Vi møder vores omverden med respekt. Respekt for borgere, virksomheder, kolleger og vores mange samarbejdspartnere. Det gælder både, når vi møder dem ansigt til ansigt, og når vi håndterer ofte fortrolige oplysninger. Vi er os vores ansvar som myndighed bevidst og forstår, at vi har mulighed for at påvirke skatteydernes tilværelse på en måde, som kan være meget indgribende i den enkeltes liv. Vi har som udgangspunkt den holdning, at borgere og virksomheder ønsker at betale den korrekte skat, og vi gør os umage for at hjælpe dem med det.

Som medarbejder repræsenterer du SKAT. Når du møder skatteyderne i dit arbejde, skal du være bevidst om at optræde ordentligt og professionelt. Det betyder, at du, ud over at vise almindelig venlighed og høflighed, også skal overholde de grundlæggende vilkår og regler, der gælder for alle ansatte i SKAT, både chefer og medarbejdere. 

Det er selvfølgelig ikke mindst de almindelige regler for sagsbehandling, om bl.a. partshøring, begrundelse og aktindsigt, som skal sikre, at der træffes korrekte og forståelige afgørelser, og at borgerne bliver inddraget i SKATs beslutningsproces og får mulighed for at påvirke grundlaget for de afgørelser, der træffes om deres skatteforhold.

I dette adfærdskodeks har vi samlet nogle vigtige regler og retningslinjer, der gælder for din adfærd, når du er ansat i SKAT.

Helt overordnet handler det om, at du bruger din sunde fornuft og spørger din chef, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere konkrete situationer.

De mere alvorlige spørgsmål, der er omtalt - for eksempel omkring ulovlige ordrer og ansættelsesretligt ansvar - ligger heldigvis meget fjernt fra den virkelighed, der præger hverdagen for ansatte i SKAT. Når det alligevel er med, er det fordi, at vi alle skal være opmærksomme på, at det kan få konsekvenser for den enkelte at bevæge sig ud over rammerne.

Det må dog ikke få blikket væk fra, at det normalt er helt andre temaer - udførelse af vores vigtige samfundsmæssige formål, engagement og udviklende opgaver - der skal præge hverdagen i SKAT. Vi har et fælles mål om at yde en god service og udvise ansvarlighed i udførelsen af de enkelte opgaver.

Det er bl.a. sådan, vi som ansatte sikrer, at SKAT både er og opleves som en offentlig myndighed, der sætter enkelhed, effektivitet og korrekthed i højsædet.

Jesper Rønnow Simonsen

Direktør for SKAT

Brug af SKATs it systemer

Resume:

  • Du må kun hente informationer i SKATs IT systemer, når det er nødvendigt for at løse arbejdsopgaverne
  • Du må ikke give uvedkommende kendskab til person- og virksomhedsoplysninger, som du har særlig adgang til.

Du må kun slå oplysninger op i SKATs it-systemer, hvis det sker som led i arbejdet. Det gælder uanset om den, du slår op, har givet sit samtykke. 

Du må som udgangspunkt kun se oplysninger om de personer, som dine arbejdsopgaver vedrører.

Du må derfor fx ikke slå op på dine egne, din ægtefælles eller din familie og venners skatteoplysninger, uanset om de har givet samtykke. Du og de skal, lige som andre borgere, bruge SKATs TastSelv løsninger.

SKAT som arbejdsgiver logger (registrerer) enhver systemadgang. Hvis du forespørger på eller inddaterer oplysninger, sker der maskinel logning af din identifikation samt tidspunkt og identifikation af den, som oplysningerne vedrører.

SKAT som arbejdsgiver bruger loggen til undersøgelser om mulig systemmisbrug og uberettiget anvendelse af oplysningerne. Undersøgelse af logningsfiler vil ske uden forudgående varsel.

Udtalelser på SKATs vegne - og på dine egne vegne

Resume:

  • Det er som udgangspunkt direktører, underdirektører og personaleledere, der udtaler sig på SKATs vegne, medmindre du som medarbejder er blevet bedt om det.
  • Du må gerne udtale dig på dine egne vegne, så længe du ikke videregiver tavshedsbelagte oplysninger eller giver urigtige oplysninger om dit arbejdsområde.
  • Hvis du er placeret tæt på centrale beslutningsprocesser, skal du være tilbageholdende med at udtale dig om arbejdspladsen.

Du må udtale dig på SKATs vegne, hvis din leder har bedt dig om det, jf. SKATs pressepolitik.

