Indhold
Dette afsnit beskriver nogle ordninger, som er fastsat administrativt for at forenkle momsopkrævningen i virksomhedskantiner.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Ordning 1
- Ordning 2
- Fradrag/reduktion i momsgrundlaget for bespisning af forretningsforbindelser mv.
- Virksomheder med fuld fradragsret
- Virksomheder med delvis fradragsret.
Regel
I stedet for at foretage en faktisk opgørelse af kostprisen ved opgørelse af momsgrundlaget for salg af kantineydelser til ansatte kan virksomhederne anvende en administrativt forenklet metode. Se SKM2008.1004.SKAT og SKM2008.1044.SKAT.
Hvis virksomheden vælger den forenklede metode, er der xefter gældende regler herforx fuld fradragsret for moms af indkøb til kantinedriften, herunder for moms af indkøb af råvarer, køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger mv. og ekstern arbejdskraft, beskæftiget med indkøb, tilberedning og salg af kantineleverancer.
Bemærk
I det omfang at virksomheden har delvis fradragsret for moms af fællesomkostninger/generalomkostninger i virksomheden, er der ligeledes kun delvis fradragsret for moms af den del af de nævnte indkøb til kantinedriften, der kan henføres til bespisning af forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder.
Ordning 1
xOrdning 1 kan vælges i de situationer, hvor virksomheden, udover at være leverandør i forhold til medarbejderne, også selv varetager driften af virksomhedskantinen. Hvis der indkøbes en samlet ydelse fra en ekstern operatør, kan ordning 1 ikke anvendes.x
Momsgrundlaget for hele kantinens aktivitet beregnes af følgende elementer (alle eksklusive moms):
- Indkøbsprisen af råvarer + 5 %,
- ekstern arbejdskraft til beskæftigelse med indkøb, tilberedning og salg i kantinen, og
- lønninger til eget personale, der helt eller delvist er beskæftiget i kantinen - 25 %.
De 5 %, der beregnes af råvareprisen, anses for at dække virksomhedens udgifter til indkøb af køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger, mv.
De 25 %, der fragår lønudgiften til eget personale, anses for at udgøre lønninger til afrydning mv., der er en generel omkostning for virksomheden og derfor ikke skal indgå i momsgrundlaget for kantinedriften. Hvis en ansat kun er delvist beskæftiget i kantinen, er det dermed kun 75 % af den andel af lønnen, der vedrører kantinedriften, der skal indgå i beregningen.
Hvis virksomheden faktisk opgør den andel af lønudgiften til eget personale, der vedrører afrydning m.v. contra indkøb, tilberedning og salg i kantinen, kan virksomheden anvende denne konkrete fordeling i stedet for "75/25-fordelingen". Se SKM2015.672.LSR.
xKoncernforbundne selskaber, som indgår i et omkostningsfællesskab i forbindelse med selskabernes egen varetagelse af kantinedriften, kan anvende ordning 1.x
Ordning 2
xOrdning 2 kan vælges i de situationer, hvor virksomheden er leverandør i forhold til medarbejderne, men ikke selv varetager driften af virksomhedskantinen, idet virksomheden fra en ekstern operatør har købt en samlet ydelse.x
Hvis virksomheden indkøber en samlet ydelse, der består af råvarer, arbejdskraft og køkkenmaskiner mv., fra en underleverandør, beregnes momsgrundlaget af:
- Den samlede indkøbspris (eksklusive moms) og
- Lønninger til personale, der helt eller delvist er beskæftiget i kantinen minus 25 % x(se ordning 1)x
xHvis virksomheden herudover afholder udgifter i forbindelse med drift af kantinen, skal disse ligeledes medregnes i kostprisen.x
Fradrag/reduktion i momsgrundlaget for bespisning af forretningsforbindelse m.v.
I det omfang virksomheden anvender kantineydelser til formål, der ikke er omfattet af reglerne om udtagningsbeskatning efter ML § 5 - fx bespisning af forretningsforbindelser eller personale i forbindelse med møder i arbejdet - kan virksomheden foretage en reduktion af momsgrundlaget, som virksomheden har beregnet i henhold til en af ovenstående forenklede ordninger. Se afsnit D.A.11.5.7.3 om repræsentation ML § 42, stk. 1, nr. 5 og afsnit D.A.4.3.3 om i hvilke tilfælde betingelserne for fradragsret for servering under møder i virksomheden bliver anset for opfyldt.
Reduktionen kan i det enkelte regnskabsår ske med samme andel, som virksomheden leverede gratis kantineydelser til de nævnte formål i det forudgående regnskabsår. Nystartede virksomheder kan anvende et velbegrundet skøn.
Virksomheder, der ikke ønsker at opgøre en faktisk procentandel, kan anvende en reduktionsprocent på 3, der dog så ikke kan reguleres.
Virksomheder med fuld fradragsret
Hvis virksomheden i det forudgående regnskabsår anvendte 10 % af virksomhedens kantineleverancer til gratis bespisning af forretningsforbindelser og personalet i forbindelse med møder i arbejdet, kan virksomheden beregne salgsmoms af 90 % af det beregnede momsgrundlag.
I det følgende regnskabsårs første momsafregningsperiode skal virksomheden regulere momsgrundlaget i overensstemmelse med regnskabsårets faktiske andel af gratis leverede kantineydelser til formål, som der ikke skal betales udtagningsmoms af. Der skal dog ikke ske regulering, hvis udsvinget er mindre end 5 procentpoint.
Virksomheder med delvis fradragsret
Virksomheder med delvis fradragsret kan også anvende en af ovennævnte forenklede ordninger.
Virksomheden har dog ikke fuld fradragsret for udgifter til bespisning i kantinen af forretningsforbindelser og personalet under møder i arbejdet, idet disse udgifter anses for at være fælles-/generalomkostninger for virksomheden.
Hvis virksomheden vælger at anvende en af de forenklede ordninger til opgørelse af momsgrundlaget for virksomhedens salg af kantineydelser, kan virksomheden vælge at anvende en metode, hvor der tages fuldt fradrag for moms af den del af udgifterne, der kan henføres til salg, og delvis fradrag for moms for den del af udgifterne, der kan henføres til bespisning af forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder i arbejdet.
Hvis virksomheden har en fradragsprocent på 80, og virksomheden anvender 10 % af kantineleverancerne gratis til formål, der ikke er omfattet af reglerne om udtagningsbeskatning efter ML § 5 - fx gratis bespisning af forretningsforbindelser eller personalet i forbindelse med møder i arbejdet - har virksomheden ikke fuldt fradragsret for moms af udgifter vedrørende råvarer, interne produktionsomkostninger, køkkenmaskiner, mv. Virksomheden kan for de 90 % af indkøbene - d.v.s. den del af kantineydelserne, der anvendes til salg til ansatte - fratrække 100 %, men for de 10 % af indkøbene kan virksomheden kun fratrække 80 %.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse
|
Afgørelsen i stikord
|
Yderligere kommentarer
|
Landsskatteretskendelser |
|
SKM2015.672.LSR
|
De danske regler om kantinemoms fandtes ikke at være i strid med EU-retten. Se omtalen af Landsskatterettens kende i D.A.8.1.3.2. Klager fandtes derudover ikke at være berettiget til at foretage et generelt fradrag på 40 pct. af lønninger til eget personale ved opgørelse af momsgrundlaget for kantinen.
|
|
http://www.retsinfo.dk/_GETDOC_/ACCN/A20130010629_P5