Indhold

Dette afsnit handler om pligt til at indberette udbytte af aktier.

Afsnittet indeholder:

  • Indberetningspligten for udbytte
  • Fristen for at indberette udbytte
  • Oplysninger, der skal fremgå af tredjemands indberetning.
  • Oplysningspligter for aktieejeren og udbyttemodtageren
  • Indberetning af udbytte skal ske i danske kroner
  • Indberetning af udbytte skal ske digitalt til SKAT.

Indberetningspligten for udbytte

Den, der som led i sin virksomhed (typisk som pengeinstitut) modtager aktier mv. i depot til forvaltning, skal til SKAT indberette om udbytte, der er udloddet

  • af deponerede aktier mv., der er optaget til handel på regulerede markeder, og
  • af aktier mv., der ikke er optaget til handel på regulerede markeder, men er registreret i en værdipapircentral.

Selskaber og foreninger mv., som har pligt til at indeholde udbytteskat efter KSL § 65, skal indberette til SKAT om udbytter, der er udloddet af

  • af aktier mv., som ikke er optaget til handel på regulerede markeder,
  • af aktier mv., som ikke er registreret i en værdipapircentral.

Se SKL § 9 B, stk. 1-2, ændret ved lov nr. 1354 af 21. december 2012.

Bemærk

Indberetningen til SKAT af oplysninger om udbytte af aktier efter SKL § 9 B træder i stedet for en angivelse af udbyttet.

Fristen for at indberette udbytte

Indberetning af udbytte efter SKL § 9 B, stk. 1, skal ske senest den sidste hverdag i måneden efter vedtagelsen eller beslutningen om at udbetale eller godskrive udbyttet.

Indberetning af udbytte efter SKL § 9 B, stk. 2, skal ske senest i måneden efter vedtagelsen eller beslutningen om at udbetale eller godskrive udbyttet, og inden udløbet af selskabets frist i denne måned for indberetning til Indkomstregisteret (eIndkomst) af indeholdt A-skat og AM-bidrag.

Indberetning om udbytte af aktier mv. i investeringsselskaber og udbytte af investeringsbeviser skal ske senest den sidste hverdag i måneden efter vedtagelsen eller beslutningen om at udbetale eller godskrive udbyttet.

Ved overskridelse af

  • ovennævnte frister for at indberette udbytte, og
  • fristerne efter SKL § 9 B, stk. 1, for indberetninger for det pågældende kalenderår, herunder ved genindberetning efter SKL § 9 B, stk. 3,

kan SKAT pålægge en indberetningspligtig inden for en nærmere angivet frist at oplyse den, som de indberettede oplysninger angår, om de indberettede oplysninger.

Se indberetningsbekendtgørelsens § 42 og § 48

Se også

Se også om konsekvenser, hvis udbytte ikke indberettes inden for fristen, i afsnit A.B.4.6.

Oplysninger, der skal fremgå af tredjemands indberetning

Indberetninger af udbytte efter SKL § 9 B, stk. 1 og 2, skal for hver udbyttemodtager omfatte følgende oplysninger:

  • Identifikation af den, der foretager indberetningen.
  • Identifikation af udbyttemodtageren, i det omfang denne oplysning er kendt.
  • Identifikation af den konto, udbytte udbetales til, når udbyttet indberettes efter § 9 B, stk. 2.
  • Identifikation af depotet, når udbyttet indberettes efter § 9 B, stk. 1.
  • Størrelsen af det udloddede udbytte før og efter indeholdelse af udbytteskat.
  • Procentsatsen, der er anvendt ved eventuel indeholdelse af udbytteskat.
  • Det indeholdte beløb.
  • Oplysning om baggrunden for, at der udloddes udbytte uden indeholdelse af udbytteskat eller indeholdes udbytteskat med reduceret sats.
  • Datoen for vedtagelse eller beslutning om udbetaling eller godskrivning af udbytte.
  • Identifikation af aktien.
  • Hvilket land den udbyttegivende aktie mv. er udstedt i, og om aktien mv. er optaget til handel på et reguleret marked, når udbyttet indberettes efter SKL § 9 B, stk. 1.

Se SKL § 9 B, stk. 3, ændret ved lov nr. 1354 af 21. december 2012.

Ved indberetning af aktieudbytte efter SKL § 9 B, stk. 1 og 3, skal de underliggende aktier identificeres i kraft af en ISIN-fondskode, hvis aktierne er tildelt en sådan kode. Se indberetningsbekendtgørelsens § 43.

Bemærk

I forhold til § 41 a, der ved BEK nr. 1123 af 30. november 2012 blev indsat i den hidtidigt gældende indberetningsbekendtgørelse (BEK nr. 1315 af 15. december 2011) er visse af de nærmere oplysninger, der skal indberettes om udbytte af aktier, ændret i § 43, stk. 1, nr. 4-6, og 9, og stk. 2, nr. 3-7, i den gældende indberetningsbekendtgørelse (BEK nr. 1148 af 26. september 2013). Ændringerne har virkning for indberetning vedrørende januar 2014 og senere. Se overgangsreglen i indberetningsbekendtgørelsens § 65, stk. 3

Oplysningspligter for aktieejeren og for udbyttemodtageren  

Den, som deponeringen er foretaget for, skal efter SKL § 9 B, stk. 1, oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om sit cpr-nr. eller cvr-nr. Se SKL § 9 B, stk. 4.

Den, der modtager udbytte fra en aktie mv. efter SKL § 9 B, stk. 2, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om sit cpr-nr. eller cvr-nr. Dette gælder dog ikke, hvis udbyttemodtageren som følge af selskabsretlige regler er fritaget for at blive registreret i det udloddende selskab eller forening mv. Den indberetningspligtige skal i disse tilfælde indberette identiteten af den, udbetalingen sker til. Se SKL § 9 B, stk. 5.

Indberetning af udbytte skal ske i danske kroner

Generalforsamlingen i et selskab kan civilretligt vedtage eller beslutte, at udbytte skal udloddes med et beløb i fremmed valuta, fx euro eller US dollars. Se også SKL § 3 C, stk. 1.

Indberetning af udbytte til SKAT efter skattekontrolloven skal ske i danske kroner, og omregning til danske kroner foretages efter dagskursen på retserhvervelsestidspunktet. Se SKL § 3 C, stk. 2, og indberetningsbekendtgørelsens § 3, stk. 5.

Hvis et udbytte er udloddet med et beløb i fremmed valuta, skal udbyttet omregnes

  • til beløbet, den pågældende fremmede valuta kan sælges til, i danske kroner
  • på tidspunktet for generalforsamlingens vedtagelse eller beslutning om udbyttet, der er retserhvervelsestidspunktet for udbyttet,
  • efter Danmarks Nationalbanks eller Den Europæiske Centralbanks officielle notering.     

Øreafrunding før indberetning af udbytte og betaling af udbytteskat, herunder øreafrunding efter omregning fra fremmed valuta til danske kroner, skal enten ske efter almindelige principper for øreafrunding, hvorefter ørebeløb fra og med 0,50 rundes op, mens ørebeløb til og med 0,49 rundes ned, eller ørebeløbene skal slettes inden indberetning af udbytte.

Bemærk

Hvis udbytte er udloddet i fremmed valuta, gælder tilsvarende, at den danske kildeskat af udbytte skal betales med et (omregnet) beløb i hele danske kroner. Se afsnit A.B.4.1.4.1.

Indberetning af udbytte skal ske digitalt til SKAT

Indberetning af udbytte efter SKL § 9 B skal ske digitalt til SKAT.

Se indberetningsbekendtgørelsens § 43, stk. 3.