Når du udtaler dig på egne vegne

Du må gerne udtale dig på dine egne vegne, ligesom alle andre borgere. For alle borgere gælder der visse begrænsninger i ytringsfriheden, fx må man ikke fremsætte freds- og ærekrænkende udtalelser.

Som offentligt ansat må du ikke udtale dig om tavshedsbelagte oplysninger. Du må heller ikke udtale dig i en urimeligt grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om dit arbejdsområde.

Hvis der er risiko for, at offentligheden fejlagtigt vil kunne opfatte din udtalelse som udtryk for SKATs synspunkter, skal du altid præcisere, at du udtaler dig på egne vegne. 

Det gælder også på sociale medier, som fx Twitter, Facebook mv.

Udtalelser om dit eget arbejdsområde

Hvis du er centralt placeret medarbejder tæt på SKATs interne beslutningsproces, skal du være tilbageholdende med at udtale dig om dit eget arbejdsområde, fordi du skal tage hensyn til beslutningsprocesserne og SKATs funktionsevne. Især udtalelser, som fremsættes offentligt, før eller i nær tidsmæssig sammenhæng med, at en beslutning træffes, kan skade den interne beslutningsproces i SKAT.

Se også Justitsministeriets vejledning om ytringsfrihed for offentligt ansatte

Tavshedspligt

Resume:

  • Som ansat i SKAT har du tavshedspligt - både under og efter ansættelsen
  • Du må videregive oplysningerne til kollegaer, men kun hvis det sker som led i en arbejdsopgave
  • Du må ikke videregive oplysninger om personer og virksomheder til nogen udenfor SKAT

Du må gerne fortælle andre om de opgaver og funktioner, som du varetager i SKAT. Åbenhed fra de ansattes side i forhold til omgivelserne vil også bidrage til offentlighedens forståelse for og tillid til opgavevaretagelsen i SKAT. Ansatte i SKAT er imidlertid underlagt en særlig ubetinget tavshedspligt med hensyn til oplysninger om fysiske eller juridiske personers forhold.

Du har tavshedspligt både under og efter din ansættelse i SKAT.

Tavshedspligten omfatter bl.a. oplysninger om en fysisk eller en juridisk persons økonomiske, erhvervsmæssige eller privatlivet tilhørende forhold. Tavshedspligten omfatter også oplysninger om gennemførelse af kontrolvirksomhed, forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser og det offentliges økonomiske interesser. 

Du må videregive oplysningerne til kollegaer, men kun hvis det sker som led i en arbejdsopgave. Faglig videndeling i SKAT er nødvendig for at sikre ensartet behandling af sagerne. Men generel faglig videndeling skal altid ske på en sådan måde, at tavshedsbelagte oplysninger ikke videregives. Hvis man har brug for at udveksle oplysninger med kolleger om konkrete afgørelser må man beskrive sagen eller problemstillingen i generelle vendinger, som ikke knytter sagen til fx en bestemt virksomhed eller bestemt person.

Du må som udgangspunkt ikke udlevere oplysningerne til andre private end den, som oplysningen vedrører. Ansatte i SKAT må derfor ikke udlevere oplysninger omfattet af den særlige tavshedspligt til andre private end den, der har afgivet oplysningen eller den, som oplysningen omhandler, medmindre der foreligger en særlig lovhjemmel.

Du må kun videregive oplysninger fra SKAT til en anden myndighed, hvis det følger af lov eller bekendtgørelse.

Du må ikke udlevere oplysninger via telefonen, med mindre du er sikker på, at oplysningerne kun videregives til rette vedkommende. Dette kan ske via kontrolopkald.

Du må ikke sende tavshedsbelagte oplysninger via e-mails, med mindre e-mailen er krypteret. Læs mere i vejledning om afsendelse af krypteret mail. SKAT anbefaler, at man bruger krypterede USB-Memory-sticks.

Oplysninger om personer og virksomheder skal være beskyttet mod uautoriseret adgang. Det betyder, at oplysninger kun må opbevares og behandles i it-systemer, hvor der er adgangskontrol og logning. Det gælder f.eks. Captia, SKAT-Ligning og KMD-Inddrivelse.

Du må derfor ikke gemme oplysninger om personer og virksomheder på h-drev, SharePoint eller lignende steder.

For at minimere risikoen for, at oplysninger kommer til uvedkommendes kendskab, anbefaler SKAT "clean desk", når man forlader sin arbejdsplads: Det vil sige, at man klikker sin bærbare pc af og opbevarer den bag en skabslåge eller i en skuffe og at der ikke ligger arbejdspapirer fremme på bordet.

