Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne for værdifastsættelse og beregning af afgift for varebiler.
Afsnittet indeholder:
- Nye varebiler
- Varebiler under 1 år
- Andre brugte varebiler
- Oprindelig nypris
- Nuværende handelspris/markedspris
- Niveaulister og værdilister
- Varebiler, der afgiftsberigtiges med 50 pct.
- Kilometerstand
- Ekstraudstyr
- Vognkort.
Nye varebiler
Et køretøj, der er mindre end 4 år gammelt, bliver anset som nyt, indtil det har kørt 2.000 kilometer, medmindre køretøjet har været udsat for beskadigelser eller viser spor af slitage, som udelukker, at det kan sælges som nyt. Se bekendtgørelse nr. 879 af 1. juli 2013 § 27 om nye contra brugte køretøjer.
Hvis nyprisen som varebil inklusive udstyr ikke kan findes, kan der tages udgangspunkt i nyprisen som personbil inklusiv udstyr:
Handelspris
|
Beregning
|
Under 300.000 kr.
|
Nyprisen inkl. udstyr på gule plader fastsættes til 70 % af nyprisen inkl. udstyr på hvide plader
|
Over 300.000 men under 550.000 kr.
|
Nyprisen inkl. udstyr på gule plader fastsættes til 66 % af nyprisen inkl. udstyr på hvide plader.
|
550.000 kr. og derover
|
Nyprisen inkl. udstyr på gule plader fastsættes til 62 % af nyprisen inkl. udstyr på hvide plader.
|
Da priserne på varebiler varierer meget, bliver der taget udgangspunkt i et gennemsnit af priser med moms og priser uden moms for sammenlignelige biler.
Varebiler under 1 år
Afgiften for brugte varebiler bliver beregnet på samme måde som for nye varebiler, men med en forholdsmæssig nedsættelse af afgiften, som er afhængig af "faldprocenten". Faldprocenten er forskellen i pct. mellem den oprindelige nypris inklusiv afgift og den aktuelle markedspris som brugt.
Bestemmelserne om nedskrivning i forhold til kørte kilometer efter REGAL § 4, stk. 10, gælder ikke for varebiler.
Andre brugte varebiler
Ved beregning af afgift for brugte varebiler skal der tages udgangspunkt i den oprindelige nypris inklusiv udstyr og inklusive afgift. Dette skal sammenholdes med den nuværende handelspris/markedspris inklusive afgift. Se afsnit E.A.8.1.4.1 "Regel om registreringsafgift af motorkøretøjer", afsnit E.A.8.1.4.2 " Personbiler og motorcykler" og afsnit E.A.8.1.4.3 "Last- og varebiler med en tilladt totalvægt på ikke over 4 tons". Se REGAL § 5, stk. 8 og 10 om beregning af afgift for brugte varebiler.
Oprindelig nypris
Udgangspunktet for den oprindelige nypris er standardprisen eller den pris, der kan siges at have været markedsdannende for det pågældende køretøj på det tidspunkt, køretøjet var nyt, dvs. køretøjets oprindelige nypris inklusive udstyr og registreringsafgift.
Udgangspunktet for den oprindelige nypris er standardprisen eller den pris, der kan siges at have været markedsdannende for det pågældende køretøj på det tidspunkt, køretøjet var nyt, dvs. køretøjets oprindelige nypris inklusive udstyr og registreringsafgift. Den markedsdannende pris er typisk en gennemsnitspris mellem standardprisen og mindstebeskatningsprisen.
Reglen gælder ikke for "restmodellers" ekstra lave udsalgspriser.
Nuværende handelspris/markedspris
Udgangspunktet for fastsættelse af bilens handelspris/markedspris er de annoncerede priser.
Handelspriser/markedspriser inklusiv registreringsafgift bliver hentet fra alt tilgængeligt materiale, fx:
- DAF-kataloger
- Bil-markedet
- Bil-info
- Annoncer fra dagspresse
- Internet mv.
Se også
Afsnit E.A.8.1.5.3.1 "Værdifastsættelse af brugte køretøjer".
Niveaulister og værdilister
På baggrund af de foretagne værdifastsættelser, annoncer, erfaringsmateriale mv. udarbejder SKAT niveaulister. Listerne angiver en værdi for biler i normal vedligeholdt stand uden ekstraudstyr og med normalt kilometertal for en række gængse motorkøretøjer.
Hvis der er niveaulister/værdilister for det pågældende køretøj, anvendes disse, dog med eventuel regulering for afvigende kilometer-stand, ekstraudstyr og anvendelse.
Hvis der foreligger niveaulister, må disse som udgangspunkt ikke fraviges. Se afsnit E.A.8.1.5.3.1 "Værdifastsættelse af brugte køretøjer".
Varebiler, der afgiftsberigtiges med 50 pct.
Udgangspunktet for fastsættelse af handelsprisen/markedsprisen (Handelspris/markedspris inklusiv moms og 50 % afgift) kan fx være DAF's brugtbilpriser, Bil-Info m.fl. Se også afsnit E.A.8.1.5.3.1 "Værdifastsættelse af brugte køretøjer".
Hvis udgangspunktet for værdifastsættelsen er handelsprisen/markedsprisen på hvide plader, gælder følgende:
- Under 300.000 kr. Handelspris/markedspris på gule plader fastsættes til 70 pct. af handelspris/markedspris på hvide plader
- Over 300.000 kr. men under 550.000 kr. Handelspris/markedspris på gule plader fastsættes til 66 pct. af handelspris/markedspris på hvide plader
- 550.000 kr. og derover. Handelspris/markedspris på gule plader fastsættes til 62 pct. af handelspris/markedspris på hvide plader.
