. Se OPKL § 2, stk. 2, 3. pkt., og stk. 4-5.
Indberetning af A-skat og AM-bidrag til eIndkomst er sket rettidigt, hvis den indeholdelsespligtige har fået kvittering for indberetningen inden kl. 24 på den sidste rettidige dag for indberetning.
A-skat og AM-bidrag er betalt inden for den fastsatte frist, hvis den indeholdelsespligtige
- betaler skyldig A-skat og AM-bidrag via netbank, og beløbet bliver trukket på den indeholdelsespligtiges konto senest på dagen for udløbet af fristen for at betale A-skat og AM-bidrag, og betalingen i øvrigt er sket i overensstemmelse med bankens forretningsbetingelser for tidsfrister for overførsler via netbank,
- anviser egen bank om at overføre det beløb, der skal betales, i så tilpas god tid, at beløbet overføres fra den indeholdelsespligtiges konto til SKATs konto senest dagen for udløbet af fristen for at betale A-skat og AM-bidrag, eller
- betaler skyldig A-skat og AM-bidrag via girokort på et posthus, hos en bank eller til SKAT senest dagen for udløbet af fristen for at betale A-skat og AM-bidrag.
Hvis fristen for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag er en lørdag, søndag eller helligdag, flyttes fristen for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag til den nærmest følgende hverdag. Se OPKL § 2, stk. 3.
Beløb under 50 kr. og pligt til 0-indberetning
En indeholdelsespligtig skal kun betale A-skat og AM-bidrag, der er indberettet for en given måned, til SKAT, hvis det samlede beløb er på 50 kr. eller derover. Se OPKL § 2, stk. 7.
En indeholdelsespligtig skal indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst, selv om den indeholdelsespligtige
- ikke skal betale A-skat eller AM-bidrag til SKAT, fordi det samlede beløb er under 50 kr., eller
- ikke kan foretage rettidig betaling af A-skat og AM-bidrag til SKAT pga. tekniske problemer eller lignende.
Når en indeholdelsespligtig ikke har indeholdt A-skat og AM-bidrag i en måned, skal den indeholdelsespligtige indgive en 0-indberetning af A-skat og AM-bidrag til eIndkomst. Det kan fx være i en måned,
- hvor der ikke er udbetalt skattepligtig eller arbejdsmarkedsbidragspligtig løn mv.,
- hvor der af andre grunde ikke skal indeholdes A-skat og AM-bidrag, eller
- hvor den indeholdelsespligtige kun har indeholdt AM-bidrag, fx fordi den skattepligtige anvender frikort.
Tilladelse til sporadisk indberetning til eIndkomst
En indeholdelsespligtig, der for en eller flere bestemte måneder ikke udbetaler løn eller stiller personalegoder til rådighed mv. efter SKL § 7, § 7 A, stk. 1 eller 3, § 7 B, stk. 1, eller § 7 C, hvoraf der skal indeholdes A-skat og AM-bidrag, kan ansøge SKAT om tilladelse til ikke at indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst for disse måneder ("sporadisk indberetning").
SKAT kan tillade sporadisk indberetning, når SKAT har vurderet, om den indeholdelsespligtiges forhold tilsiger, at der ikke er grundlag for at kræve fast månedlig indberetning. Det skal indgå i SKATs vurdering, om det efter den indeholdelsespligtiges karakter er sandsynligt, at den indeholdelsespligtige i større dele af året ikke vil skulle indberette A-skat og AM-bidrag. SKAT kan dog kun tillade sporadisk indberetning, hvis den indeholdelsespligtige ikke er i restance eller er omfattet af krav om sikkerhedsstillelse og lignende.
Hvis den indeholdelsespligtige efterfølgende indberetter sporadisk i den overvejende del af en årsperiode, kan SKAT tage det op til en ny vurdering, om tilladelsen til sporadisk indberetning skal inddrages, og den indeholdelsespligtige skal indberette A-skat og AM-bidrag for alle årets måneder.
En indeholdelsespligtig med fremrykket indberetnings- og betalingsfrist efter OPKL § 2, stk. 6, kan ikke få SKATs tilladelse til sporadisk indberetning. Se BEK nr. 1255 af 9. november 2010 § 5.
Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag ved inddraget eller nægtet registrering
Hvis SKAT på den ene side inddrager eller nægter en virksomhed registrering som indeholdelsespligtig for A-skat og AM-bidrag efter OPKL § 4, stk. 3, eller OPKL § 11, men virksomheden på den anden side udbetaler løn mv., hvoraf der skal indeholdes A-skat og AM-bidrag, skal SKAT fastsætte den kortest mulige periode til virksomhedens afvikling af allerede indgåede ansættelses- og kontraktforhold, der medfører indeholdelsespligt for A-skat og AM-bidrag.
SKAT skal registrere virksomheden som midlertidigt indeholdelsespligtig for afviklingsperioden, og virksomheden skal indberette og betale A-skat og AM-bidrag for en afregningsperiode, som SKAT fastsætter. Virksomheden skal senest den 3. hverdag efter udløbet af hver afregningsperiode indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst og betale A-skat og AM-bidrag til SKAT. SKAT kan i afviklingsperioden pålægge virksomheden kortere frister for indberetning og betaling end den 3. hverdag samt pålægge et ændret betalingssted.
Se OPKL § 17, stk. 3, og BEK nr. 1255 af 9. november 2010 § 6.
Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag, når arbejdsgiver er fælles- eller delregistreret
Hvis SKAT har givet en indeholdelsespligtig tilladelse til fællesregistrering mellem flere selvstændigt registrerede virksomheder, skal indeholdt A-skat og AM-bidrag betales til SKAT med reference til fællesregistreringens CVR-nummer eller SE-nummer. Se KSLbek § 17, stk. 2.
Indberetning af A-skat og AM-bidrag til e-Indkomst skal dog foretages for hvert enkelt af de selvstændigt registrerede indeholdelsespligtiges på disses egne CVR-numre eller SE-numre.
Hvis den indeholdelsespligtige udbetaler løn mv. fra flere virksomheder med hver sit CVR-nummer eller SE-nummer (delregistrerede virksomheder), skal A-skat og AM-bidrag indberettes til eIndkomst og betales til SKAT for hver enkelt virksomhed. Se KSLbek § 26, stk. 1, og BEK nr. 1255 af 9. november 2010 § 6.
Særregler for private arbejdsgiveres indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag
Fremskyndet forfaldstidspunkt samt indberetnings- og betalingsfrister for store virksomheder
For visse store virksomheder skal indeholdt A-skat og AM-bidrag indberettes til eIndkomst, og beløbet forfalder til betaling til SKAT den sidste hverdag (bankdag) i afregningsperioden, hvis
- virksomhedens sammenlagte tilsvar af A-skat og AM-bidrag ifølge angivelser og indberetninger til eIndkomst overstiger 250.000 kr. henholdsvis 1 mio. kr., eller
- SKATs foreløbige fastsættelser af virksomhedens tilsvar af A-skat eller AM-bidrag i en forudgående 12-måneders perioder, regnet fra og med oktober 2 år før kalenderåret til og med september i året før kalenderåret, overstiger 250.000 kr. henholdsvis 1 mio. kr.
Delregistrerede virksomheder med selvstændige CVR-numre eller SE-numre skal lægge tilsvar af A-skat og AM-bidrag sammen. Derefter kan det afgøres, om den indeholdelsespligtige skal omfattes af den fremrykkede indberetnings- og betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag.
Se OPKL § 2, stk. 6.
Hvis en indeholdelsespligtig med fremrykket frist for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag efter OPKL § 2, stk. 6, ikke kender den indeholdelsespligtige A-skat og AM-bidrag på den sidste rettidige indberetnings- og betalingsdag, skal den indeholdelsespligtige indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst og betale A-skat og AM-bidrag til SKAT i den efterfølgende måned. Se BEK nr. 1255 af 9. november 2010 § 1, stk. 5.
På baggrund af en edb-udsøgning for den omhandlede 12-måneders periode efter OPKL § 2, stk. 6, omregistrerer SKAT indeholdelsespligtige til store virksomheder med fremrykket indberetnings- og betalingsfrist én gang om året. Omregistreringen får virkning fra og med det førstkommende kalenderår.