Når du arbejder hjemmefra, skal du være opmærksom på, at du har pligt til at drage omsorg for, at fortrolige oplysninger ikke kommer til uvedkommendes kendskab.

Læs en mere uddybende beskrivelse af reglerne i Den Juridiske Vejledning.

Habilitet

Resume:

  • Du må ikke deltage i behandlingen af en sag, hvis du selv eller din familie er involveret i sagen eller i øvrigt har interesser i sagens udfald.
  • Du skal underrette din leder, hvis der er tvivl om din habilitet i en konkret sag.
  • Du opfordres til at gøre retten opmærksom på din ansættelse i SKAT inden du udpeges til nævning/domsmand.

Offentligt ansatte skal være upartiske og træffe beslutninger og afgørelser ud fra saglige hensyn - man siger, at de ikke må være inhabile.

Det er ikke forkert at være inhabil i en sag - blot man så undlader at deltage i behandlingen af den.

En ansat i SKAT, der træffer afgørelse på grundlag af uvedkommende hensyn (for eksempel hensyn til egne eller venner og bekendtes interesser), handler i strid med sine tjenstlige pligter.

For at undgå mistanke om, at der i den enkelte sag kan være inddraget uvedkommende hensyn, må ansatte, når de har personlig interesse i sagen, slet ikke deltage i sagens behandling.

Du er inhabil, når

  • Du har særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald.
  • Du har nær familiemæssig tilknytning til en person, der har sådan en interesse.
  • Der i øvrigt er omstændigheder, som er egnede til at rejse tvivl om din upartiskhed, for eksempel et nært venskab (eller uvenskab) med den, som sagen vedrører.

Pligt til at underrette lederen

Er du inhabil - eller i tvivl om din habilitet - i en konkret sag, har du pligt til at underrette din leder om det. Du må ikke deltage i behandlingen af spørgsmålet om din egen inhabilitet.

Den praktiske konsekvens af, at du er inhabil, vil typisk være, at sagen overdrages til en anden medarbejder.

Nævning eller domsmand

Ansatte opfordres til at gøre opmærksom på deres ansættelsesforhold i SKAT forinden de udpeges til nævning/domsmand. Dette sker ikke til SKAT, men til den lokale dommer. Årsagen hertil er at sikre, at sager ikke skal gå om ved de civile domstole, sådan som det tidligere har været tilfældet i sager, hvor SKAT-ansatte har været udpeget som nævning/domsmand. Opfordringen gælder ansatte i alle dele af SKAT.

Det har ingen indflydelse på ansættelsen i SKAT, at en SKAT-ansat er nævning eller domsmand. Men det er ærgeligt for den ansatte, som uden at ville det, måske bliver årsagen til, at parterne i retssagen skal tåle, at sagen går om.

Gaver og andre fordele

Resume:

  • Som ansat i SKAT må du som udgangspunkt kun tage imod gaver fra kunder, hvis der er tale om mindre lejlighedsgaver (jubilæum, afsked og lignende) eller mindre gaver i forbindelse med tjenstlige besøg fra eller i udlandet.  
  • Du må kun tage imod invitationer til kulturelle eller sociale arrangementer fra SKATs kunder eller samarbejdspartnere, hvis forholdet mellem det faglige og det sociale indhold er rimeligt.

Hvilke gaver?

"Gaver og andre fordele" er både fysiske ting (fx chokolade, bøger og vingaver) og ikke-fysiske ting (fx tilbud om rabatter, rejser, kurser, forplejning og billetter til fodboldkampe), og som tilbydes dig i kraft af din stilling i SKAT.

Modtager du et par flasker vin eller lign. som honorar for et oplæg eller et foredrag, som du holder i kraft af din særlige viden, er det ikke en gave, men et vederlag, som du skal huske at selvangive.

Gaver eller andre fordele, der tilbydes i forbindelse med arbejdet.

Når du ikke må modtage gaver eller andre fordele, der kan have karakter af bestikkelse, er det fordi der ikke må kunne stilles spørgsmålstegn ved SKATs objektivitet.

Du bør være yderst tilbageholdende med at modtage gaver eller andre fordele fra SKATs kunder. Bliver du tilbudt en gave eller en fordel, bør du lade være med at tage imod den, hvis den har sammenhæng med din ansættelse i SKAT.

Hvis du er involveret i udbudsrunder, kontraktforhandlinger eller lignende på vegne af SKAT skal du være ekstra tilbageholdende.

