Indhold
Dette afsnit handler om reglerne for, hvornår SKAT kan godtgøre eller fritage for told eller import- og eksportafgifter, når der er tale om defekte varer.
Afsnittet indeholder:
- Hvornår kan SKAT godtgøre eller fritage for import- eller eksportafgifter i forbindelse med defekte varer m.m.?
- Tidspunkt for henvisning til toldprocedure er afgørende
- Hvornår kan SKAT ikke godtgøre eller fritage for import- eller eksportafgifter, selv om varerne er defekte?
- Ansøgning og ansøgningsfrist.
Hvornår kan SKAT godtgøre eller fritage for import- eller eksportafgifter i forbindelse med defekte varer m.m.?
SKAT kan bevillige godtgørelse af eller fritagelse for told importafgifter i situationer, hvor importøren afviser varer, fordi varerne på tidspunktet for henvisning til en toldprocedure
- er defekte, eller
- ikke svarer til betingelserne i den kontrakt, som varerne er blevet indført på grundlag af.
Med defekte varer sidestilles varer, som er blevet beskadiget, inden de frigives.
Se TK artikel 238.
Godtgørelsen eller fritagelsen er betinget af, at
- varerne ikke må være taget i anvendelse, bortset fra den anvendelse, der er nødvendig for at konstatere, at de var defekte eller ikke bestillingssvarende.
- varerne udføres fra Fællesskabets toldområde; se dog afsnittet nedenfor.
Se TK artikel 238, stk. 2, litra a.
Formålet med TK artikel 238, stk. 2 er at undgå, at varer bevarer status som fællesskabsvarer, når der er indrømmet godtgørelse eller fritagelse.
Så varer, der er afvist af importøren, og som placeres under toldoplagsproceduren, eller som bliver anbragt i en frizone eller på et frilager, har ikke længere status som fællesskabsvarer.
I stedet for, at varerne udføres, kan det også tillades, at de genindføres til fri omsætning i EU eller til enhver anden toldprocedure. Disse varer skal derfor behandles som førstegangsimport til EU, og der skal betales importafgifter (told).
Bemærk
Hvis en privatperson har købt varer over internettet, og det viser sig, at varerne ved modtagelsen var defekte eller ikke bestillingssvarende, er der også mulighed for, at søge om godtgørelse efter TK artikel 238.
Vær opmærksom på, at hvis der søges om godtgørelse efter TK artikel 238 er udgangspunktet, at så længe der ikke er truffet afgørelse om ansøgningen om godtgørelse eller fritagelse, må de varer, som ansøgningen vedrører, ikke flyttes til et andet sted, end det som er angivet i ansøgningen, uden at SKAT på forhånd er blevet underrettet om det. Se afsnit F.A.13.2
Tidspunkt for henvisning til toldprocedure er afgørende
Der er mulighed for efter TK artikel 238 at yde godtgørelse af eller fritagelse for importafgifter (told) for varer, som afvises af importøren, fordi de på det tidspunkt, hvor angivelsen blev antaget af SKAT, var defekte eller ikke bestillingssvarende efter den kontrakt, som varerne blev indført på.
Med defekte varer sidestilles også varer, som er blevet beskadiget inden frigivelsen.
Hvornår kan SKAT ikke godtgøre eller fritage for import- eller eksportafgifter, selv om varerne er defekte?
Der gives ikke godtgørelse eller fritagelse i følgende situationer:
- Defekterne er blevet taget med i betragtningen ved udfærdigelsen af kontrakten. Dette gælder navnlig ved fastsættelsen af prisen på varerne.
- Varerne er blevet solgt af importøren, efter at det er konstateret, at varerne var defekte eller ikke svarer til bestillingen.
Se GB artikel 892.
Ansøgning og ansøgningsfrist
Ansøgeren skal selv søge SKAT om godtgørelse eller fritagelse for told og importafgifter, inden ansøgningsfristen udløber. Ansøgningsfristen er 12 måneder regnet fra den dato, hvor ansøgeren blev underrettet om tolden eller afgiften.
Ansøgeren skal ansøge om godtgørelse efter TK artikel 238 enten gøres ved at udfylde blanket 11.035 som kan findes på dette Link, eller ved at udfylde Bilag 111 i GB.
Ansøgningen skal være udfyldt og skal indeholde en præcis begrundelse for ansøgningen, med henvisning til det relevante retsgrundlag samt oplysning om varens opbevaringssted.
Hvis ansøgningen ikke indeholder de nødvendige oplysninger, sætter SKAT en frist til at indsende dem. Hvis ikke ansøger inden denne frist har sendt de manglende oplysninger, anses ansøgningen for at være trukket tilbage.
Se nærmere om ansøgning i GB artikel 878, 879 og 881.
SKAT kan tillade, at ansøgningsfristen overskrides i særligt begrundede undtagelsestilfælde.
Dokumentation
Med ansøgningen skal ansøgeren vedlægge al nødvendig dokumentation, der kræves, for at SKAT kan træffe en afgørelse.
Som dokumentation kan SKAT forlange, at ansøgeren fx skal vedlægge:
- Kopi af fortoldningsangivelsen
- Kreditnota
- Korrespondance med den udenlandske leverandør om fx at leverandøren tager varerne tilbage, fordi de har fejl og mangler Der kan herudover kræves en skriftlig erklæring fra den udenlandske leverandør om, at varerne tages tilbage, fordi de har nærmere angivne fejl og mangler.
Bemærk
Hvis leverandøren har taget varerne retur af kulancemæssige årsager, kan SKAT ikke bevillige godtgørelse.