Indberetning og betaling ved aflønning bagud eller forud, eller når beløb modtages fra 3.mand
En indeholdelsespligtig,
- der ikke er en stor privat virksomhed med fremrykket frist for indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag efter OPKL § 2, stk. 6, eller
- en offentlig arbejdsgiver med fremrykkede frister efter KSLbek § 26, stk. 2-3,
skal indeholde, indberette og betale A-skat og AM-bidrag sådan, når de skattepligtige indkomstmodtagere enten kan være aflønnet bagud og forud:
A-skat og AM-bidrag skal indeholdes med den trækprocent og de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet. Det gælder også løn til bagudlønnede, der først får lønnen udbetalt i året efter indtjeningsåret.
Eksempel 1
Lønperiode: 3. november - 16. november. Lønnen udbetales den 15. november, og A-skat og AM-bidrag skal indeholdes med de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet. A-skat og AM-bidrag skal indberettes til eIndkomst og betales til SKAT senest den 10. december.
Eksempel 2
Lønperiode: 22. december - 4. januar. Lønnen udbetales den 4. januar, og A-skat og AM-bidrag skal indeholdes med de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet, dvs. efter det nye skattekort. A-skat og AM-bidrag skal indberettes til eIndkomst og betales til SKAT senest den 10. februar.
Der skal beregnes A-skat og AM-bidrag af forudbetalt løn med de satser, som gælder for den faktiske indtjeningsmåned. Det betyder, at selvom løn for januar udbetales i slutningen af december året før, skal A-skat indeholdes efter det nye skattekort, og AM-bidrag skal indeholdes med de satser, der gælder for det nye år. A-skat mv. skal indberettes til eIndkomst og betales til SKAT senest den 10. i den måned, der følger efter den måned, som lønnen angår. For løn for december dog først den 17. januar året efter.
Hvis A-indkomst i et ansættelsesforhold erhverves på den måde, at den skattepligtige beholder beløbet, som den skattepligtige i kraft af sit ansættelsesforhold modtager fra tredjemand, skal A-indkomsten opgøres for hver gang, den skattepligtige afregner med arbejdsgiveren, dog mindst én gang om måneden. Denne betalingsform kendes inden for hyrekørsel, restaurationsbranchen, visse provisionslønnede sælgere, forretningsbestyrere m.fl. Samtidig med at A-indkomsten opgøres, skal den skattepligtige betale den A-skat, der svarer til A-indkomsten til arbejdsgiveren, og A-skatten anses for indeholdt på dette tidspunkt. Hvis den skattepligtige ikke betaler A-skatten til arbejdsgiveren, kan den skattepligtige afskediges uden varsel. Se KSL § 49.
Forfaldstidspunkt og indberetnings- og betalingsfrister for offentlige arbejdsgivere
Kommunale, regionale og statslige institutioner, der har fremrykket indberetnings- og betalingsfrist
Kommunale, regionale og statslige institutioner skal indberette og betale A-skat og AM-bidrag på et tidligere tidspunkt end andre indeholdelsespligtige. Følgende institutioner er omfattet af den fremrykkede ordning:
- Ministerier og institutioner, hvis driftsbudget er optaget på statens bevillingslove
- Institutioner, foreninger og fonde, hvor vedkommende minister efter § 2, stk. 2, i lov om statens regnskabsvæsen har bestemt, at lovens regler om regnskabsvæsen skal finde anvendelse
- Ikke-statslige institutioner, hvor staten yder tilskud til dækning af institutionens driftsudgifter på halvdelen eller mere
- Regionerne og kommunerne
- Kommunale fællesskaber efter § 60 i lov om kommunernes styrelse, hvori der alene deltager kommuner, og hvis regnskab optages i en kommunes regnskab
- Selvejende institutioner med driftsoverenskomst med en region eller en kommune.
Se KSL § 56, nr. 1-6, og KSLbek § 26, stk. 3, nr. 1-6. I tvivlstilfælde afgør Finansministeren, henholdsvis af Økonomi- og Indenrigsministeren (tidligere Velfærdsministeren), den nærmere afgrænsning af statslige og kommunale institutioner mv. Se KSLbek § 26, stk. 4.