Du må kun tage imod invitationer til kulturelle eller sociale arrangementer fra SKATs kunder eller samarbejdspartnere, hvis forholdet mellem det faglige og det sociale indhold er rimeligt. Spørg din nærmeste leder, hvis du er i tvivl.

Som udgangspunkt må du ikke tage imod invitationer fra kunder eller samarbejdspartnere, hvis invitationen omfatter et udlandsophold.

Læs også Etiske retningslinjer for lederne i SKATs omgang med leverandører, samarbejdspartnere mm.

Hvis du er involveret i køb af varer eller tjenesteydelser for SKAT, må du ikke foretage private køb med rabatter eller modtage andre fordelagtige vilkår hos leverandører, hvis rabatten mv. bliver tilbudt dig i kraft af ansættelsesforholdet.

Som ansat i SKAT bør du ikke lægge navn til anprisninger af private leverandører (fx på hjemmesider).

Du bør ikke tage imod rabatter på varer hos virksomheder, som du selv eller dine kollegaer skal kontrollere. Det gælder dog ikke tilbud, som fås via personaleforeningen.

Tilfælde, hvor ansatte i SKAT gerne må modtage gaver

Du må modtage sædvanlige lejlighedsgaver fra borgere eller virksomheder i forbindelse med arrangementer af personlig karakter, for eksempel særlige fødselsdage, jubilæer eller afsked.

Du må også modtage beskedne gaver - som f.eks. vin eller chokolade - fra forretningsforbindelser mv. i forbindelse med højtider, for eksempel jul eller nytår.

Du må desuden modtage mindre gaver for eksempel fra udenlandske gæster, der er på tjenstligt besøg (værtsgaver), og de må modtage tilsvarende gaver fra værtslandet i forbindelse med offentligt ansattes tjenstlige besøg i udlandet.

Se også Justitsministeriets pjece Undgå korruption

Bijob

Resume:

  • Ansatte, der er beskæftiget med SKATs kerneopgaver, må ikke drive erhvervsmæssig revisions-, advokat- eller anden virksomhed vedrørende forhold indenfor SKATs område.

Det er vigtigt, at medarbejderne ikke kan mistænkes for at varetage andre interesser end SKATs.

Hvis du er beskæftiget med SKATs kerneopgaver, må du ikke drive erhvervsmæssig revisions-, advokat- eller anden virksomhed vedrørende forhold, der ligger indenfor SKATs område.

Ved andre former for bibeskæftigelse (som f.eks. ikke erhvervsmæssig revisionsbistand i den lokale fodboldklub) er det op til dig og din leder at vurdere, om bijobbet skaber interessekonflikter eller svækker tilliden til SKAT.

Hvis du er i tvivl, om bibeskæftigelsen er forenelig med jobbet i SKAT, skal du drøfte spørgsmålet med din leder.

Har du et bijob, der ikke er foreneligt med din hovedbeskæftigelse i SKAT, kan det få alvorlige konsekvenser for dit ansættelsesforhold.

Læs en mere uddybende beskrivelse af reglerne i SKATs retningslinjer for bibeskæftigelse.

Brug af SKATs Internet, e-mail, sociale medier og telefon

Resume:

  • Du må i begrænset omfang bruge din adgang til internet, e-mail og telefon privat
  • Du skal være opmærksom på, at adgang til og brug af SKAT-systemer logges
  • Du bør være opmærksom på, at når du bruger internet, e-mail og telefon via SKATs systemer kan brugen føres tilbage til SKAT.

Du må i begrænset omfang bruge internet, e-mail og telefon privat via SKATs systemer, men det skal gøres med omtanke, fordi der efterlades spor, der fører tilbage til SKAT.

Du bør derfor tænke over, hvilke hjemmesider du besøger, og hvad du skriver i fora mv.

Arbejdsgiverens adgang til e-mails mv.

SKAT har som udgangspunkt adgang til medarbejdernes mailbokse, dog ikke e-mails, hvis det fremgår af emnet, indholdet eller placeringen (i en privat-mappe), at de er private.

Søgninger og opslag på internettet logges

Hvis SKAT har en formodning om uregelmæssigheder eller overtrædelser af forskrifter, kan det blive aktuelt at undersøge loggen med henblik på at spore eller kortlægge medarbejdernes brug af e-mail, telefon eller internet.

Værdighedskrav

Resume:

  • Du skal optræde på en måde, der er forenelig med tjenesten - dvs. opfylde det såkaldte værdighedskrav.

Værdighedskravet handler om, at de ansatte med deres personlige adfærd signalerer respekt for skattesystemet. Værdigheden er en forudsætning for, at vi kan nyde den agtelse og tillid, som tjenesten kræver.

