Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om opgørelse og afregning af elafgift, der gælder for forbrugsregistrerede virksomheder.
Afsnittet indeholder:
- Generelt om opgørelse af netto-elafgift på elektricitet
- Opgørelse af netto-elafgift.
Generelt om opgørelse af netto-elafgift på elektricitet
Det er netvirksomheden, der er ansvarlig for måling af forbruget i afregningsmålerne.
Det er disse målinger og dermed de modtagne mængder elektricitet i afgiftsperioden, som den forbrugsregistrerede virksomhed skal lægge til grund for opgørelse af netto-afgiften.
Det er tidspunktet for forbruget af elektriciteten, og dermed tidspunktet for leveringen af elektriciteten, der afgør, hvornår en forbrugsregistreret virksomhed skal angive og betale afgift.
Det er afgiftssatsen på forbrugstidspunktet, der skal anvendes ved opgørelsen.
Ordningen om forbrugsregistrering forudsætter som udgangspunkt, at elhandelsvirksomheden i rette tid efter hver enkelt afgiftsperiode sender en faktura/opgørelse til den forbrugsregistrerede virksomhed, bl.a. med oplysning om den mængde elektricitet, der er leveret til den forbrugsregistrerede virksomhed.
SKAT har ikke hjemmel til at fravige den 15. i måneden som frist for angivelse og betaling af netto-elafgift. Tidspunktet for modtagelse af fakturaen kan dermed ikke lægges til grund.
►Forbrugsvirksomheden kan i stedet for oplysning om elforbruget på en faktura/opgørelse fra elhandelsvirksomheden lægge det elforbrug, som er målt og indmeldt i datahubben af netvirksomheden, til grund for opgørelse af netto-elafgiften. Det indmeldte forbrug i datahubben er også det forbrug, som danner grundlag for elhandelsvirksomhedens fakturering til den forbrugsregistrerede virksomhed.◄
Opgørelse af netto-elafgift
►Den forbrugsregistrerede virksomhed skal opgøre elafgiften (energiafgiften) af det samlede forbrug af elektricitet i måneden (afgiftsperioden) målt på det/de aftagenumre, der er omfattet af virksomhedens registrering efter elafgiftsloven.◄
►Herfra trækkes godtgørelsesberettiget elafgift på elektricitet anvendt til procesformål. Det vil sige elafgiften af elektricitet anvendt til procesformål nedsat med EU´s minimumsafgift (procesafgift), der udgør 0,4 øre pr. kWh. Ved opgørelse af godtgørelsesberettiget elafgift medregnes endvidere elafgift af forbrug af elektricitet til rumvarme, varmt brugsvand og komfortkøling, hvor virksomheden er berettiget til delvis afgiftsgodtgørelse (50,5 øre pr. kWh i 2017).◄
►Forskellen er den elafgift, som forbrugsvirksomheden skal angive og betale til SKAT (netto-elafgiften).◄
Se også
Se også afsnit E.A.4.6.1.7 om opgørelse af godtgørelse (Godtgørelse af afgift af elektricitet til proces og rumvarme mv. og godtgørelse af afgift af brændsler til proces).