Offentlige institutioners mv. fremrykket frist for at indberette og betale A-skat og AM-bidrag
For indeholdelsespligtige i det offentlige efter KSL § 26, stk. 3, forfalder indeholdt A-skat og AM-bidrag til betaling
- for personer, der har fået udbetalt eller godskrevet A-indkomst, efter at retten til indkomsten er erhvervet (bagudlønnede), den sidste hverdag (bankdag) i den måned, indkomsten angår, og
- for personer, der har fået udbetalt eller godskrevet A-skat/AM-bidrag, før retten til indkomsten er erhvervet (forudlønnede), første hverdag (bankdag) i den måned, indkomsten angår.
Sidste rettidige betalingsdag er forfaldsdagen.
Den indeholdelsespligtige skal indberette A-skat og AM-bidrag for bagudlønnede til eIndkomst senest på forfaldsdagen, i det omfang den indeholdelsespligtige kender indbetalingerne. Hvis den indeholdelsespligtige ikke kender indbetalingerne på forfaldsdagen, skal den indeholdelsespligtige indberette A-skat og AM-bidrag til eIndkomst og betale A-skat og AM-bidrag til SKAT i den efterfølgende måned.
A-skat og AM-bidrag for forudlønnede, der er indeholdt af indeholdelsespligtige efter KSLbek § 26, stk. 3, nr. 1-3 og 6, skal indberettes til eIndkomst senest på forfaldsdagen. A-skat og AM-bidrag for forudlønnede, der er indeholdt af indeholdelsespligtige efter KSLbek § 26, stk. 3, nr. 4-5, skal indberettes til eIndkomst senest den første hverdag (bankdag) i den måned, indkomsten angår.
Offentligt Betalingssystem for kommuners og regioners betaling af A-skat og AM-bidrag
Kommuner og regioner skal som indeholdelsespligtige betale A-skat og AM-bidrag via kommunens eller regionens konto i OBS (Offentligt BetalingsSystem).
Se BEK nr. 336 af 10. april 2007 om Offentligt Betalingssystem for kommuner og regioner, der er udstedt efter lov om offentlige betalinger m.v. (OBS-loven), jf. LBK nr. 798 af 28. juni 2007.
Regioner, kommuner og kommunale fælleskaber efter KSL § 56, nr. 4-5, og KSLbek § 26, stk. 3, nr. 4-5, er omfattet af OBS-loven.
Kontering af A-skat og AM-bidrag i SKATs debitorregister sker automatisk på grundlag af indberetningerne til eIndkomst. Betaling af de indberettede beløb skal ske ved overførsel fra regionens eller fra kommunens OBS-konto til SKATs konto i systemet Statens Koncernbetalinger (SKB).
Betaling kan ske ved automatisk overførsel af beløbet fra regionens eller fra kommunens OBS-konto, på grundlag af indtastede oplysninger om betalingen via skat.dk/TastSelv Erhverv. Indtastning af oplysningerne skal ske senest første bankdag i måneden kl. 16 i menupunktet "Betaling vedrørende eIndkomst". Regionen eller kommunen kan vælge i stedet at lade et lønservicebureau forestå ekspeditionen af betalingstræk på regionens eller kommunens OBS-konto til SKATs SKB-konto.
Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag af pensionsordninger
Indberetning til eIndkomst af AM-bidrag af tilsagnspensionsordninger
En indeholdelsespligtig skal til eIndkomst indberette AM-bidrag af indbetalinger, som ikke kan henføres til den enkelte ansatte, og som den indeholdelsespligtige foretager til
- en pensionskasse, der er omfattet af lov om tilsyn med pensionskasser, eller
- hjælpe- og understøttelsesfonde efter PBL § 52.
Se AMBL § 2, stk. 3.
A-skat af pensionsudbetalinger
Pensionskasser, Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), UdbetalingDanmark, forsikringsselskaber, pengeinstitutter mv., der udbetaler offentlige og private pensioner skal indeholde A-skat af pensionsudbetalingerne efter KSL § 43, stk. 2, litra b, c og f, og KSLbek § 18. nr. 2, 3, 27, 34 og 40. Pensionskasser, ATP mv. skal indberette pensionsudbetalinger og A-skat heraf til eIndkomst og betale A-skatten til SKAT efter hovedreglerne for afregningsperiode samt indberetnings- og betalingsfrist for A-skat i OPKL § 2.
