Indhold
Afsnittet beskriver de effekter, der gribes af ejendommens pant efter tinglysningsloven §§ 37 og 38.
Se mere om tinglysningsloven § 37 i afsnit G.A.3.2.2.1.3.5.4 og mere om tinglysningsloven § 38 i afsnit G.A.3.2.2.1.3.5.5.
Afsnittet indeholder:
- Beboelsesejendomme
- Erhvervsejendomme
- Indlagt i bygningen
- På ejerens bekostning
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Beboelsesejendomme
Egentlige bygningsbestanddele såsom døre, vinduer, el-installationer, sanitetsgenstande og lignende er omfattet af tinglysningsloven § 38.
Varmekilder, der har en mere varig placering, er også omfattet, hvilket indebærer, at oliefyr, gasfyr, brændeovne, pejse og lignende er omfattet af bestemmelsen, uanset om de er hovedvarmekilden eller blot et supplement.
Bestemmelsen finder analog anvendelse på de genstande, der i øvrigt befinder sig på grunden i form af træer, hegn, rækværk, havelåger, flagstang, drivhuse og redskabsskure mv.
Begrebet husholdningsmaskiner omfatter kun hårde hvidevarer (ikke miksere, blendere mv.), hvilket efter foreliggende domspraksis vil sige komfurer, køleskabe, frysere, emhætter, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner og lignende.
Som hovedregel kan man sige, at tinglysningsloven § 38 omfatter løsøregenstande og tilbehør, der sædvanligvis efterlades i en beboelsesejendom, når den fraflyttes ved salg.
Erhvervsejendomme
tinglysningsloven § 38 gælder for alle typer ejendomme, hvorimod tinglysningsloven § 37 kun gælder for erhvervsejendomme. Afgrænsningen mellem løsøre efter tinglysningsloven § 37 og tilbehør efter tinglysningsloven§ 38 sker ud fra, om løsøret eller tilbehøret er indlagt til brug for bygningens anvendelse til erhvervsvirksomhed, eller om det er indlagt til brug for en særlig erhvervsvirksomhed.
Kraftanlæg, elevatorer, varmeanlæg, køleanlæg og ventilationsanlæg mv. må betragtes som indlagt til bygningens anvendelse som erhvervsejendom og er derfor omfattet af tinglysningsloven § 38.
For erhvervsejendomme kan man som hovedregel også sige, at løsøre og tilbehør, der bliver i bygningen ved en virksomheds fraflytning, er omfattet af tinglysningsloven § 38.
Indlagt i bygningen
tinglysningsloven § 38 omfatter kun løsøregenstande, der kan betragtes som tilbehør til bygningen.
At løsøregenstanden skal være indlagt i bygningen, betyder at
- genstanden ikke må være mobil, fordi den skal være bestemt til stationær brug (uden at det dog kan kræves, at den er mur- og nagelfast)
- anbringelsen ikke blot er midlertidig og
- installationen af genstanden i bygningen er tilendebragt.
Genstande, der ikke opfylder disse betingelser, er ikke omfattet af tinglysningsloven § 38, men de kan dog udmærket være omfattet af tinglysningsloven § 37, ligesom de kan være omfattet af retsplejeloven § 509.
På ejerens bekostning
Tinglysningsloven§§ 37 og 38 omfatter ikke løsøre eller tilbehør, der er anskaffet af andre end ejeren af bygningen. Er løsøret eller tilbehøret anskaffet af andre, hører det ikke under ejendommens pant.
Vestre Landsret har dog fastslået, at en lejet tørretumbler og kummefryser, der var installeret i en beboelsesejendom, var omfattet af tinglysningsloven § 38, fordi anbringelsen ikke blot var midlertidig, hvorfor de var indlagt i bygningen. De var dermed omfattet af begrebet "husholdningsmaskiner" i tinglysningsloven§ 38. Det kan derfor ikke betragtes som eneafgørende, om ejendommens ejer har købt eller lejet løsøret. Se UfR 1990.203 VLK.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretten |
UfR 1990.203 VLK | Husholdningsmaskiner i form af tørretumbler og kummefryser, der var lejet og indlagt i bygningen blev anset for at være omfattet af ejendommens pant efter tinglysningsloven § 38. Tørretumbler og kummefryser omfattet af tinglysningsloven § 38. | |