Indhold
Dette afsnit handler om bl.a. leverandørers og kunders oplysningspligt over for Skatteforvaltningen og om Skatteforvaltningens adgang til at foretage kontrol hos dem.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Leverandører
- Kunder
- Pengeinstitutter mv
- Forsikringsselskaber
- Betalingsoplysninger indhentet med Skatterådets tilladelse
- Oplysningspligt vedrørende køb af ydelser over x8.000 kr.x
- Kontrol af varebeholdninger og regnskaber hos tredjemand
- Daglige bøder (tvangsbøder)
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv
Regel
Er det ikke muligt at skaffe de nødvendige oplysninger til brug for kontrollen hos virksomheden selv, er der hjemmel til at indhente oplysninger hos tredjemand. Se ML § 75.
En tredjemand kan være:
Skatteforvaltningen kan også gennemføre kontrol hos leverandører og kunder. Se ML § 75, stk. 7.
Leverandører
Leverandører til registreringspligtige virksomheder skal give SKAT oplysninger om deres leverancer af varer og ydelser til disse virksomheder, hvis Skatteforvaltningen beder om det. Der er ikke krav om, at der skal være tale om navngivne virksomheder. Se ML § 75, stk. 1.
Enhver leverandør er efter sin ordlyd oplysningspligtig efter bestemmelsen.
Bestemmelsen omfatter alle leverancer, dvs. også leverancer, der kan karakteriseres som indkøb til privatforbrug, idet myndighederne skal have en mulighed for at kontrollere, at virksomheden ikke har medregnet indkøb af denne type i virksomhedens købsmoms.
Bemærk
Begrebet registreringspligtige virksomheder og omfatter også ikke-registrerede virksomheder, som burde være registreret.
Kunder
Hvis Skatteforvaltningen beder om det, skal erhvervsdrivende kunder give Skatteforvaltningen oplysninger om deres indkøb af varer og ydelser til virksomheden. Se ML § 75, stk. 2.
Bestemmelsen omfatter alle erhvervsdrivende, og ikke kun de momspligtige virksomheder, fx vil en virksomhed, der er registreret efter lønsumsafgiftsloven være omfattet af bestemmelsen. I praksis vil bestemmelsen dog hovedsageligt blive anvendt over for momsregistrerede virksomheder.
Pengeinstitutter mv.
Pengeinstitutter, advokater og andre, der modtager midler til forvaltning eller erhvervsmæssigt udlåner penge, skal give enhver oplysning om deres økonomiske mellemværende med specifikke navngivne virksomheder, hvis Skatteforvaltningen beder om det. Se ML § 75, stk. 3.
Oplysningspligten omfatter fx angivelser af bevægelser på indskuds- eller lånekonti, oplysninger om trukne og indsatte checks, diskonterede veksler og om størrelsen af lån og depoter.
Skatteforvaltningen kan efter bestemmelsen vedrørende en navngiven virksomhed kræve oplysninger fra et pengeinstitut om de underliggende transaktionsoplysninger, herunder specificering af beløb, samt oplysninger om hvem, der er indbetaler eller er modtager af et beløb på kontoen, såfremt pengeinstituttet ligger inde med de pågældende oplysninger.
Skatteforvaltningen har ligeledes adgang til at få oplyst på hvis vegne en indbetaling eller udbetaling har fundet sted, og herunder også om eventuelle fuldmagtsforhold vedrørende konto tilhørende en navngiven virksomhed.
Momslovens ML § 75, stk. 3, skal fortolkes på samme måde som ►SKL § 59 - se afsnit A.C.2.1.3.2.4.◄
Forsikringsselskaber
Hvis Skatteforvaltningen beder om det, skal forsikringsselskaber give oplysninger i forbindelse med kontrollen med momspligtige erhvervelser af nye lystfartøjer efter ML § 11, stk. 6, nr. 2. Se ML § 75, stk. 4.
Til brug ved kontrolarbejdet giver bestemmelsen Skatteforvaltningen mulighed for at få oplysninger fra forsikringsselskaberne om lystfartøjer, som de har forsikret.
Bemærk
I modsætning til ML § 75, stk. 3, er stk. 4 ikke begrænset til navngivne personer eller virksomheder.
Betalingsoplysninger indhentet med Skatterådets tilladelse
Skatteforvaltningen har, hvis det har væsentlig betydning for kontrol af afgiftsgrundlaget, mulighed for - med Skatterådets tilladelse - at indhente oplysninger fra udbydere af betalingstjenester til brug for momskontrollen med fjernsalg og elektronisk leverede ydelser til forbrugere. Der er tale om oplysninger om betalinger, hvilket fx kan være bankoverførsler, mobile betalinger eller betalinger via internettet. Se ML § 75, stk. 5, indsat ved lov nr. 1888 af 29. december 2015.