AM-bidrag af arbejdsgiveradministrererede pensionsordninger i danske pensionskasser, ATP mv.
Pensionskasser, Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), forsikringsselskaber og pengeinstitutter, der efter KSL § 49 D, stk. 1, skal opgøre grundlaget for AM-bidrag og beregne størrelsen af AM-bidrag af arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger og ATP-bidrag, skal betale de forventede AM-bidrag for kalenderåret af pensionsindbetalinger med frist den 1. september til SKAT.
Senest den 1. april i året efter udløbet af kalenderåret skal pensionskasser, ATP mv. betale de endelige AM-bidrag efter modregning af de foreløbige AM-bidrag. Overskydende AM-bidrag skal betales til SKAT, der også har til opgave at tilbagebetale eventuelt for meget betalt AM-bidrag. Se OPKL § 2, stk. 8.
Pensionskasser, ATP mv. skal inden udløbet af ovennævnte betalingsfrister angive indbetalinger til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger og ATP, hvoraf der skal indeholdes AM-bidrag. Pensionsindbetalingerne (grundlaget for AM-bidrag) skal angives, uanset om der er indeholdt AM-bidrag eller ikke for den periode, som ligger til grund for angivelsen. Se BEK nr. 1255 af 9. november 2010 § 2.
AM-bidrag af arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger i udenlandske pensionsinstitutter mv.
En indeholdelsespligtig
- skal ved lønudbetalingen løbende beregne og indeholde AM-bidrag af beløb, som denne betaler til en arbejdsgiveradministreret pensionsordning i et udenlandsk pensionsinstitut mv., idet beregningen af AM-bidraget skal fremgå på den enkelte ansattes lønseddel.
- skal indberette de samlede indeholdte AM-bidrag af arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger i udenlandske pensionsinstitutter til eIndkomst og betale beløbet til SKAT sammen med andre indeholdte AM-bidrag.
- skal opfylde forpligtelserne for hele perioden, hvor indbetaling til en arbejdsgiveradministreret pensionsordning i et udenlandsk pensionsinstitut finder sted.
Se KSL § 49 D, stk. 4.
AM-bidrag af arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger uden fradrags- og bortseelsesret
Den indeholdelsespligtige arbejdsgiver, tidligere arbejdsgiver eller relevante offentlige myndighed skal opgøre grundlaget for AM-bidrag og beregne størrelsen af AM-bidraget af indbetalinger til aldersforsikring efter PBL § 10 A, aldersopsparing efter PBL § 12 A eller supplerende engangssum efter PBL § 29 A (kapitalpensionsordninger mv. uden fradrags- og bortseelsesret).
Dog er der særlige regler, hvis en arbejdsgiver på vegne af en skattepligtig lønmodtager foretager en samlet indbetaling til en aldersforsikring, aldersopsparing eller supplerende engangssum, der indgår som en del af en pensionsordning uden bortseelsesret efter PBL § 19, jf. PBL § 56, stk. 3 eller 5. Arbejdsgiveren kan hos forsikringsselskabet eller pengeinstituttet sikre sig, om den indgåede ordning er omfattet af PBL § 19, jf. PBL § 56, stk. 3 eller 5.
Den del af indbetalingen, som der ikke er bortseelsesret for, er skattepligtig og arbejdsmarkedsbidragspligtig som B-indkomst. Og det er pensionskassen, forsikringsselskabet eller pengeinstituttet, som har modtaget indbetalingen, der i forhold til SKAT skal indeholde, indberette og betale AM-bidrag af denne B-indkomst. Indkomstskat af B-indkomsten opkræves på den måde, at B-indkomsten indgår i den skattepligtiges årsopgørelse som B-indkomst, der er fritaget for AM-bidrag.
Se KSL § 49 D, stk. 5, der er indsat ved lov nr. 922 af 18. september 2012, og idet KSL § 49 D, stk. 5, henviser til KSL § 49 D, stk. 1.
