Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne for emballage og etiketter i forbindelse med vinafgiften.
Afsnittet indeholder:
Emballager
Efter Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 104 af 27. januar 2014 om pant på og indsamling mv. af emballager til visse drikkevarer skal enhver, der markedsfører bl.a. vinbaserede alkoholsodavand, både opkræve og tilbagebetale pant for alle emballager i forbindelse med både køb og returnering.
Producenter og importører af de omfattede produkter har efter ovennævnte bekendtgørelse pligt til at tilmelde sig Dansk Retursystem A/S, der administrerer pantordningen.
Dansk Retursystem A/S udsteder et bevis til de tilmeldte virksomheder. Ved SKATs kontrol af, om køb af de omfattede produkter fra andre lande er korrekt afgiftsberigtiget, skal dette bevis kunne vises.
Emballager (flasker, dåser, fustager mv.) er afgiftspligtige efter emballageafgiftsloven.
Vin, der skal sælges her i landet, må ikke uden SKATs tilladelse behandles eller aftappes på andre emballager efter udleveringen fra producenten eller modtagelsen fra udlandet. Se ØLVINAL § 33. stk. 1.
Se også
Se også afsnit E.A.7.1.3 om emballager omfattet af den volumenbaserede afgift (stykafgiften).
Rumindhold
Forbrugerstyrelsen har fastsat de nominelle volumener for færdigpakninger, som bl.a. vin må udbydes til salg i. Der er ikke fastsat tilsvarende nominelle volumener for hedvine, vermouth og lignende og frugtvin.
Vin kan udleveres i beholdere på 10 liter, men ikke over 60 liter til restaurationer, hoteller marketenderier og lignende.
Der skal betales afgift på grundlag af det virkelige cl-indhold i beholderen.
Se også
Se også Fødevarestyrelsens bekendtgørelse nr. 998 af 8. oktober 2008 om nominelle mængder for færdigpakket vin og spiritus, samt mærkning af aerosolbeholdere.
Etiketter
Ved forhandling af vin her i landet må der ikke bruges betegnelser, etiketter, reklamer og lignende, der kan give køberen et indtryk af, at varen er spiritus eller vin af anden art, oprindelse mv. end den, varen er beskattet efter. Se ØLVINAL § 33, stk. 3.
Efter Fødevarestyrelsens bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 skal vin til forbrug her i landet inden udleveringen forsynes med etiketter, der indeholder oplysninger om bl.a.:
- Producent
- Nominelt indhold
- Alkoholindhold.
De øvrige regler for at sætte etiketter på vin og frugtvin findes i EU's vinmarkedsordning, som administreres af Fødevarestyrelsen.