Indhold

Afsnittet beskriver vareområdet og ressortmyndighedens lovgrundlag på området.

Afsnittet indeholder:

  • Formål og lovgrundlag
  • Flere ressortmyndigheder
  • Hovedregel om kontrol ved import af levende dyr
  • Undtagelser
  • SKATs opgave.

Formål og lovgrundlag

Denne varebestemmelse skal sikre veterinærkontrol ved import af levende dyr og animalske produkter til fri cirkulation i EU samt transit af levende dyr og animalske produkter fra et land udenfor EU, gennem EU og til andet land udenfor EU.

Levende dyr og animalske produkter (herunder fisk og fiskevarer) er omfattet af disse varebestemmelser, som også kan kaldes veterinærbestemmelser. Det betyder, at der umiddelbart efter indførsel til EU's område skal ske veterinærkontrol af varerne. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der gennemfører denne kontrol. Kontrollen skal foretages, uanset om varerne skal fortoldes i Danmark, i et andet EU-land eller ikke skal fortoldes i EU men udføres til et land uden for EU efter transit gennem EU.

Fødevarestyrelsen gennemfører veterinærkontrollen af levende dyr og animalske produkter, der importeres fra lande uden for EU. Fisk og fiskevarer, der importeres ved direkte landing fra fabriksfartøjer eller frysefartøjer, som er registreret af et tredjeland kontrolleres også af Fødevarestyrelsen.

For området for veterinærkontrol af levende dyr og animalske produkter gælder en række direktiver, forordninger og nationale bestemmelser, bl.a.:

EU regulering:

 

  • Forordning (EU) nr. 1379/2013, om den fælles markedsordning for fiskevarer og akvakulturprodukter
  • Forordning (EF) nr. 1005/2008, om en EF-ordning, der skal forebygge, afværge og standse ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri
  • Forordning (EF) nr. 136/2004, om procedurer for EF-grænsekontrolstedernes veterinærkontrol af tredjelandsprodukter
  • Forordning (EF) nr. 206/2009, om indførsel til Fællesskabet af sendinger af animalske produkter til eget forbrug
  • Forordning (EU) nr. 576/2013, om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr

National regulering:

 

Ressortmyndighed

Ressortmyndighed for denne varebestemmelse er Fødevarestyrelsen.

Hovedregel om kontrol ved import af levende dyr

Umiddelbart efter indførsel til EU's område skal der ske veterinærkontrol af varer, der er omfattet af veterinærbestemmelserne. Ved indførsel til dansk område er det SKAT, der henviser forsendelser af levende dyr og animalske produkter til veterinærkontrol.  Varerne registreres med særlige koder i rubrik 44.2 (C640 - levende dyr/N853 - animalske produkter) og med et A i rubrik 44.3. Det betyder, at registrering af varens indførsel ikke kan afsluttes og at varerne ikke kan frigives, før der er foretaget veterinærkontrol.

I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der gennemfører denne kontrol. Kontrollen skal foretages, uanset om varerne skal fortoldes i Danmark eller i et andet EU-land. Varepartier af dyr, som ikke skal fortoldes i EU, men skal udføres til et land uden for EU efter transit gennem EU - eventuelt med midlertidig oplagring - skal også til veterinærkontrol.

Forsendelser med varer, der er omfattet af veterinærkontrol, må kun indføres til Danmark via særligt godkendte grænsekontrolsteder i havne og lufthavne.

Varerne må kun frigives til en toldprocedure, som veterinærkontrollen har tilladt, jf. veterinærkontroldokumentet - CVED.

Dyr og animalske produkter, som en rejsende har med, er generelt omfattet af veterinærkontrol­bestemmelserne. Der er en række undtagelser herfor. Se nedenfor under Undtagelser.

Indførsel af animalske produkter som prøver til analyseformål eller til fremvisning på udstillinger må kun finde sted med en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Undtagelser

Der er en række undtagelser for denne veterinærkontrol:

  • Private rejsende, som medtager selskabsdyr af arter, som er opført i bilag I i forordning (EU) 576/2013 må højst indføre fem stk. af disse arter. Dyrene skal ikke veterinærkontrolleres. Dog skal der for så vidt angår hunde, katte, fritter og fugle foretages dokument- og identitetskontrol, da der er krav om certifikater/pas for disse fire arter. Der kan også være krav om certifikater for de øvrige arter nævnt i del B til bilag I i forordningen.
    Øvrige arter, som ikke er opført i bilag 1 til forordningen, men som private rejsende alligevel medtager som selskabsdyr, skal indføres efter de gældende veterinære bestemmelser og dermed veterinærkontrolleres. Se mere på: Fødevarestyrelsens hjemmeside
  • Levende dyr og animalske produkter fra Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz skal ikke til veterinærkontrol
  • Fisk og fiskevarer fra Færøerne skal ikke til veterinærkontrol
  • Visse animalske fødevarer fra øvrige ikke EU-lande må indføres af private til privat brug, uden veterinærkontrol. En række betingelser skal dog være opfyldt. De nærmere betingelser for privat indførsel, herunder mængdebegrænsningerne pr. person, kan læses på fødevarestyrelsens hjemmeside.

SKATs opgave

SKAT kontrollerer stikprøvevist vareforsendelser og rejsende til Danmark.

SKAT skal ved sin kontrol sikre,

  • at kommercielle varepartier af de omfattede dyr og produkter bliver veterinærkontrolleret og frigives til den toldbestemmelse, som CVED'et tillader
  • at partier, som ikke skal til veterinærkontrol, har tilladelse til indførsel som vareprøve/prøve til analyse eller opfylder betingelserne for privat indførsel.

SKAT skal derfor

  • fortælle transportøren, at transporten omfatter varer, der skal til veterinærkontrol, og at varerne skal registreres med særlige koder i rubrik 44.2 (C640 - levende dyr/N853 - animalske produkter) og med et A i rubrik 44.3 Det betyder, at registreringen ikke kan afsluttes og at varerne ikke kan frigives, før veterinærkontrollen har fundet sted
  • sikre, at transportøren ved fortoldning dokumenterer, at veterinærkontrollen har fundet sted (udfyldt og afstemplet CVED), og at gebyret for kontrollen er betalt
  • sikre, at varepartiet frigives til den toldbestemmelse, der er bestemt i CVED'et
  • kontrollere identiteten af selskabsdyr, som ikke skal til veterinærkontrol (skanne for chips eller aflæse anden ID-mærkning), samt kontrollere de medfølgende certifikater/pas.