Supplerende indberetning af A-skat og AM-bidrag til eIndkomst
Hvis en indeholdelsespligtig konstaterer, at der pga. skrivefejl eller lignende er forskel på de indberettede beløb og de faktisk indeholdte beløb i en tidligere indberetning til eIndkomst, kan de indberettede beløb rettes ved en supplerende indberetning til eIndkomst.
Medfører rettelsen, at tidligere indberettede beløb forøges, skal den indeholdelsespligtige betale forskelsbeløbet senest 14 dage efter påkrav. Se OPKL § 5, stk. 1. Den indeholdelsespligtige skal dog kun betale, hvis forskelsbeløbet samlet for A-skat og AM-bidrag er på 50 kr. eller derover. Se OPKL § 2, stk. 7.
Viser rettelsen, at der tidligere er indberettet og betalt for meget A-skat og AM-bidrag, tilbagebetaler SKAT kun A-skat og AM-bidrag, hvis forskelsbeløbet samlet for A-skat og AM-bidrag er på 50 kr. eller derover. Se OPKL § 12, stk. 1.
Hvis en indeholdelsespligtig har indeholdt for meget A-skat og/eller AM-bidrag i løbet af et kalenderår, skal den indeholdelsespligtige ændre det for meget indeholdte beløb ved at sende en rettelse til eIndkomst og tilbagebetale det for meget indeholdte beløb til den skattepligtige.
Dog skal den indeholdelsespligtige ikke foretage sig noget, hvis denne først opdager fejlen efter den 15. februar i året efter det år, som indberetningen angår, idet SKAT vil betale det for meget indeholdte beløb direkte til den skattepligtige ved udsendelsen af årsopgørelsen.
Hvis det efter indkomstårets udløb konstateres, at den indeholdelsespligtige har betalt for meget i løn mv., hvoraf der er indeholdt A-skat eller AM-bidrag, er den skattepligtige forpligtet til at betale bruttobeløbet tilbage til den indeholdelsespligtige efter civilretlig praksis for tilbagesøgning af det, der er betalt for meget. Forudsat denne tilbagebetaling finder sted, skal den indeholdelsespligtige dernæst ved indberetning til eIndkomst rette lønnen med forskelsbeløbet, idet beløbet skal oplyses med negativt fortegn i den rubrik, hvor lønnen tidligere har været indberettet. Den indeholdelsespligtig må derimod ikke rette i rubrikkerne for A-skat eller AM-bidrag, idet for meget indeholdt A-skat og AM-bidrag reguleres af SKAT ved udsendelsen af årsopgørelsen til den skattepligtige.
Hvis en indeholdelsespligtig ved en fejl fortsat betaler løn mv., hvoraf der er indeholdt A-skat og AM-bidrag, efter et dødsfald, og den indeholdelsespligtige først opdager fejlen efter kalenderårets udløb, skal boet tilbagebetale bruttobeløbet til den indeholdelsespligtige. Efter ansøgning til SKAT kan boet herefter få A-skat og AM-bidrag tilbagebetalt, forudsat boet ikke ved en afsluttende ansættelse er godskrevet A-skat og AM-bidrag.
Et dødsbo kan ikke få udbetalt indeholdt A-skat og AM-bidrag af løn, hvis lønnen henføres til den afdøde skattepligtiges indkomst for mellemperioden efter dødsboskatteloven. Se SKM2011.702.LSR.
Arbejdsudleje, udenlandske forskere, Lønmodtagernes Garantifond og Grønland
Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag ved arbejdsudleje
Hvis en udenlandsk virksomhed stiller arbejdskraft til rådighed ved arbejdsudleje for at udføre arbejde i Danmark mod vederlag, enten i penge eller som personalegoder i form af fx fri kost og logi, fri bolig og fri bil, skal den danske virksomhed, der lejer den udenlandske arbejdskraft, indeholde, indberette og betale A-skat og AM-bidrag af vederlaget samt den skattepligtige værdi af personalegoderne. Se KSL § 46, stk. 1, 2. pkt., jf. KSL § 43, stk. 2, litra h, og KSL § 49 A, stk. 2, nr. 8.
