Indhold
Dette afsnit handler om hvilke køretøjer, der kan gives afgiftsfritagelse for.
Afsnittet indeholder:
- Kongehuset
- Statsinstitutioner
- Brandslukning og redningstjeneste
- Ambulancer og rustvogne
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Kongehuset
Der kan gives afgiftsfritagelse for køretøjer, der tilhører kongen (dronningen) og dennes ægtefælle samt visse andre medlemmer af kongehuset. Det bemærkes, at ordet "tilhører" betyder eje, og leasing kan derfor ikke accepteres. Se REGAL § 2, stk. 1, nr. 1 om afgiftsfritagelse for køretøjer til kongehuset mv.
Køretøjerne skal afgiftsekspederes hos SKAT, før indregistrering kan finde sted.
Statsinstitutioner
Personmotorkøretøjer og varevogne, der udelukkende anvendes af danske statsinstitutioner, er fritaget for registreringsafgift, bortset fra køretøjer, der anvendes erhvervsmæssigt i konkurrence med private erhvervsdrivende. Ved statsinstitutioner forstås institutioner, hvis budget er optaget på finansloven. Fx er Danmarks Radio, Regioner og kommunale institutioner ikke omfattet. Selvejende institutioner (eksempelvis en teknisk skole) anses ikke som statsinstitutioner, selv om driften fuldt ud finansieres af det offentlige. Se REGAL § 2, stk. 1, nr. 2 om afgiftsfritagelse for køretøjer til statsinstitutioner.
Køretøjerne skal afgiftsekspederes hos SKAT, før indregistrering kan finde sted.
Brandslukning og redningstjeneste
Afgiftsfritagelsen omfatter køretøjer, der specielt er indrettet og udelukkende anvendes ved udrykning til brandsluknings- og redningsopgaver. Køretøjer, der udelukkende bliver brugt af beredskabskommissioner er også omfattet af afgiftsfritagelsen. Det er en betingelse for afgiftsfritagelsen, at køretøjerne hverken helt eller delvis bruges erhvervsmæssigt i konkurrence med private erhvervsdrivende. Bortset fra egentlige brandslukningskøretøjer, skal køretøjerne afgiftsberigtiges, før anmeldelsen om indregistrering kan finde sted. Se REGAL § 2, stk. 1, nr. 3 om afgiftsfritagelse for køretøjer til brandslukning og redningstjeneste.
Det bemærkes, at leasing kan accepteres.
Egentlige brandslukningskøretøjer er køretøjer, der klassificeres som brandbil til udrykningskørsel.
Andre udrykningskøretøjer til brug ved løsning af brandsluknings- og redningsopgaver, er
- personbiler,
- busser,
- last- og varebiler, og
- andre køretøjer, der registreres som udrykningskøretøj, fx en brandchefs udrykningskøretøj af personbiltype.
Person- og varekøretøjer til brandsluknings- og redningstjeneste bliver således fritaget for afgift og kan anskaffes af alle virksomheder inden for dette brancheområde. Fritagelsesbestemmelsen omfatter derimod ikke køretøjer, som helt eller delvis skal bruges til anden tjenstlig kørsel end udrykningskørsel ved løsning af de nævnte opgaver. Sådanne køretøjer skal afgiftsberigtiges efter REGALs almindelige regler. Det gælder eksempelvis også de tilfælde, hvor en læge kører udrykningskørsel for en region i en del af tiden, og resten af tiden anvender bilen i egen praksis.
Skatteministeren har i tilknytning til en offentlig omtale af brug af brandbiler udtalt, at brandbiler har været fritaget for afgift i omkring 100 år, at brandvæsenets biler over hele landet i en meget lang årrække har været anvendt til at tænde juletræer, og at det er vurderingen, at brandbiler kan anvendes til at tænde juletræer, uden at det udløser registreringsafgift.
Køretøjer, der udelukkende anvendes af civilforsvars- og beredskabskommissioner, er
- personbiler,
- busser,
- last- og varebiler, og
- andre køretøjer, som udelukkende anvendes af civilforsvars- og beredskabskommissioner.
Ambulancer og rustvogne
Afgiftsfritagelsen omfatter køretøjer, der specielt er indrettet og udelukkende bruges til ambulance- og rustvognskørsel. Køretøjerne kan anmeldes til registrering efter færdselsloven uden afgiftsberigtigelse hos SKAT. Se REGAL § 2, stk. 1, nr. 4 om afgiftsfritagelse for ambulancer og rustvogne mv.
Definition af ambulancer og rustvogne:
En ambulance er et køretøj, som er specielt indrettet til båretransport og som er udstyret med andet nødvendigt udstyr for udrykningskørsel. Fritagelsesbestemmelsen omfatter således ikke almindelige personbiler og busser, som skal bruges til transport af siddende patienter. Sådanne køretøjer klassificeres efter færdselsloven som sygetransportkøretøj til erhvervsmæssig personbefordring. En ambulance må ikke benyttes til andet formål, eksempelvis transport af donorer.
Afgiftsfritagelsen gælder for køretøjer, der er indrettet til transport af kister og udelukkende benyttes til rustvognskørsel. Et køretøj kan ikke godkendes som rustvogn, hvis det er forsynet med indretninger eller udstyr, fx anhængertræk, så køretøjet kan bruges til andet formål (fx godstransport).
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2012.309.LSR |
En begravelsesforretnings motorcykel med en specialbygget sidevogn til transport af kister kunne fritages for registreringsafgift efter registreringsafgiftslovens § 2, stk. 1, nr. 4. |
|