Kilometerstand
Der bliver givet fradrag eller tillæg til handelsprisen/markedsprisen for antal kørte kilometer, som fraviger det normale antal kørte kilometer med mere end 10 pct. Se bekendtgørelse nr. 879 af 1. juli 2013 § 29 om kilometerstand.
Det kørte antal kilometer skal i givet fald bevises ved fx fremlæggelse af servicebog, værkstedsregninger eller lignende.
Der sker regulering for afvigende kilometer med baggrund i de annoncerede handelspriser/markedspriser.
Generelt for kilometerberegninger gælder det, at der for varebiler til og med 4. år bliver talt i hele år plus overskydende måneder med udgangspunkt i den aktuelle 1. registreringsdato.
DAF-katalogets norm for kørsel med varebiler anvendes. For varebiler er normkørsel 30.000 kilometer årligt for bilens 1.- 4. år og 20.000 kilometer fra bilens 5. år.
Regulering for afvigende kilometer bliver foretaget med udgangspunkt i følgende:
- Under 1 år 31 øre pr km pr 100.000 kr. i handelspris/markedspris
- Over 1 år 22 øre pr km pr 100.000 kr. i handelspris/markedspris
- Over 2 år 20 øre pr km pr 100.000 kr. i handelspris/markedspris
- Over 3 år 17 øre pr km pr 100.000 kr. i handelspris/markedspris.
Formel: (Handelspris/markedspris)/100.000 * difference fra norm * sats for alder = tillæg/fradrag.
Kilometertillægget eller -fradraget må som udgangspunkt ikke medføre, at køretøjets handelspris/markedspris bliver lavere eller højere end handelsprisen/markedsprisen for et tilsvarende køretøj, der er henholdsvis et år ældre eller yngre. Varebiler med en ekstremt afvigende kilometerstand kan dog få et ekstra fradrag/tillæg.
For varebiler, der er over 10 år gamle, bliver der kun reguleret for afvigende kilometertal, hvis helt specielle forhold gør sig gældende. Ved specielle forhold forstås bl.a. varebiler, hvor kilometertallet afviger mere end 1/3 fra normkilometertallet.
Regulering for kilometer må som udgangspunkt ikke medføre en ændring på over 10 pct. af handelspris/markedspris. Ved reguleringer ud over 10 pct., bør det overskydende (ud over de 10 pct.) kun tillægges eller fradrages med halvdelen. Se afsnit E.A.8.1.5.3.1.2.
Ekstraudstyr
Som udgangspunkt bliver fradrag og tillæg for udstyr mv. nedsat med samme procentdel som bilens værditab, dvs. som køretøjets værdi inklusive afgift er ændret med sammenholdt med et tilsvarende køretøj, der er afgiftsberigtiget som nyt.
I de tilfælde, hvor udstyret ikke umiddelbart indgår i et køretøjs markedspris og derfor skal værdifastsættes separat, gælder, at der for køretøjer til og med 4. år bliver talt i hele år plus overskydende måneder med udgangspunkt i den aktuelle 1. registreringsdato.
Når nyværdien for ekstraudstyret er fastsat, bliver værdien nedskrevet til følgende procenter:
Køretøjets alder
|
Nedskrives til
|
over 1 år
|
70 %
|
over 2 år
|
57 %
|
over 3 år
|
45 %
|
over 4 år
|
33 %
|
over 5 år
|
20 %
|
over 6 år
|
15 %
|
over 7 år
|
10 %
|
over 8 år
|
0 %
|
Når en varebil fx er 1 år og 4 måneder, er nedskrivningsprocenten 70 pct. minus 1 for hver af de måneder, bilen er på vej til at blive to år, altså 70 minus 4 = 66 pct.
For varebiler over 1 år, bliver der set bort fra værdien af følgende udstyrsgenstande:
- Genstande med en nyværdi under 6.000 kr. inklusiv afgift
- Almindeligt radio- og HI-FI udstyr, navigation mv. Bemærk kun værdien over 18.000 kr. pr. udstyrsdel medregnes
- Trækkrog
- Mobiltelefonudstyr
- Diverse sikkerhedsudstyr.
Værdien af ekstraudstyrsgenstande, som har været monteret på varebilen, men som er fuldstændig afmonteret, skal ikke medregnes til varebilens handelspris/markedspris.
Hvis ekstraudstyrsgenstanden kun er delvist afmonteret, skal genstandens værdi som udgangspunkt indgå i varebilens handelspris/markedspris.
Vognkort
For at fastslå omfanget af udstyr på det enkelte køretøj indhenter SKAT som hovedregel vognkort for dyrere varebiler med en handelspris/markedspris på over 200.000 kr., medmindre SKAT i den konkrete situation rent undtagelsesvist ikke finder det nødvendigt.
Der bliver dog ikke indhentet vognkort, hvis varebilen har en tilladt totalvægt på over 3.000 kg., og bilen bliver afgiftsberigtiget efter reglerne om en maksimumafgift på 56.800 kr.
Varebiler er også omfattet af reglerne om toldsyn. Der gives et klargøringsfradrag på 3 pct., dog maksimalt. 8.000 kr. svarende til reglen om fradrag for middel stand for toldsynede personbiler.