Den danske indeholdelsespligtige skal ved indeholdelse, indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag ved arbejdsudleje oplyse
- den indeholdelsespligtige navn, adresse og CVR-nummer eller SE-nummer,
- arbejdsudlejers navn og adresse,
- periode, som A-skatten og AM-bidraget vedrører,
- udenlandske lønmodtageres navn, adresse og bopælsland
- fødselsdato for hver lejet person,
- indeholdelsesdatoen,
- beregningsgrundlaget i danske kroner,
- beregnet AM-bidraget i danske kroner og
- beregnet A-skat ved arbejdsudlejning i danske kroner.
Bemærk
Bemærk
Indeholdt A-skat og AM-bidrag ved arbejdsudleje skal ikke indberettes til eIndkomst, men skal for hver måned, den indeholdelsespligtige udlejer udenlandsk arbejdskraft, angives og betales til SKAT Udland. Fristerne for at angive og betale A-skat og AM-bidrag ved arbejdsudleje følger den indeholdelsespligtiges frister for indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag. Se OPKL § 2.
Indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag af løn mv. efter forskerskatteordningen
Hvis en lønmodtager efter en ansættelseskontrakt med en dansk indeholdelsespligtig arbejdsgiver vælger at få sit vederlag beskattet som udenlandsk forsker mv. efter reglerne i KSL § 48 E, skal den indeholdelsespligtige inden 8 dage meddele dette til SKAT.
Meddelelsen skal indeholde oplysning om
- den indeholdelsespligtiges navn, adresse og CVR-nummer eller SE-nummer,
- lønmodtagerens navn, adresse og personnummer, og
- kontraktperioden.
Den indeholdelsespligtiges indberetning til eIndkomst og betaling til SKAT af indeholdt A-skat og AM-bidrag for lønmodtagere, der beskattes efter KSL § 48 E, skal ske samtidig med den indeholdelsespligtiges indberetning til eIndkomst og betaling til SKAT af indeholdt A-skat og AM-bidrag for lønmodtagere, der beskattes på normal vis.
SKATs krav på A-skat og AM-bidrag, som en konkursramt arbejdsgiver havde pligt til at indeholde
Lønmodtagernes Garantifond (LG) dækker ikke den del af løn mv., hvoraf arbejdsgiveren skulle have indeholdt A-skat og AM-bidrag, idet den tidligere arbejdsgiver henholdsvis konkursboet/dødsboet er indeholdelsespligtig og hæfter for betaling af A-skat og AM-bidrag, som LG har beregnet.
Dette indebærer, at SKAT skal rette krav på betaling af A-skat og AM-bidrag, som en konkursramt arbejdsgiver har - eller skulle have - indeholdt af løn mv., over for denne arbejdsgiver eller dennes bo og ikke den skattepligtige lønmodtager.
Se KSL § 83 og afsnit G.A.3.4.1.4.8.7 om A-skat i konkursordenen.
Indberetning og betaling af kildeskat til Grønland
Personer, dødsboer, selskaber, foreninger, institutioner mv., der har hjemting i Danmark, skal indeholde kildeskat til Grønland ved betaling eller godskrivning af vederlag for arbejde og ved betaling af pensioner, som er skattepligtig efter Grønlands lovgivning om indkomstskat. Se KSL § 88, stk. 1, og KSLbek §§ 38-40.
Indeholdt kildeskat til Grønland skal indberettes til eIndkomst og betales til SKAT efter hovedreglerne for indberetning og betaling af A-skat og AM-bidrag. Se OPKL § 2. Rentetilskrivning ved for sen angivelse og betaling mv. følger også de almindelige regler, som gælder for indeholdelse af dansk A-skat. Se KSLbek § 39, stk. 2.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse
|
Afgørelsen i stikord
|
Yderligere kommentarer
|
Landsskatteretskendelser
|
SKM2011.702.LSR
|
Et dødsbo kunne ikke få udbetalt indeholdt A-skat og AM-bidrag af løn, idet lønnen ikke var henført til boindkomsten, men til den afdøde skattepligtiges indkomst for mellemperioden efter dødsboskatteloven.
|
|