Indhold

Afsnittet handler om behandlingen af gældssaneringssager i forbindelse med konkurs eller rekonstruktionsbehandling.

Afsnittet indeholder:

  • Proklama og anmeldelse af krav
  • Sikkerhedsstillelse og omkostninger
  • Budget
  • Afdragsperioden
  • Tidspunktet for afsigelsen af kendelse om gældssanering

Proklama og anmeldelse af krav

Ligesom tilfældet er i almindelige gældssaneringssager, skal eventuelle krav mod skyldneren anmeldes indenfor en vis frist, proklamafristen, for at blive medtaget under gældssaneringssagen. Hvis kravet ikke anmeldes inden 8 uger efter bekendtgørelsen af gældssaneringssagen i Statstidende, er kravet prækluderet (bortfaldet). Se konkurslovens § 233 a.

Hvis kravet allerede er anmeldt i skyldners konkursbo, og gældssaneringsbegæringen er indgivet inden konkursboet afsluttes, bortfalder retten til dækning i gældssaneringssagen ikke. Se konkurslovens § 233 a, stk. 3.

Når skifteretten indrykker proklama i Statstidende i anledning af en sag om gældssanering efter konkurslovens kapitel 29, skal bekendtgørelsen, i de relevante tilfælde, indeholde oplysning om, at den fordringshaver, der allerede har anmeldt sit krav i skyldnerens konkursbo, kan undlade at forny sin anmeldelse af kravet.

Det er dog en forudsætning, at den konkursramte skyldners gældssaneringssag ikke behandles efter konkurslovens § 231, stk. 4, hvorefter skifteretten, i de tilfælde hvor konkursboet er sluttet med regnskab eller udlodning efter konkurslovens §§ 151-152, eller efter konkurslovens § 143, kan bestemme, at gældssaneringssag kun skal indledes for de fordringer, som er nævnt i konkurslovens § 233.

I forbindelse med anmeldelse af kravet i gældssaneringssagen har kreditorerne mulighed for at komme med oplysninger eller indsigelser der kan have betydning for afgørelsen af sagen. Se konkurslovens § 231 a, stk. 1-4.

Dette kan f.eks. være oplysninger om virksomhedens drift, som en kreditor mener har betydning for sagens afgørelse. Sådanne oplysninger kan fx bestå i, at skyldnerens gæld er pådraget i en virksomhed, hvor ledelsen har undladt at lede virksomheden forsvarligt. Se konkurslovens § 231 a, stk. 2.

Disse oplysninger skal indgå i skifterettens vurdering af gældssaneringssagen, ligesom de kan danne grundlag for skifterettens overvejelser om eventuelle yderligere undersøgelser.

Sikkerhedsstillelse og omkostninger 

Ligesom ved almindelige gældssaneringssager kan skifteretten træffe afgørelse om, at der i særlige tilfælde skal stilles sikkerhed for gældssaneringssagens omkostninger. Se konkurslovens § 236, stk. 1. Foreligger der ikke sådanne særlige omstændigheder, afholdes omkostningerne af statskassen. Se konkurslovens § 236, stk. 2.

Er skyldneren under konkursbehandling, afholdes omkostningerne ved behandlingen af en sag om gældssanering i konkurs af konkursboet, i det omfang, der er dækning hertil af boets midler.

Budget

Gældssaneringsbekendtgørelsens regler om skyldnerens og dennes husstands budget finder også anvendelse ved gældssanering i forbindelse med konkurs og rekonstruktionsbehandling. Se G.A.3.1.7.6.2 Fastsættelse af afdragsbeløbet og de enkelte indtægts- og udgiftsposter.

Ved gældssanering efter konkurslovens kapitel 29 stilles der dog ikke krav om, at skyldners økonomiske forhold er afklarede. Det er derfor muligt, at der kan være usikkerhed i forhold til både indtægter og udgifter, som derfor må fastsættes skønsmæssigt. Se G.A.3.1.7.10.3 Betingelser for gældssanering i forbindelse med konkurs eller rekonstruktion.

Afdragsperioden

Afdragsperioden i gældssaneringer i forbindelse med konkurs efter konkurslovens kapitel 29 er som hovedregel tre år og påbegyndes den første i måneden, efter at gældssaneringskendelsen er blevet endelig. Dette gælder ikke, hvis retten fastsætter et senere begyndelsestidspunkt. Se gældssaneringsbekendtgørelsens § 2, stk. 1.

►Når særlige forhold taler for det, kan afdragsperioden være kortere eller længere.◄

Tidspunktet for afsigelsen af kendelse om gældssanering

Kendelse om gældssanering efter reglerne i konkurslovens kapitel 29 kan tidligst afsiges i forbindelse med boets slutning efter konkurslovens § 143 eller i forbindelse med skifterettens stadfæstelse af udkast til regnskab og udlodning efter konkurslovens § 151. Se konkurslovens § 232, stk. 1-3.

Baggrunden for dette er, at det før dette tidspunkt ofte ikke er muligt at opgøre skyldnerens gæld. Bestemmelsen skal også sikre, at forholdene, i det relevante konkursbo, er afdækket i tilstrækkeligt omfang, så der er tilvejebragt et forsvarligt beslutningsgrundlag, inden der træffes afgørelse om gældssanering. Der kan derfor i almindelighed ikke afsiges kendelse om gældssanering i forbindelse med konkurs, hvis skyldnerens gæld er pådraget i en virksomhed, hvor det i forbindelse med konkursbehandlingen konstateres, at ledelsen i et ikke uvæsentligt omfang har undladt at lede den virksomhed, der er eller har været undergivet konkursbehandling, forsvarligt. Se konkurslovens § 231 a, stk. 2, nr. 2. Denne betingelse forudsætter, at forholdene i virksomheden er undersøgt, inden der træffes afgørelse i gældssaneringssagen.

Skifteretten kan under særlige omstændigheder afsige kendelse om gældssanering på et tidligere tidspunkt end anført i konkurslovens § 232, stk. 1. Se konkurslovens § 232, stk. 2.

Bestemmelsen er en undtagelsesbestemmelse og kan navnlig anvendes i tilfælde, hvor behandlingen af konkursboet er særligt langvarig, og hvor konkursbehandlingen beror på enkelte udestående spørgsmål, herunder fx udfaldet af en retssag eller lignende. Det må herved forudsættes, at skyldnerens forhold i øvrigt er afdækket i tilstrækkeligt omfang, så afgørelsen i gældssaneringssagen i det hele kan træffes på et forsvarligt grundlag.