Indhold
Dette afsnit handler om, hvornår en virksomhed ikke skal betale lønsumsafgift af børne- og ungdomsuddannelser. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 2, 3, 4, 8, 9 og 11.
Afsnittet indeholder:
- Folkehøjskoler, efterskoler og frie fagskoler
- Børnehaveklasse og 1. - 10. klasse
- Specialundervisning i et dagbehandlingstilbud eller et anbringelsessted
- Gymnasial undervisning
- Undervisning på musikskoler
- Uddannelser omfattet af lov om produktionsskoler
- Særligt om underleverandørydelser
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Folkehøjskoler, efterskoler og frie fagskoler
Der skal ikke betales lønsumsafgift af undervisning ved følgende skoler:
- Folkehøjskoler (højskoler)
- Efterskoler
- Frie fagskoler.
Se LAL § 1, stk. 2, nr. 2.
Det er en betingelse, at skolen modtager statslige tilskud til undervisningen.
Undervisningsministeriet har et institutionsregister, hvor der er en oversigt over folkehøjskoler, efterskoler og frie fagskoler. Se mere på www.uvm.dk.
Børnehaveklasse og 1. - 10. klasse
Der skal ikke betales lønsumsafgift af undervisning i børnehaveklasse og 1. - 10. klasse. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 3.
Det er en betingelse, at skolen modtager statslige tilskud til undervisningen.
Folkeskoler skal derfor ikke betale lønsumsafgift af undervisningen.
Frie grundskoler (fx friskoler og privatskoler, der får statslige tilskud i henhold til lov om friskoler og private grundskoler m.v., jf. friskoleloven), skal heller ikke betale lønsumsafgift af undervisningen.
Undervisningsministeriet har et institutionsregister, hvor der er en oversigt over folkeskoler, friskoler og private grundskoler. Se mere på www.uvm.dk.
Specialundervisning i et dagbehandlingstilbud eller et anbringelsessted
Der skal ikke betales lønsumsafgift af specialundervisning i private eller offentlige dagbehandlingstilbud eller anbringelsessteder, når det sker i henhold til folkeskolelovens § 22, stk. 5. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 4.
Det er kommunen, som henviser elever til specialundervisning i dagbehandlingstilbuddet og på anbringelsesstedet. Se folkeskolelovens § 22, stk. 5.
Gymnasial undervisning
Der skal ikke betales lønsumsafgift af gymnasial undervisning. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 8.
Ved gymnasial undervisning forstås fx uddannelsen til:
- Studentereksamen (stx), herunder studenterkurser
- Højere forberedelseseksamen (hf)
- Højere handelseksamen (hhx)
- Højere teknisk eksamen (htx).
Offentlige og private institutioner, der udbyder gymnasial undervisning skal ikke betale lønsumsafgift af undervisningen.
Gymnasial undervisning udbydes fx af:
- Gymnasier
- Handelsskoler
- Tekniske gymnasier
Undervisningsministeriet har et institutionsregister, hvor der er en oversigt over almengymnasiale uddannelsesinstitutioner. Se mere på www.uvm.dk.
Undervisning på musikskoler
Der skal ikke betales lønsumsafgift af undervisning på musikskoler omfattet af musikloven. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 9.
Ved en musikskole forstås en skole, som tilbyder undervisning i musik til børn og unge. Skolen kan desuden tilbyde musikundervisning til voksne.
Musikskolerne drives som kommunale institutioner eller som selvejende institutioner med kommunalt tilskud. Andre ordninger kan dog godkendes af Kunstrådet.
Uddannelser omfattet af lov om produktionsskoler
Der skal ikke betales lønsumsafgift af uddannelser omfattet af lov om produktionsskoler. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 11.
Lønsumsafgiftsfritagelsen for uddannelser omfattet af lov om produktionsskoler er indsat i lønsumsafgiftsloven ved § 6 i lov nr. 1558 af 13. december 2016 og har virkning fra og med den 1. januar 2009.
Undervisningsministeriet har et institutionsregister, hvor der er en oversigt over produktionsskoler. Se mere på www.uvm.dk.
Særligt om underleverandørydelser
Virksomheden skal betale lønsumsafgift, når den som underleverandør leverer momsfri varer og ydelser med nær tilknytning til momsfri undervisning efter ML § 13, stk. 1, nr. 3, 1. punktum. Se LAL § 1, stk. 1, 1. punktum.
Virksomheden er dog fritaget for at betale lønsumsafgift, når køberen anvender varerne og ydelserne til undervisning, der er fritaget for lønsumsafgift efter LAL § 1, stk. 2. Se LAL § 1, stk. 2 og SKM2009.439.SR.
Se også
Se også afsnit D.A.5.3.7 om undervisning, hvor leverandøren ikke står i kontraktforhold til eleven/den studerende.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse
|
Afgørelsen i stikord
|
Yderligere kommentarer
|
Landsskatteretskendelser
|
SKM2011.697.SR
|
En skole skulle ikke betale lønsumsafgift af lønsummen vedrørende gennemførelse af 10. klasseundervisningen for kommunen.
|
|
Skatterådet
|
SKM2009.439.SR
|
En offentlig virksomhed, organiseret som en selvejende statslig uddannelsesinstitution, tilbød videregående uddannelser inden for flere uddannelsesområder.
- Ikke lønsumsafgiftspligtig: Institutionen skulle ikke betale lønsumsafgift af sit momsfrie salg af lærerkraft/undervisning, som blev leveret i nær tilknytning til køberens momsfri undervisningsydelser, når køberens undervisningsydelser var fritaget for lønsumsafgift efter LAL § 1, stk. 2.
- Lønsumsafgiftspligtig: Institutionen skulle betale lønsumsafgift af sit momsfrie salg af lærerkraft/undervisning, som blev leveret i nær tilknytning til køberens momsfri undervisningsydelser, når køberens undervisningsydelser var omfattet af lønsumsafgiftspligten efter LAL § 1, stk. 1.
- Lønsumsafgiftspligtig: Institutionen skulle betale lønsumsafgift af den del af lønsummen, som knyttede sig til udviklingsprojekter, der blev udført i forbindelse med lønsumsafgiftspligtige undervisningsaktiviteter.
- Ikke lønsumsafgiftspligtig: Institutionen skulle ikke betale lønsumsafgift af den del af lønsummen, som knyttede sig til udviklingsprojekter, der blev udført i forbindelse med undervisningsaktiviteter, der var fritaget for lønsumsafgift, fordi undervisningen ikke blev udført mod vederlag.
- Lønsumsafgiftspligtig: Institutionen skulle betale lønsumsafgift af momsfri undervisningsydelser til andre offentlige institutioner inden for institutionens eget ministerområde. ML § 9 (offentlige institutioners leverancer) fandt ikke anvendelse ved fastlæggelsen af hvilke leverancer, der var omfattet af lønsumsafgiftspligten efter LAL § 1, stk. 1.
|
|
SKM2009.120.SR
|
En fond, der leverede ydelser omfattet af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, var fritaget for lønsumsafgift. Undervisningen blev leveret med nær tilknytning til social forsorg og bistand og fondens aktiviteter blev som helhed anset som momsfri social forsorg og bistand efter ML § 13, stk. 1, nr. 2.
|
|