Hvad er nyt? | Vejledningen er ajourført med seneste vedtagne lovgivning og praksis.
EU-domstolen fandt i dommen i sag C-432/15, at en afgiftspligtig hesteejers tilrådighedsstillelse af en hest til arrangøren af et hestevæddeløb med henblik på hestens deltagelse i et væddeløb ikke udgør en levering af en ydelse mod vederlag, hvis tilrådighedsstillelse ikke giver anledning til betaling af et deltagerhonorar eller anden direkte aflønning, og hvis det alene er de hesteejere, hvis heste bliver placeret godt i løbet, som modtager en præmie. Det har ikke betydning, at præmien er fastsat på forhånd. Der er fradrag for købsmoms i forbindelse med udgifter til forberedelsen og deltagelsen i hestevæddeløb, hvis udgifterne kan anses for generalomkostninger. Fx hvis væddeløbshesten faktisk er bestemt til salg.
Fradrag i momsgrundlaget for konstaterede tab på uerholdelige fordringer for leverancer, som har fundet sted indtil en konkurs, skal henføres til den momsperiode, hvor tabet er konstateret. Dette betyder, at et konkursbo er berettiget til at foretage momsmæssig regulering i perioden efter dekretdatoen, hvis tabet på forretningsdebitorer først har kunnet konstateres og gøres gældende efter konkursens indtræden. I disse tilfælde, vil SKAT som udgangspunkt ikke kunne modregne med et eventuelt simpelt krav i konkursboet. Højesteret har dog i to principielle sager, se SKM2016.561.HR, afgjort, at modregning henover fristdagen alligevel kan ske, hvis kravene er konnekse (nært forbundne).
I en sag om salg af 18 brugte biler fandt byretten i SKM2016.410.BR, at betingelserne for at være omfattet af momsfritagelsen om salg af varer til momsregistrerede erhververe i andre EU-lande ikke var opfyldt. Det var ikke tilstrækkeligt dokumenteret, at bilerne var udført af Danmark i forbindelse med de omhandlede salg. Det var endvidere ikke godtgjort, at køberne var momsregistrerede. Sagsøgte havde ikke godtgjort, at han har truffet enhver rimelig foranstaltning for at undgå svig.
Landsskatteretten fandt i SKM2016.317.LSR, at ejeren af en landejendom ikke havde fradragsret, da han ikke drev selvstændig økonomisk virksomhed. Sagen drejede sig om en landejendom, der var omfattet af "Natura 2000", som er en betegnelse for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Ejendommen drives udelukkende med tilskud fra EU og fra en kommune. Ejeren har kun har aktiviteter med pleje af landbrugsarealet.
Praksis, som fastlagt i TfS2000, 700TSS, hvorefter e-handelsvirksomheder (postordrevirksomheder) i forbindelse med forsendelse af varer til købere kan anvende udlægsreglerne i momslovens § 27, stk. 3, nr. 3, på virksomhedens indkøb af porto efter særlige lempelige regler, er ved SKM2016.306.SKAT ophævet med virkning fra 1. januar 2017. E-handelsvirksomheder m.v. skal herefter anvende momslovens almindelige regler.
SKAT har i SKM2016.536.SKAT beskrevet de skatte- og momsretlige forhold ved lejlighedsvis biludlejning og samkørsel.
Afsnit D.A.8.1.3.3.3 om administrativt forenklede ordninger for momsopkrævningen i virksomhedskantiner er udbygget med taleksempler.
Der er indarbejdet et større antal afgørelser mv. i vejledningen. Se evt. oversigt over indarbejdede afgørelser.
SKAT har indarbejdet en række retningslinjer fra det momsudvalg, der er etableret i medfør af momssystemdirektivets artikel 398, i vejledningen. Se evt. afsnit D.A.3.3.1, D.A.4.1.2, D.A.4.1.4, D.A.4.2.3, D.A.5.11.8.2 og D.A.18.4.2.
Om Momsudvalget og retningslinjer, se D.A.1.4.
Oversigt over indarbejdede afgørelser mv.
|