Skatteforvaltningen kan anmode om oplysninger om det samlede beløb, som en virksomhed har modtaget fra danske kunder. I denne sammenhæng er det ikke relevant for Skatteforvaltningen at kende identiteten på den enkelte forbruger eller hvilken betalingsmetode, der er anvendt, blot det kan konstateres, at salget er sket til en forbruger her i landet. Udlevering af oplysninger til Skatteforvaltningen skal ske i overensstemmelse med persondataforordningen og databeskyttelsesloven, således at kun oplysninger, som er nødvendige for Skatteforvaltningens kontrol udleveres. Oplysningerne skal derfor være anonymiseret for oplysninger, der vedrører køberen (den enkelte forbruger). Se ML § 75, stk. 6, indsat ved lov nr. 1888 af 29. december 2015.
Skatteforvaltningen skal ved indhentning af kontroloplysninger indhente Skatterådets tilladelse, da udbydere af betalingstjenester skal generere oplysninger fra privatpersoners konti. Forelæggelsen for Skatterådet skal indeholde en beskrivelse af kontrollens formål, hvem den eller de oplysningspligtige er, og en begrundelse for, at oplysningerne er af væsentlig betydning for kontrol af momsgrundlaget.
I SKM2017.435.SKAT har SKAT anmodet Skatterådet om tilladelse til at indhente oplysninger til brug for kontrollen af udenlandske internetbutikker. Skatterådet fulgte SKATs indstilling om, at en virksomhed efter momslovens § 75, stk. 5, skulle meddele SKAT oplysninger vedrørende betalinger, der er sket mellem danske forbrugere og udenlandske e-handelsvirksomheder.
I forlængelse dette pålæg fulgte Skatterådet SKATs indstilling om at indhente yderligere oplysninger hos en bredere kreds af virksomheder, som er udbydere af betalingstjenester, vedrørende betalinger, som er sket mellem danske forbrugere og udenlandske e-handelsvirksomheder. Se SKM2017.650.SKAT.
Oplysningspligt vedrørende køb af ydelser over ►8.000 kr.◄
Med henblik på at kunne kontrollere kravet om digital betaling, når der er leveret ydelser eller varer sammen med ydelser for beløb over► 8.000 kr., er der i ML § 75, stk. 8, som ændret ved lov nr. 1430 af 5. december 2018, § 4,◄ bestemt, at enhver køber på Skatteforvaltningens anmodning skal meddele oplysninger om indkøbet og betalingen heraf, herunder kopi af faktura og dokumentation for betaling. Med enhver køber menes såvel erhvervsdrivende som private. ►Beløbsgrænsen var tidligere 10.000 kr. er er med den nævnte lovændring ændret til 8.000 kr. pr. 1. januar 2019.◄
Henvendelse til private borgere vil kun ske i tilfælde, hvor oplysningerne ikke kan fremskaffes fra leverandøren.
Kontrol af varebeholdninger og regnskaber hos tredjemand
Hvis det skønnes nødvendigt, er Skatteforvaltningen til enhver tid mod legitimation, men uden retskendelse, berettiget til at foretage kontrol af varebeholdninger og regnskaber mv. hos de leverandører og kunder, der er nævnt i ML § 75, stk. 1 og 2.
På samme måde er Skatteforvaltningen berettiget til at gennemse kontrakter mv. hos virksomheder, der finansierer registrerede virksomheder. Se ML § 75, stk. 7.
Daglige bøder
Efter ML § 75, stk. 9, kan Skatteforvaltningen give den oplysningspligtige påbud om at efterleve reglerne for meddelelse af oplysninger efter ML § 75, stk. 1-5, Skatteforvaltningen kan pålægge ejeren eller den ansvarlige ledelse af virksomheden daglige bøder efter ML § 77 indtil påbuddet efterleves. Om fremgangsmåden ved påbud og pålæg af daglige bøder ►(tvangsbøder) - se afsnit A.C.2.1.4.2.◄
Betaling for meddelelse af oplysninger
Ingen af de oplysningspligtige tredjemænd er berettiget til at kræve betaling for at levere de ønskede oplysninger mv.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv
Afgørelse samt evt. tilhørende SKM-meddelelse
|
Afgørelsen i stikord
|
Yderligere kommentarer
|
Skatteforvaltningen
|
SKM2017.650.SKAT
|
Skatterådet fulgte SKATs indstilling om, at der i forlængelse af SKM2017.435.SKAT indhentes yderligere oplysninger hos en bredere kreds af virksomheder, der udbyder betalingstjenester.
|
|
SKM2017.435.SKAT
|
Skatterådet fulgte SKATs indstilling om, at en virksomhed efter momslovens § 75, stk. 5, skulle meddele SKAT oplysninger vedrørende betalinger, der er sket mellem danske forbrugere og udenlandske e-handelsvirksomheder.
|
|