Indhold

Afsnittet beskriver vareområdet og ressortmyndighedens lovgrundlag på området for tekstilvarer.

Afsnittet indeholder:

  • Formål og lovgrundlag
  • Ressortmyndighed
  • Import af tekstilvarer
  • Vareområder med eventuelle restriktioner ved import
  • Økonomisk passiv forædling.

Formål og lovgrundlag

Denne varebestemmelse vedrører alene import. Se dog også afsnittet nedenfor om Økonomisk passiv forædling.

Importen af tekstil og beklædning til EU kan foretages uden begrænsninger. Dog opretholder EU af udenrigspolitiske årsager importbegrænsninger på importen fra to lande, Hviderusland og Nordkorea.

For området for tekstilvarer gælder disse forordninger:

  • Kommissionens forordning (EF) nr. 517/94 af 7. marts 1994 om den fælles ordning for indførsel af tekstilvarer fra en række tredjelande, som ikke er omfattet af bilaterale aftaler, protokoller eller andre arrangementer eller af andre specifikke EU-regler for indførsel, med senere ændringer
  • Kommissionens forordning (EF) nr. 209/2005 af 7. februar 2005 om opstilling af en liste over tekstilvarer, for hvilke der ikke kræves noget oprindelsesbevis, når de overgår til fri omsætning i EU.
  • Kommissionens forordning (EU) nr. 379/2010 af 4. maj 2010 om ændring af bilag I, II og III til Rådets Forordning (EØF) nr. 3030/93 af 12. oktober 1993 om den fælles ordning for indførsel af visse tekstilvarer med oprindelse i tredjelande.
  • Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1235/2014 af 18. november 2014 om regler for forvaltning og fordeling af tekstilkontingenter, der er fastsat for 2015 i medfør af Rådets forordning (EF) nr. 517/94.◄

Ressortmyndighed

Ressortmyndighed for denne varebestemmelse er Erhvervsstyrelsen. Se www.erst.dk.

Import af tekstilvarer

Der gælder ordninger for erhvervsmæssig handel med (import af) tekstil og beklædning, som begrænser import af disse varer fra Hviderusland og Nordkorea.

Kvote- og overvågningsordningerne med udstedelse af indførselstilladelser administreres af Erhvervsstyrelsen.

Hviderusland og Nordkorea

For Hviderusland og Nordkorea er der begrænsninger på importen af visse tekstil- og beklædningsprodukter.

Der skal derfor søges om tilladelse til import fra disse lande. Import fra Nordkorea af tekstilvarer i visse produktkategorier er helt forbudt.

Vareområder med eventuelle restriktioner ved import

Kontakt Erhvervsstyrelsen, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø, http://www.erst.dk/ for yderligere information om, hvilke varer der er restriktioner på.

Økonomisk passiv forædling

Ordningen for økonomisk passiv forædling er en handelspolitisk ordning. Ordningen tillader visse produktionsvirksomheder i EU at indføre visse tekstilvarer og beklædningsgenstande under særligt aftalte kvoter. Indførslen er dog betinget af, at færdigvaren er fremstillet på grundlag af råvarer med oprindelse i EU.

For at kunne anvende ordningen er det en betingelse, at der - før den første udførsel af råvarer - er ansøgt om forhåndsbevilling hos Erhvervsstyrelsen, og at Erhvervsstyrelsen har udstedt bevilling.

Ved enhver midlertidig udførsel eller genindførsel, skal der ske en særlig angivelse med oplysning om, at varerne er omfattet af ordningen for økonomisk passiv forædling. Se afsnit F.A.10 om fortoldningsangivelsen og afsnit F.A.25 om udførsel.

For at opnå en eventuel toldlempelse ved genindførslen, skal der ligge en gyldig bevilling til passiv forædling. Se afsnit F.A.18 om passiv forædling. Erhvervsstyrelsens forhåndsbevilling giver ikke i sig selv ret til genindførsel af forædlingsprodukterne mod hel eller delvis toldlempelse.

Lovgrundlag

  • Rådets forordning (EF) nr. 3036/94 af 8. december 1994 om indførsel af en procedure for økonomisk passiv forædling for visse tekstilvarer og beklædningsgenstande, der genindføres til Fællesskabet efter bearbejdning i visse tredjelande.
  • Kommissionens forordning (EF) nr. 3017/95 af 20. december 1995 om fastlæggelse af gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 3036/94 om indførelse af en procedure for økonomisk passiv forædling for visse tekstilvarer og beklædningsgenstande, der genindføres til Fællesskabet efter bearbejdning i visse tredjelande.