Indhold
Dette afsnit handler om selskabers indberetningspligt, såfremt den ansatte har erhvervet vederlag i form af aktier. Reglerne fremgår af kapitel 1 i SIL.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov
- Indberetningen
- Indberetningspligten påhviler selskaber hvori erhververen er ansat
- Bemyndigelse
- Bekendtgørelse om skatteindberetning
Regel
Det selskab, der yder vederlag i form af aktier, som er omfattet af LL §§ 7 P eller 16, skal indberette til Skatteforvaltningen om den ansattes erhvervelse af de pågældende aktier. Se SIL § 8, stk. 1, 1. pkt.
Tilsvarende gælder det selskab, over for hvilket en købe- eller tegningsret omfattet af LL § 7 P gøres gældende, dvs., når købe- eller tegningsretten udnyttes til erhvervelse af aktier, indberette om den ansattes erhvervelse af aktier. Se SIL § 8, stk. 1, 2. pkt.
Indberetningen skal omfatte oplysninger om identiteten af aktierne, antallet af aktierne, anskaffelsestidspunktet og anskaffelsessummen. Se SIL § 8, stk. 1, 3. pkt.
SIL § 8, stk. 1 er en videreførelse af den tidligere SKL § 10, stk. 5, idet bestemmelsen dog er udvidet til at omfatte tildeling af aktier, der omfattes af LL § 16, dvs. skattepligtige aktietildelinger. Endvidere er bestemmelsen udvidet til at omfatte erhvervelse af aktier ved udnyttelse af købe- eller tegningsretter, der er omfattet af LL §§ 16 eller 28.
Indberetningspligten påhviler det danske selskab, hvori erhververen af vederlaget er ansat, hvis vederlaget efter bestemmelsens stk. 1 er ydet af et selskab i udlandet. Se SIL § 8, stk. 2. Bestemmelsen er en videreførelse af den tidligere SKL § 10, stk. 6.
Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen. Se SIL § 8, stk. 3.
Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov
Tidligere SKL
|
Gældende SIL
|
Indholdet af ændringer
|
§ 10, stk. 5, 6 og 8
|
§ 8
|
Efter bestemmelsen skal det selskab, der yder vederlag i form af aktier, som er omfattet af Ligningslovens §§ 7 P eller 16, indberette til Skatteforvaltningen om den ansattes erhvervelse af de pågældende aktier.
Tilsvarende gælder for det selskab, over for hvilket købe- eller tegningsretter, som er omfattet af ligningslovens §§ 7 P, 16 eller 28, gøres gældende. Dvs. at når købe- eller tegningsretten udnyttes til erhvervelse af aktier, skal der indberettes om den ansattes erhvervelse af aktier.
Bestemmelsen er en videreførelse af nuværende lovgivning, idet bestemmelsen dog er udvidet til at omfatte tildeling af aktier, der omfattes af ligningslovens § 16, dvs. skattepligtige aktietildelinger. Endvidere er bestemmelsen udvidet til at omfatte erhvervelse af aktier ved udnyttelse af købe- eller tegningsretter, der er omfattet af ligningslovens §§ 16 eller 28.
Efter bestemmelsen skal indberetningen omfatte oplysninger om identiteten af aktierne, antallet af aktierne, anskaffelsestidspunktet og anskaffelsessummen.
Indberetningspligten påhviler det danske selskab, hvori erhververen af vederlaget er ansat, hvis vederlaget efter bestemmelsens stk. 1 er ydet af et selskab i udlandet.
Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen, og kan i lighed med gældende ret udnytte bemyndigelsen således, at det er de samme oplysninger, der skal indberettes, uanset om indberetningen foretages efter SIL §§ 8, 17 eller 28.
|
Indberetningen
Indberetningen skal omfatte oplysninger om identiteten af aktierne, antallet af aktierne, anskaffelsestidspunktet og anskaffelsessummen. Se SIL § 8, stk. 1, 3. pkt.
Begrundelsen for indberetningspligten er at sikre Skatteforvaltningen oplysning om de erhvervede aktier og derved mulighed for at sikre en korrekt beskatning ved medarbejderens senere afståelse af de pågældende aktier.
Bestemmelse i stk. 1 er en videreførelse af den tidligere SKL § 10, stk. 5, idet bestemmelsen dog er udvidet til at omfatte tildeling af aktier, der omfattes af ligningslovens § 16, dvs. skattepligtige aktietildelinger. Endvidere er bestemmelsen udvidet til at omfatte erhvervelse af aktier ved udnyttelse af købe- eller tegningsretter, der er omfattet af ligningslovens §§ 16 eller 28.
Baggrunden for dette er, at oplysningerne om erhvervelsen af aktierne sammen med indberetninger om den ansattes senere afståelse af aktierne kan betyde, at Skatteforvaltningen vil kunne beregne gevinst og tab på aktierne ved afståelsen og til at fortrykke disse på vedkommendes årsopgørelse, hvis den pågældende modtager en fortrykt årsopgørelse, og der er tale om aktier optaget til handel på et reguleret marked.
Indberetningspligten påhviler selskaber hvori erhververen er ansat
Indberetningspligten påhviler det danske selskab, hvori erhververen af vederlaget er ansat, hvis vederlaget efter bestemmelsens stk. 1 er ydet af et selskab i udlandet.
Hvis den pågældende ansatte, er ansat i et dansk koncernselskab, og aktierne, som vedkommende modtager, ikke er aktier i dette selskab, men i et udenlandsk koncernforbundet selskab (f.eks. moderselskabet), vil indberetningspligten ikke kunne pålægges det udenlandske koncernselskab. Derfor pålægges indberetningspligten i sådanne situationer det danske selskab, hvor den pågældende er ansat. Se SIL § 8, stk. 2
Bemyndigelse
Efter SIL § 8, stk. 3, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen.
Bekendtgørelse om skatteindberetning mv.
Bemyndigelsen i SIL § 8, stk. 3, er udnyttet i § 12 i skatteindberetningsbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 927 af 26. juni 2018 om skatteindberetning mv.
Af SIB § 12 fremgår, at indberetningen efter SIL § 8, stk. 1 og 2, omfatter:
1) Identiteten af den indberetningspligtige.
2) Identiteten af den, der har erhvervet aktien m.v., jf. § 3.
3) Identiteten af den erhvervede aktie m.v., herunder med angivelse af ISIN-fondskode, hvis en sådan er tildelt, og af identiteten af det udstedende selskab m.v. efter Skatteforvaltningens nærmere anvisning.
4) Oplysning om aktien m.v. er optaget til handel på et reguleret marked.
5) Antallet af de erhvervede aktier m.v.
6) Erhvervelsestidspunktet.
7) Anskaffelsessummen, herunder de handelsomkostninger, som den indberetningspligtige har kendskab til.
Bemærk
Indberetningen skal foretages til Skatteforvaltningen senest den 20. januar, eller hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag. Se SIL § 54, stk. 1