Indhold
Dette afsnit beskriver de processuelle regler vedrørende restanceinddrivelsesmyndighedens sagsforberedelse.
Afsnittet indeholder:
- Processuelle grundprincipper
- Processkrift
Processuelle grundprincipper
Dette skema opstiller processuelle grundprincipper, der bliver brugt dels i forvaltningen og dels i fogedretten.
Forvaltningen er underlagt officialprincippet | xOfficialprincippet betyder, at en forvaltningsmyndighed har pligt til at sørge for, at alle relevante oplysninger om en sag er indhentet, før der træffes afgørelse i sagen. xOfficialprincippet betyder også, at myndigheden ikke er bundet af parternes påstande. Myndigheden skal i stedet handle og træffe afgørelse på baggrund af den kompetence, som myndigheden er givet i medfør af lovgivningen. Forvaltningens sagsbehandling skal endvidere ske i overensstemmelse med forvaltningsloven, offentlighedsloven og en række andre lovregler. Se også Se også afsnit A.A.7.4.3 |
Fogedretten er underlagt forhandlingsprincippet, kontradiktionsprincippet, mundtlighedsprincippet og offentlighedsprincippet | Forhandlingsprincippet betyder, at sagens parter selv skal fremkomme med alle relevante oplysninger, og at fogedretten ikke træffer en afgørelse, der går videre end parternes påstande. Fogedretten kan endvidere lægge oplysninger, som ikke bestrides, til grund for afgørelsen. Kontradiktionsprincippet betyder, at hver af sagens parter skal have adgang til at blive gjort bekendt med og udtale sig om det materiale (processtof), som den anden part gør gældende. Mundtlighedsprincippet betyder, at den judicielle foged træffer afgørelse på grundlag af det, der mundtligt fremføres i fogedretten. Det skriftlige processtof, omfattende forskellige dokumenter mv., er således kun til for at forberede sagen og fastsætte rammerne for forhandlingen i retten. Mundtlighedsprincippet indebærer med andre ord, at anbringender skal nævnes i retten, og at dokumenter, bilag mv. skal læses op i fogedretten. Grundprincippet om mundtlighed udspringer af Grundlovens § 65, stk. 1, og er gennemført i retsplejeloven § 148 Offentlighedsprincippet betyder, at møder i fogedretten som udgangspunkt er offentlige. Princippet udspringer ligeledes af grundlovens § 65, stk. 1, og som er fastslået i retsplejeloven § 29. Fogedrettens sagsbehandling er reguleret af retsplejeloven og en række uskrevne retsprincipper. |
Processkrift
Restanceinddrivelsesmyndigheden udarbejder sædvanligvis et processkrift i forbindelse med fremsendelse af sagen til fogedretten. Se retsplejeloven § 357. Processkrifter kan sendes som digital kommunikation, hvis blot dokumentet også er forsynet med digital underskift. Se retsplejeloven § 148 b.
Restanceinddrivelsesmyndigheden sender processkriftet med bilag til skyldneren samtidig med, at det sendes til fogedretten, således at skyldneren kan fremkomme med sine eventuelle bemærkninger til processkriftet.
I henhold til retsplejeloven §§ 348, stk. 2, og 351, stk. 4, skal processkriftet indeholde følgende:
Parternes påstande
En part, herunder restanceinddrivelsesmyndigheden, skal altid nedlægge en påstand, dvs. oplyse, hvilket resultat parten ønsker at opnå i retssagen. Hvis sagens indhold i øvrigt berettiger til det, kan flere påstande anføres.
Hvis en part angiver flere påstande, så skal de opdeles i
- principale påstande og
- subsidiære påstande.
En principal påstand er det, resultat/påstand, som man ønsker, at Fogedretten skal komme frem til. Kan fogedretten ikke træffe afgørelse efter dette resultat, er den subsidiære påstand det resultat, man så ønsker.
Sagsfremstillingen og anbringender
Sagsfremstillingen skal indeholde en beskrivelse af de faktiske omstændigheder for sagen. Under anbringender skrives der de argumenter, man har for, at sagen skal afgøres efter det ønskede resultat (påstand).
Dokumenter og andre beviser
Processkriftet er ofte vedlagt de dokumenter og andre beviser, som vurderes at være relevante for fogedrettens vurdering. Det er alene de dokumenter, som fremlægges i sagen, som fogedretten kan træffe afgørelse ud fra.
Det kan være
- kopi af udlægstilsigelsen
- angivelse
- selvangivelse og
- kontospecifikationer mv.
I så fald skal processkriftet indeholde en fortegnelse i kronologisk orden over de vedlagte dokumenter.
Hvis en part ønsker at føre et vidne i fogedretten som bevis, skal det fremgå af processkriftet.