Jo større ansvar og jo højere grad af udadvendthed du har i din stilling, des højere krav stilles der til din værdighed. Værdigheden handler om din opførsel både i arbejdstiden og fritiden.

Fordi vi i SKAT har til opgave at håndhæve skattereglerne, forventes det af dig som ansat, at du også selv overholder reglerne og er tilbageholdende med at foretage skattemæssige dispositioner, der risikerer at blive tilsidesat af SKAT (skattetænkning). Kun på den måde kan SKAT fremstå med troværdighed, fordi vi selv lever op til det, vi kræver af andre.

Hvis du kommer i restance til det offentlige, bør du gå i dialog med SKAT og så vidt muligt forsøge at finde en ordning om tilbagebetalingen.

Du bør ikke have gældsforhold, der kan rejse tvivl om din evne til at bestride en stilling i SKAT. Det kan f.eks. være et problem, hvis du pga. din gæld er i et afhængighedsforhold og der er risiko for, at du vil kunne udsættes for afpresning.

Når du via dit arbejde har fået særlig intern viden om fx selskabers forhold, må du ikke købe eller sælge eller tilskynde andre til køb eller salg af værdipapirer udstedt af selskabet. Se Finansministeriets cirkulære nr. 20000 af 14. april 1992.

Alkohol og andre rusmidler er uforenelige med dagligdagen i SKAT. Ved særlige lejligheder kan der nydes alkohol. 

Tjenstlige ordrer

Resume:

  • Du skal som udgangspunkt gøre det, din chef beder dig om.
  • Hvis du bliver opmærksom på, at det, du bliver bedt om, kan være i strid med reglerne, skal du sige det til din leder.
  • Hvis du bliver bedt om at gøre noget, der er klart ulovligt, har du pligt til ikke at gøre det.

Ledere har ret til at give ordrer til underordnede medarbejdere. Som ansat har du pligt til at gøre det, din chef beder dig om.

Det kan forekomme, at en leder beder en ansat gøre noget, der er i strid med reglerne, fx fordi lederen har en fået forkert opfattelse af en regel.

Hvis du bliver opmærksom på, at det, din leder har bedt dig om, er i strid med nogle regler, har du pligt til at gøre din leder opmærksom på det. Det giver din leder mulighed for at overveje spørgsmålet og eventuelt træffe en ny beslutning.

Hvis du er i tvivl, om det, du bliver bedt om at gøre, er i strid med regler - men du dog ikke mener, at det er klart ulovligt - skal du også gøre din leder opmærksom på din tvivl. Hvis din leder derefter fastholder sin ordre, skal du følge den.

Hvis det, din leder beder dig om at gøre, imidlertid er klart ulovligt, har du pligt til at nægte at gøre det. Hvis din leder fastholder, at du skal gøre det, selvom du har gjort opmærksom på ulovligheden, bør du underrette lederens umiddelbare overordnede og samtidig oplyse din nærmeste leder om det.

Har du i en konkret situation spørgsmål til de tjenestemæssige konsekvenser, så kontakt din tillidsrepræsentant. 

Konsekvenser hvis du går ud over rammerne

Resume:

  • Hvis ansatte i SKAT ikke holder sig indenfor de rammer, der gælder for adfærden, kan det få ansættelsesretlige eller i særlige tilfælde strafferetlige følger for den ansatte.

Mest almindelige er de ansættelsesretlige følger. Men i særlige tilfælde kan adfærden få strafferetlige følger.

Ansættelsesretlige følger

Ansættelsesretlige følger er bl.a. advarsel, afskedigelse eller fx bortvisning eller overførelse til anden stilling, alt efter om du er tjenestemand eller ansat på overenskomstmæssige vilkår.

Under behandlingen af en sag om ansættelsesretlige følger, skal SKAT følge reglerne i forvaltningsloven om bl.a. partshøring og begrundelse.

Strafferetlige følger

Strafferetlige følger vil normalt kun komme på tale i tilfælde af meget grove tjenesteforseelser.

Straffeloven har særlige regler om strafansvar for forbrydelser i offentlig tjeneste eller hverv. Reglerne vedrører bl.a. bestikkelse, overtrædelse af tavshedspligten, misbrug af stillingen og grov pligtforsømmelse. Straffen kan være bøde eller i grove tilfælde fængsel.

Sager om strafansvar politianmeldes og behandles ved domstolene.

Se også afsnittet om ansættelsesretlige konsekvenser i Modeniseringsstyrelsens Personaleadministrative vejledning.

Senest redigeret
23. august 2023