En vare kan pålægges en særlig told for at modvirke væsentlig skade for en erhvervsgren i EU på grund af dumping eller udligning (subsidiering). Det kaldes antidumpingtold eller udligningstold.
Dumping er, når en ikke-EU-virksomhed sælger en vare til EU til en lavere pris end prisen på virksomhedens hjemmemarked for samme vare.
Se RFO 2016/1036 af 08.06.2016 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af Den Europæiske Union, artikel 1.
Subsidiering er, når eksportlandets stat direkte eller indirekte yder tilskud (subsidier) til fx fremstilling, produktion, udførsel eller transport, og der herved opnås en fordel.
Se RFO 2016/1037 af 8.06.2016 om beskyttelse mod subsidieret indførsel fra lande, der ikke er medlemmer af Den Europæiske Union, artikel 2 og 3.
Hvis varer fra en ikke-EU-virksomhed dumpes eller subsidieres, vil de medføre skade for europæiske virksomheder, fx i form af konkurrenceforvridning, når varerne overgår til fri omsætning i EU.
EU's udligningsforanstaltninger indføres, hvis den skade, der forvoldes, er begrænset til en specifik virksomhed, branche eller gruppe af virksomheder eller brancher. Eksportstøtte og tilskud, der er betinget af brugen af indenlandske frem for importerede varer, anses for at være specifikke.
Antidumpingtold eller udligningstold lægges almindeligvis på en bestemt vare fra et eller flere lande, så tolden gælder for al import af den pågældende vare fra det eller pågældende lande.
Antidumpingtold eller udligningstold opkræves ud over den sædvanlige told på varerne, fx tarifmæssig told eller præferencetold. Se afsnit F.A.5 Den fælles toldtarif og tarifering af varer og afsnit F.A.9.2 Ikke-præferentiel oprindelse. De ikke-præferentielle oprindelsesregler er fastsat for at kunne fastslå varens oprindelsesland, bl.a. for at kunne bestemme antidumpingtold.
Se også ""EU-kommissionens hjemmeside om konkurrenceforvridning" og Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Erhvervsstyrelsen er ressortmyndighed med hensyn til antidumpingtold.